216
Inginerul Alexandru Baciu este unul dintre cei mai cunoscuți agricultori din județul Călărași. Și-a înființat în localitatea Grădiștea o fermă de vaci cu bani de la UE și, de mai bine de un an, are la oraș propriul magazin de carne și, în plus, vinde și online, informează Agrointel. Bazele fermei lui Baciu au fost puse în 2010, iar proiectul cu care se mândrește a fost finalizat în 2012 folosind fonduri europene – 780.000 de euro și un credit bancar la care încă plătește rate. A luat modelul afacerii din Franța, așa că de la început s-a orientat spre rasa mixtă Montbeliarde. Nu i-a fost, însă, ușor. În primăvara anului trecut, a deschis la Călărași, în piața Orizont, un punct de vânzare care oferă călărășenilor și condimente și vinuri bune, pe lângă cele mai bune prețuri la carnea de taurine franțuzești. “Ne-am dorit să învăţăm localnicii să mănânce o carne de vită bună, la un preţ bun. Suntem nevoiți să vindem carnea de vită la preț de carne de porc pentru că, din păcate, românii nu au o așa mare atracție pentru acest tip de carne, poate și pentru că este mai scumpă. După ce am deschis magazinul tot mai intrau oamenii și ne întrebau dacă nu cumva vindem și carne de porc. Dar acum, după un an de la deschidere pot spune că vânzările merg bine, nu aș putea să mă plâng. Sperăm ca magazniul să fie pe viitor un etalon pentru comerţul călărăşean şi să ne dezvoltăm afacerea de familie, într-un mod cât mai corect”, ne-a declarat Alexandru Baciu. Vânzările sunt completate de relații cu magazine din București și Constanța, dar și de comenzi online pe icarne.ro, un site prin care clienții comandă carne de vită și din afara județului Călărași și plătesc o taxă de transpot de 20 de lei. Cum numărul lor este în creștere, fiind vorba mai ales de bucureșteni, Alexandru Baciu plănuiește să dechidă două magazine în Capitală și unul sezonier, la Constanța. „Avem în vedere să ne facem și un abator propriu și o să începem să facem achiziții de la alți crescători. O să cumpărăm numai tăurași. Investiția va fi din bani proprii, nu mai aplicăm pentru fonduri europene pentru că banii aceștia mai mult ne complică viața decât să ne ajute”, spune fermierul. El precizează că la magazinul ”Ferma Baciu” se vinde doar carne provenită de la tăurași, în timp ce vacile de reformă sunt date la o firmă de procesare, Prodicom, unde carnea de vită este folosită la prepararea salamurilor.