290
Puiul Fericit și Cocoșelul de Pădure - crescuți și îngrijiți 100% fără antibiotice
Ca urmare a trendului și evoluțiilor internaționale privind reducerea până la excludere a tratamentelor cu antibiotice la păsări, Agricola își asumă începând cu luna martie să facă o trecere de tip NEXT LEVEL în abordarea îngrijirii și creșterii puilor proveniți de la găini cu creștere lentă.
Astfel, Puiul Fericit și Cocoșelul de Pădure AGRICOLA sunt prezenți pe raft într-o nouă formulă de ambalare și mai ales cu un nou beneficiu de sănătate adresat consumatorilor: niciodată antibiotice în lanțul de producție, de la prima zi și până la sacrificare!
“AGRICOLA a asumat cu responsabilitate deschiderea acestui nou segment în piața cărnii de pasăre din România, acela al puilor proveniți din găini cu creștere lentă, cunoscuți de consumatorii noștri drept Puiul Fericit și Cocoșel de Pădure – primul coquelet proaspăt autohton.
Am crescut această nișă pentru consumatorii care doresc un plus de calitate și sănătate oferindu-le un pui dintr-o rasă distinctă, crescut la sol minim 56 de zile, hrănit exclusiv vegetal, din care 70% porumb, controlând în totalitate reproducția, incubația, hrana, densitățile mici de creștere a puilor, abatorizarea într-o capacitate dedicată și vânzarea.
Puii noștri proveniți din găini cu creștere lentă sunt apreciați de peste șapte ani de către consumatori pentru gustul și consistența mult mai fermă a cărnii și oaselor, pentru procentul mai mare de proteină în musculatură, pentru culoarea galbenă a pielii și grăsimii – care duc cu gândul la puiul crescut altădată în curtea bunicii, astfel încât nișa pe care am deschis-o a devenit în timp un segment relevant în piață.
Puiul Fericit și Cocoșelul de Pădure au adjudecat în ultimii ani premii internaționale de excelență pentru gust și calitate ca urmare a votului unor jurii alcătuite din chefi cu stele Michelin.
Experiența celor 7 ani de lidership în acest segment a relevat echipei noastre de profesioniști de vocație faptul că rasa puilor noștri proveniți din găini cu creștere lentă este una robustă, care în condiții sporite de biosecuritate se dovedește mai puțin expusă afecțiunilor de orice fel.
Am luat astfel, după aproape doi ani de muncă susținută, decizia să asumăm și să lansăm în piața românescă conceptul NEVER EVER ANTIBIOTICS - Niciodată antibiotice în lanțul de producție - pentru Puiul Fericit și Cocoșelul de Pădure. În situațiile care necesită grijă față de bunăstarea păsărilor am găsiti soluții și folosim astăzi exclusiv preparate naturiste: extracte din plante și uleiuri esențiale, care se adaugă unui program distinct, specializat de vaccinare”, declară Tatiana Cimpoeșu – Vicepreședinte AGRICOLA.
Acesta este și motivul pentru care în adăposturile din inima pădurii de la Brad, unde cresc Puiul Fericit și Cocoșelul de Pădure, veterinarii prescriu de mai bine de un an doar preparate naturiste și doar în cazurile rare în care puii au nevoie de aceste suplimente.
Compania AGRICOLA întărește, ca de fiecare dată, că are ușile deschise în permanență pentru a dovedi autorităților de specialitate, partenerilor și consumatorilor rigoarea cu care îndeplinește orice deziderat asumat.
“Este absolut necesar să echilibrăm responsabilitatea globală privind reducerea incidenței dezvoltării bacteriilor rezistente cu bunăstarea păsărilor.
De asemenea, considerăm că sănătatea oamenilor – un sistem imunitar puternic – și bunăstarea lor sunt datoria noastră, ca producător de hrană. În egală măsură, credem că putem contribui astfel, în mod real și onest, la diminuarea temerilor din percepția oamenilor.
Experiența îndelungată și parteneriatul cu specialiști din domeniu ne-au demonstrat că rasa acestor pui face posibil un management de sănătate superior, care să permită implementarea conceptul:
NEVER EVER ANTIBIOTICS - Niciodată antibiotice în lanțul de producție - pentru Puiul Fericit și Cocoșelul de Pădure, proveniți din găini cu creștere lentă, angajament asumat suplimentar prevederilor normelor europene și legislației românești. Credem cu tărie că acesta reprezintă un pas semnificativ către obținerea în viitor a puiului organic românesc”, arată Florin Apolțan, Director Divizie Zootehnică AGRICOLA.
Cum recunoaștem puii proveniți de la găini cu creștere lentă
Puiul Fericit și Cocoșelul de Pădure AGRICOLA provin din găini rasa Hubbard, după o genetică destinată exclusiv metodelor alternative de creștere (un timp mai îndelungat), diferite de creșterea puilor în sistem intensiv, industrial.
În cazul puilor proveniți din găini Hubbard, viteza de creștere este limitată la mai putin de 45 grame spor mediu zilnic, comparativ cu 63-70 grame/ zi, cât crește în medie puiul industrial.
Când vorbim de creștere lentă ne referim la peste 56 zile, comparativ cu vârsta medie de 40 de zile a puiului industrial, crescut intensiv.
De asemenea, în cazul puilor proveniți din rase de găini cu creștere lentă vorbim despre adăposturi mai mici ca suprafață comparativ cu halele destinate creșterii intensive, despre densități de creștere mai reduse, ceea ce asigură condiții crescute de bunăstare a păsărilor (confort sporit, spațiu mai mare de mișcare și exprimarea comportamentului natural al păsărilor, de exemplu: scăldat în așternut, scurmat, cățărat, ș.a.).
Pentru cunoscători, carnea puilor proveniți din rase de găini cu creștere lentă este net diferită, pornind de la conformația anatomică specifică acestora: carcasa este alungită, aspectul distinct în special la nivelul pieptului, unde carena este vizibilă, pronunțată, dar și observând cu atenție picioarele mai lungi, cu osatură puternică (oasele sunt mai tari și cu nuanță mai închisă).
Se poate observa cu ușurință și aspectul pielii, care este mai groasă, cu foliculi plumiferi evidentiați. Diferențe semnificative constatăm în chiar fibra cărnii: musculatura are o consistență mai fermă, fibra musculară este evidentă în secțiune și are culoare roșiatic-gălbuie.
Foarte important este nivelul de proteină regăsit în carnea puilor proveniți din rase de găini cu creștere lentă, care atinge un nivel de 24% in musculatura pieptului (un raport umiditate/ proteină calitativ ridicat, deci o valoare nutritivă mai mare a cărnii), net superior proteinei măsurate la alți pui.
Carnea provenită de la păsări cu creștere lentă ocupă în prezent, în medie, între 8% și 10% din piața cărnii de pui la nivelul Uniunii Europene, cu un maxim în Franța, de circa 20%, țara cu cea mai îndelungată tradiție în acest segment.
În România, ultimele studii efectuate de operatorii de retail audit arată că această nișă s-a transformat în ultimii ani într-o categorie care ocupă 3,5% din totalul cărnii de pui care se comercializează în comerțul modern.
Această categorie premium a cărnii de pasăre se referă exclusiv la puiul provenit din găini cu creștere lentă și nu la orice pui de culoare galbenă, precizare absolul necesară în condițiile în care și în piața europeană și în piața românească există la raft pui crescuți în regim industrial, intensiv, de culoare galbenă.
Ce înseamnă pui crescut și îngrijit 100% fără antibiotice?
Deja în mai multe tări europene se practică acest concept de creștere a puilor, iar AGRICIOLA a asumat să îl aplice/ lanseze în România. Pui crescuți 100% fără antibiotic înseamnă pui care nu au primit în niciun moment vreun antibiotic, din prima zi de viață și până la sacrificare.
Legislația europeană și cea națională interzic utilizarea antibioticelor la pui ca promotori de creștere (administrate constant, în doze mici, pentru a menține permanent în stare optimă tubul digestiv al păsării, astfel încât sporul mediu zilnic obținut să fie maxim).
Legislația premite însă tratamentele curative, de intervenție, ca urmare a deciziei medicului veterinar, caz în care trebuie respectat timpul de așteptare înainte de scarificarea puilor, timp impus prin prospectul fiecarui antibiotic folosit, în scopul eliminării acestuia din carne.
Toată carnea puilor crescuți și comercializați în sistem autorizat și controlat sanitar-veterinar este sigură pentru consum. Aceasta trebuie să îndeplinescă cerința legală de încadrare în limitele maxim admise de reziduuri pentru substanțe antimicrobiene.
AGRICOLA a decis să facă ceva în plus față de cerința legală: carnea de Pui Fericit și Cocoșel de Pădure va avea întotdeauna rezultat NEGATIV la analizele pentru reziduuri antimicrobiene.