Ferma

314

Rabobank: Scade producția de porci, prețurile vor fi în creștere

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Stabilitatea care a caracterizat prețul la porc timp de câteva săptămâni a fost perturbată de o scădere semnificativă. Preocupările cu privire la menținerea acestui nivel de preț au crescut, principalele cauze fiind aprovizionarea amplă de carne de porc, vânzările dificile de carne și produse secundare și prețurile mai mici pe piața globală. Întrebarea multora: Este aceasta o scădere accidentală a prețului sau marchează începutul unei tendințe descendente? Iată previziunile Rabobank pentru jumătatea acestui an.

Producție în scădere

În 2023, producția de carne de porc din UE27 și Marea Britanie a înregistrat o scădere bruscă. Din ianuarie până în octombrie 2023, producția a scăzut cu 7% față de 2022. În special în Danemarca, Țările de Jos și Germania, scăderile au fost semnificative. Privind în 2024, experții anticipează că această scădere va continua, deși într-un ritm încetinit.

Remarcabilă este creșterea exportului de purcei și porci olandezi în Germania și Spania în 2023. În special în Germania, exportul de porci gata de abator a crescut, indicând o supracapacitate structurală în sectorul de procesare a cărnii.

În ianuarie 2024, prețurile la porci au fost sub presiune, în special în nord-vestul Europei. Oferta amplu de porci ar putea satisface cu ușurință cererea. În ciuda acestei presiuni ale prețurilor, cererea de purcei rămâne ridicată, ceea ce este un semnal pozitiv pentru sector.

Cu toate acestea, prețul mai ridicat al purceilor poate pune presiune asupra marjelor crescătorilor de porci din Țările de Jos în primul trimestru al anului 2024, împreună cu creșterea costurilor de eliminare a gunoiului de grajd și a ratelor dobânzilor. Experții prevăd o posibilă creștere a prețurilor la porc mai târziu în trimestru, pe măsură ce cererea se îmbunătățește.

Scăderea continuă a exporturilor în afara Europei

În ceea ce privește prețurile furajelor, se așteaptă ca acestea să rămână favorabile în primul trimestru al anului 2024, în special datorită stocurilor globale ample de boabe de soia și porumb. Cu toate acestea, există riscuri în creștere pentru prețurile grâului din cauza condițiilor meteorologice umede din Europa și a conflictului din Marea Roșie, care ar putea afecta costurile de transport.

Exportul de carne de porc din UE27 și Marea Britanie a scăzut semnificativ din ianuarie până în noiembrie 2023, în principal din cauza scăderii exportului de carne musculară.

Cererea de import din China este de așteptat să rămână sub presiune în prima jumătate a anului 2024, dar o reducere a populației de animale ar putea duce la creșterea prețurilor în a doua jumătate a anului și la îmbunătățirea nivelului importurilor, se arată în analiza Rabobank. (Foto: Dreastime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2