Ferma

239

Aditivul Etoxichină, pentru hrana animalelor, a fost reevaluat la nivel european

autor

MeetMilk.ro

distribuie

EFSA a reevaluat etoxichina aditivului pentru hrana animalelor și nu a putut concluziona cu privire la siguranța acestuia pentru anumite grupuri de animale, consumatori și mediu.

Ethoxyquin a fost autorizat în UE ca aditiv pentru hrana animalelor pentru toate speciile și categoriile de animale până în 2017, pentru proprietățile sale antioxidante. În plus, este utilizat pentru a preveni arderea spontană a făinii de pește în timpul transportului pe mare.

Prezența p-fenetidinei, o impuritate care rămâne în aditiv după procesul de fabricație și este un posibil mutagen (adică susceptibil de a provoca mutații în materialul genetic al animalelor și oamenilor) a însemnat că experții Grupului EFSA pentru aditivi și produse sau Substanțele utilizate în hrana animalelor nu au putut exclude riscuri pentru animalele cu speranță de viață lungă și pentru cele crescute pentru reproducere.

În schimb, aditivul este considerat sigur pentru animalele care sunt crescute pentru producția de carne, cum ar fi pui, porci, vite, iepuri și pește.

Din cauza lipsei de date privind prezența p-fenetidinei în țesuturi și produse alimentare de origine animală, experții nu au putut trage o concluzie nici pentru consumatori.

Grupul a subliniat necesitatea de a minimiza expunerea utilizatorilor prin inhalare, din cauza prezenței acestei impurități în aditiv.

Experții nu au putut concluziona cu privire la siguranța etoxichinei pentru ecosistemele terestre și acvatice atunci când aditivul este utilizat la animalele terestre.

Nu poate fi exclus un risc de contaminare prin lanțul alimentar acvatic, precum și un risc pentru organismele care locuiesc în sedimentele marine expuse la etoxiquină atunci când sunt utilizate în cuștile marine.

Comisia Europeană și statele membre, în calitate de administratori de risc, vor lua în considerare avizul EFSA atunci când revizuiesc suspendarea autorizației aditivului.

În iunie 2017, Comisia Europeană a suspendat autorizarea etoxichinei ca aditiv pentru hrana animalelor pentru toate speciile de animale.

Suspendarea a urmat un aviz EFSA publicat în 2015, în care experții nu au putut concluziona cu privire la siguranța aditivului din cauza lipsei generale de date și a prezenței p-fenetidinei.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2