Ferma

408

Aditivul cu acid humic reduce mirosul de gunoi de grajd în fermele de porci

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cercetătorii Penn State au publicat un studiu citat de PigProgress în care acidul humic a fost adăugat în gunoiul de grajd pentru a reduce mirosul. Dr. Eileen Fabian și colegii săi notează că, deși utilizarea digestoarelor și separarea solidelor pentru a reduce mirosurile sunt eficiente, acestea sunt metode de control costisitoare.

Mulți aditivi comerciali sunt încă comercializați, dar Fabian afirmă că puțini au fost evaluați corespunzător. Dintre cei care au, „studiile arată că reducerea mirosurilor este inconsecventă, temporară sau chiar inexistentă”.

Acidul humic

Acidul humic, definit vag ca o componentă capabilă de biostimulare a humusului din sol din descompunerea materialelor organice, a fost examinat ca instrument de control al mirosurilor de peste 50 de ani. De exemplu, o lucrare din 1972 din Journal of the Air Pollution Control Association menționează că utilizarea sa în rația de hrană are potențialul de a elimina mirosurile din gunoiul de grajd de la porcine și alte specii de animale.

Detalii de studiu

La o operațiune de finisare la scară largă, echipa a descoperit că un aditiv umic lichid numit ManureMax a oferit o reducere semnificativă a mirosului de porc de la evacuarea ventilației hambarului și a concentrațiilor de miros pe câmp unde dejecțiile de porc au fost aplicate la suprafață.

Pentru demonstrație au fost folosite 2 hambare de finisare ventilate prin tunel de la o fermă, separate de 1.800 de picioare (167 m2) de pădure și câmpuri, cu 2.250 de porci fiecare de vârstă similară. Groapa de depozitare a gunoiului de grajd de sub podea a unui hambar a primit adaosuri lunare („tratamente de șoc”) cu aditiv, în timp ce cealaltă nu a primit niciunul. Când hambarele au fost curățate pentru repopulare, tratamentele au fost schimbate. În plus, 5 tratamente lunare de șoc au fost aplicate la gropile de gunoi de grajd în aer liber.

Echipa a folosit subiecți umani pentru a cuantifica nivelul de miros, deoarece această metodă este considerată cea mai precisă. Intrarea subiectului a fost asistată cu utilizarea dispozitivelor portabile care oferă diverse rapoarte prestabilite de diluare a mirosului.

Tratament costisitor

Pe lângă măsurarea nivelului de miros, echipa a examinat și costurile tratamentelor lunare ale gropilor de gunoi de grajd. Cu mai puțin de 8 ore de muncă pe un ciclu complet de finisare a porcului de 20 de săptămâni, costul total estimat pentru proces a fost de  0,70 USD per porc.

Atenție la rezultate

Fabian explică că aceste „rezultate care arată eficacitatea de reducere a mirosurilor a unui aditiv pentru gunoi de grajd nu pot fi extrapolate în linii mari la alte produse sau chiar la alte scenarii folosind același aditiv. Producția de gaze neplăcute din gunoi de grajd este extrem de complicată și depinde de natura gunoiului de grajd, de practica agricolă specifică luată în considerare, de frecvența și rata de tratament etc.”

Alte cercetări recente

Un alt studiu recent de la Institutul de Chimie Generală și Anorganică din Belarus a examinat 3 amestecuri chimice: acid sulfuric și hipoclorit de sodiu, persulfat de amoniu și acid peracetic și nitrit de sodiu amestecat cu molibdat de amoniu.

Aceste amestecuri au fost examinate deoarece modificarea pH-ului nămolului de gunoi de grajd până la un anumit punct poate opri formarea de substanțe care formează mirosuri.

Studiul a constatat că toate cele 3 amestecuri au îndepărtat mirosurile neplăcute, dar ultimele 2 au furnizat și un efect de dezinfectare semnificativ după 21 de zile. Costurile nu au fost analizate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2