Ferma

545

Acțiunea drojdiei asupra insulinei în creșterea porcilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Îmbunătățirea sensibilității la insulină poate ajuta la atenuarea efectelor stresului termic asupra metabolismului și a performanței de creștere a porcilor, se arată într-un studiu citat de PigProgress.

Insulină și stres termic

Drojdia vie Saccharomyces cerevisiae boulardii CNCM I-1079 (Levucell SB) poate ajuta la atenuarea efectelor stresului termic asupra performanței și bunăstării porcilor. Noi cercetări aruncă lumină asupra unora dintre modurile de acțiune ale drojdiei vii. În special, efectele asupra sensibilității porcilor la insulină.

La porci, stresul termic induce o creștere a utilizării glucozei, care este deosebit de importantă pentru funcționarea sistemului imunitar. Astfel, stresul termic induce o schimbare a partiției nutritive utilizate în mod normal pentru creștere, ceea ce are ca rezultat o reducere a performanței.

Celulele imunitare activate devin sensibile la insulină, în timp ce celulele musculare și adipoase devin refractare la insulină în timpul provocării termice. Acest lucru indică faptul că efectul stresului termic asupra depunerilor de grăsime ar putea fi legat de un răspuns modificat la insulină.

Îmbunătățirea sensibilității la insulină poate ajuta la atenuarea efectelor stresului termic asupra metabolismului și a performanței de creștere.

Sensibilitate îmbunătățită la insulină

Un nou studiu a fost efectuat folosind camere metabolice pentru a evalua efectul suplimentării cu drojdie vie la porcii masculi de finisare supuși stresului termic.

Cercetătorii au arătat că o rezistență îmbunătățită la stresul termic a fost posibil atribuită sensibilității îmbunătățite la insulină a porcilor hrăniți cu drojdie vie, deoarece raportul lor insulină: glucoză a fost semnificativ mai scăzut în timpul meselor (Figura 1). Această adaptare poate contribui la o eficiență energetică mai mare în timpul stresului termic.

Sensibilitatea îmbunătățită la insulină poate fi explicată prin două mecanisme principale de acțiune a drojdiei vii:

• Îmbunătățirea integrității intestinale în timpul stresului,

• Datorită modulării microbiotei, o producție crescută de acizi grași cu lanț scurt în intestin.

Termoreglare îmbunătățită

În timpul stresului termic, evaporarea apei prin gâfâi reprezintă principalul mecanism de disipare a căldurii la porci, iar temperaturile ridicate cresc cerințele de apă ale porcilor.

Interesant este că studiul efectuat în condiții controlate indică și un consum crescut de apă, în special în preajma meselor, pentru porcii suplimentați cu Levucell SB.

Acest lucru, la rândul său, a crescut capacitatea porcilor de a disipa mai multă căldură prin evaporarea apei. Ca urmare, temperatura corpului porcilor a scăzut mai repede după masă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2