278
De curând, Comisia Europeană a înregistrat o Inițiativă cetățenească europeană (ECI) care solicită un ”Scor ecologic european” pentru a informa consumatorii despre impactul ecologic al diferitelor produse, inclusiv al produselor alimentare, pe fondul unui sprijin tot mai mare pentru o astfel de mișcare în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană va analiza propunerea
Potrivit procedurilor, atunci când o inițiativă cetățenească este înregistrată de Comisie, organizatorii pot începe procesul de colectare a semnăturilor în încercarea de a atinge pragul de un milion de semnături care va fi discutat de Comisia Europeană, care poate decide să prezinte o propunere legislativă în acest sens.
Inițiativa ar putea determina în curând etichetarea frontală a ambalajului, pentru a include evaluarea propusă pentru a arăta impactul asupra mediului al unui produs, de la producția sa până la ambalare și transport.
Astfel, la etichetarea produselor alimentare, nu numai aspectele nutriționale vor fi luate în considerare de către Comisia Europeană în prezentarea propunerii sale finale pentru un sistem armonizat de etichetare a produselor alimentare în cadrul politicii alimentare emblematice a UE, conform cu strategia Farm to Fork.
În răspunsul dat inițiatorilor, se afirmă: ”Comisia va examina modalitățile de armonizare a revendicărilor ecologice voluntare și de a crea un cadru de etichetare durabil care să acopere, în sinergie cu alte inițiative relevante, aspectele nutriționale, climatice, de mediu și sociale ale produselor alimentare”.
În mod similar, etichetarea Eco-Score propusă este concepută ”pentru a trimite un semnal clar asupra importanței acțiunii pentru mediu către instituțiile europene” și pentru a spori gradul de conștientizare a cetățenilor cu o singură indicație ”care evită confuzia consumatorilor”, conform inițiativei.
Miscarea urmează apelurilor crescânde de etichetare a impactului ecologic în toată Europa, determinând multe companii private să-și dezvolte propriile scoruri Eco, mai ales că un studiu din 2020 a constatat că mai mult de jumătate dintre cetățenii UE ar dori să fie indicat impactul produselor alimentare asupra mediului.
Cu toate acestea, grupul din spatele inițiativei cetățenilor critică lipsa actuală de armonizare legală pentru reglementarea metodelor de calcul, precum și faptul că cele mai multe scoruri ecologice sunt disponibile până acum doar online, cum este cazul în Franța.
După modelul Nutri-Score
Dacă etichetarea Nutri-Score calculează valoarea nutrițională a unui produs, o nouă etichetă frontală a ambalajului măsoară impactul alimentelor asupra mediului. Cei care au elaborat sistemul au pornit de la constatarea că majoritatea consumatorilor sunt din ce în ce mai conștienți că ceea ce mâncăm are un impact, atât asupra sănătății umane, cât și asupra planetei. Producția de alimente este responsabilă pentru un sfert din toate emisiile de gaze cu efect de seră (GES).
Dar există speranță: Cercetările WWF și Inițiativa ECO2, de consultanță în domeniul mediului, sugerează că o contribuție individuală la GES poate fi redusă la jumătate prin schimbarea dietei.
În unele țări din Uniunea Europeană, se pare că mulți consumatori nu sunt interesați doar de unde provin mâncarea lor, ci și în ce perioadă a anului ajunge pe farfurie. Un total de 38% declară că iau în considerare proveniența unui aliment și, dacă este în prezent în sezon, atunci când iau decizii de cumpărare.
Cu toate acestea, un procent și mai mare (78%), afirmă că nu li se oferă suficiente informații cu privire la impactul asupra mediului și sănătății produselor alimentare, atunci când iau aceste decizii.
Ca urmare, inițiativa ECO2 (Dezvoltator de aplicații pentru produse alimentare durabile Etiquettable), acționează pentru a schimba acest lucru. Ulterior, firma de consultanță a produs o nouă etichetă alimentară frontală de ambalaj (FOP), concepută pentru a ajuta consumatorii să verifice dintr-o privire impactul alimentelor asupra mediului.
Cum functionează Eco-Score?
Eco-Score oferă produselor alimentare, dar și meniurilor, un scor de 100, cu coduri de culori (de la verde închis la roșu), și litere (de la A la E) pentru ușurința consumatorului. Produsele cu scor 0-20 primesc E (roșu), 20-40 primesc D (portocaliu), 40-60 primesc C (galben), 60-80 primesc B (lumină) verde) și scorul maxim de 80-100 primesc un A (verde închis).
Totuși, modul în care se calculează acest scor final este mai complicat. Într-o ecuație matematică:
Eco-Score = evaluarea ciclului de viață (LCA) + puncte bonus - puncte deduse
LCA este o tehnică de evaluare a aspectelor de mediu asociate cu un produs pe parcursul ciclului său de viață. LCA abordează extracția materiilor prime asociate cu produsul, precum și producția și distribuția acestuia de energie pe toată durata utilizării, reutilizării și depozitării finale.
Într-un final, Eco-Score se bazează pe LCA specific categoriei din proiectul Agribalyse ADEME (Agence de la transition écologique), care a evaluat impactul asupra mediului a cel puțin 2.500 de categorii de produse.
Conform Inițiativei ECO2, LSA nu ia în considerare toate criteriile relevante în evaluarea sa. Prin urmare, odată ce LSA specifică unei categorii este determinată, se evaluează alte criterii și punctele sunt adăugate și/sau deduse din scorul original LSA.
Aprovizionarea locală, reciclabilitatea și impactul
Unul dintre domeniile în care LSA Agribalyse lipsește, menționată de inițiativa ECO2, este evaluarea originii precise a ingredientelor. Agribalyse se bazează pe un amestec de date provenind din țări diferite, pentru a determina impactul de mediu asupra transportului anumitor ingrediente.
Calculul Eco-Score este mai specific. El ține cont de proveniența fiecărui ingredient. Pentru acest criteriu, produsele primesc un scor bonus de la 0-15 puncte. LSA este, de asemenea, slab în analiza metodelor de producție a alimentelor. Prin urmare, produsele alimentare cu acreditări de sustenabilitate ale unor terțe părți au posibilitatea de a-și spori scorul.
Mai exact, produsele certificate de Nature & Progrès, Bio Coherence și Demeter sunt eligibile pentru mai mult de 20 de puncte. Cele certificate de EU Bio și AB Agriculture Biologique sunt eligibile pentru +15 puncte și +10 puncte pot fi acordate celor asociați cu HVE, UTZ, Rainforest Alliance, Fairtrade, Bleu Blanc Coeur (BBC), Label Rouge, ASC Aqua și MSC.
Importanța ambalajelor
Conform Inițiativei ECO2, reciclabilitatea, dimensiunea ambalajelor și utilizarea materialelor reciclate sunt, de asemenea, slab reprezentate în ACV. Dorind să încurajeze produsele care contribuie la economia circulară, criteriile Eco-Score marchează (0-15 puncte) ambalajele care nu sunt regenerabile și/sau reciclabile.
În ceea ce privește impactul unui produs asupra speciilor pe cale de dispariție, consultanța de mediu a menționat că LSA nu ia în considerare toate problemele asociate biodiversității.
Prin urmare, dacă un produs alimentar este în vreun fel asociat cu pescuitul excesiv sau defrișările pe scară largă legate de cultivarea uleiului de palmier, care cresc riscul de dispariție pentru pești sau pentru primate, tigri și păsări, scorul său global va fi redus cu -10 puncte. Evaluarea Eco-Score a produselor ready-meal este în mare măsură similară. Cu toate acestea, se ia în considerare sezonalitatea ingredientelor și dacă au fost cultivate sau nu într-o seră.
Impactul asupra sectorului de carne
Ce înseamnă acest lucru pentru produsele din carne? Sau pentru mâncare produsă în țări terțe? Producătorii pot avea îngrijorări cu privire la evaluarea Eco-Score a anumitor alimente, în special produsele din carne și alimentele cultivate și produse peste hotare. Deși, în general, produsele din carne tind să aibă o amprentă de carbon mai mare, consultanța de mediu a subliniat că acestea nu poartă întotdeauna un Eco-Score E (roșu).
Aceasta, pentru că, în primul rând, evaluarea depinde de speciile de animale: ”Păsările de curte au un impact mai mic decât carnea de vită, de exemplu”, a menționat inițiativa ECO2. Modul în care este produsă carnea poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea semnificativă a scorului.
Atât timp cât metoda sa de producție este clar menționată pe ambalaj (de exemplu, dacă poartă o etichetă organică sau Clean Label), produsul va avea un scor mai mare decât carnea produsă în mod convențional.
Produsele alimentare fabricate în afara Europei nu vor primi automat un scor scăzut, a subliniat inițiativa ECO2: ”Depinde de produs. Transportul reprezintă 5-30% din impactul GES, în funcție de produs.
Dar majoritatea impactului este asociată cu agricultura, creșterea animalelor și producția”. Aceasta înseamnă, a continuat, că o banană importată cu barca din Guadelupa, de exemplu, ar putea
avea un scor mai bun decât o roșie în afara sezonului, cultivată local într-o seră.
Mărci, comercianți și aplicații Eco-Score
Eco-Score poate fi aplicat în comerțul electronic și în mediile de vânzare cu amănuntul din magazin. Poate fi folosit și pentru a evalua impactul rețetelor asupra mediului.
Pentru moment, eticheta a fost deja adoptată de restaurantul online și start-up-ul FoodChéri, pentru livrarea de alimente, aplicația de rețete Frigo Magic, compania de preparate ready-meal Seazon și aplicația de scanare a alimentelor Yuka, din Franța.
Magazinul online ecologic La Fourche a introdus, de asemenea, eticheta Eco-Score pentru unele dintre produsele sale, inclusiv pentru linia de ciocolată de gătit. Co-fondatorul La Fourche, Lucas Lefebvre, a declarat că crede că Eco-Score va permite cumpărătorilor să ia decizii de cumpărare mai informate:
”Pentru prima dată în Europa, un colectiv de jucători dedicați, inclusiv La Fourche, creează un instrument transparent pentru a ghida consumatorii în alegerile lor alimentare. La fel ca Nutri-Score pentru nutriție, Eco-Score va permite tuturor să înțeleagă dintr-o privire impactul asupra mediului al unui produs”.
Pentru Lefebvre, o astfel de etichetă este ”profund necesară”, adăugând că speră că va avea repercusiuni semnificative pentru industria alimentară, precum și pentru obiceiurile noastre de consum. Lefebvre este convins că ”Eco-Score ne va ajuta pe toți să înțelegem mai bine impactul consumului nostru și să acționăm pentru a accelera tranziția ecologică”.