189
Conform Comitetului, unitatile care au beneficiat de o perioada de tranzitie pentru indeplinirea cerintelor structurale conforme si-au indeplinit angajamentul. In privinta calitatii laptelui, au fost facute eforturi considerabile, inregistrandu-se progrese, insa producatorii au cerut o noua perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2013, pentru ameliorarea calitatii laptelui crud si a sistemului de colectare (igiena din ferme si unitati de procesare. Beneficiile acestei prelungiri se vor regasi in sectorul laptelui de vaca, cei ce cresc un numar mic de animale pundu-si valorifica inca un an laptele. Pastrarea locurilor de munca in domeniu si crearea altora, cresterea efectivelor de bovine si evitarea implicatiilor sociale/economice nedorite, reprezinta o realizare cu beneficii immediate. Fundamentarea acestei decizii a fost raportul elaborat de catre ANSVSA, privind evolutia situasiei din sectorul productiei si procesarii laptelui de vaca, incluzand particularitatile nationale, dificultatile intampinate si avantajele de care ar beneficia Romania, in cazul obtinerii perioadei suplimentare de tranzitie, se mentioneaza in comunicatul ANSVASA. (TS)