Repere

511

Analiză: Prețul porcului continuă să scadă necruțător pe plan european. Ce se întâmplă?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Recent s-au marcat nouă săptămâni consecutive de scădere a prețului spaniol. De la prețul generos de 2.025 până la 1.803, ce se întâmplă, se întreabă specialiștii într-o analiză publicată de Pig333.com?

Cauze multiple

Piața actuală nu seamănă deloc cu cea din mai până în iulie, când prețul nostru era vertiginos. Mai multe evenimente au izbucnit cu forță pentru a zgudui bazele status quo-ului și anume:

Am aflat recent de închiderea a două abatoare medii spaniole, unul în Girona și celălalt în Valencia.

Mulți jucători importanți spanioli presupun că un alt abator va fi dispărut înainte de Crăciunul din acest an, deși vom vedea despre asta.

De câteva luni, PRRS este benign, iar purceii supraviețuiesc infecției. Fără îndoială, mai mulți porci sunt și vor veni la sacrificare. În plus, la ultimul recensământ de primăvară, efectivul spaniol a înregistrat o creștere de 4% față de anul trecut și o creștere de 16% la porcii de la 20 la 49 de kilograme.

Cele patru luni în care Spania și-a menținut prețul la cel mai înalt nivel din lume au provocat pierderi de milioane în toate abatoarele spaniole, fără excepție. Consecințele și consecințele devin semnificative și grave.

Bilanțurile marilor producători spanioli de cârnați pentru anul 2022 nu sunt deloc susținute; în unele cazuri se pot observa pierderi foarte severe.

Exporturi scăzute

Exporturile către Asia de Sud-Est sunt cu adevărat scăzute; această lipsă de vânzări se face simțită și creșterea vânzărilor intra-UE nu este suficientă pentru a compensa. Brazilia este surprinzător de agresivă în ceea ce privește prețurile de export.

Fiecare dintre acești factori este negativ, de la primul până la ultimul, în ceea ce privește piața: suma tuturor este cea care a determinat această răsturnare bruscă a pieței. Se pare că piața a făcut un 180; nouă săptămâni consecutive de scăderi consistente de preț atestă acest lucru.; nouă săptămâni consecutive de scăderi consistente ale prețurilor atestă acest lucru.

Cu toții știm importanța psihologiei umane în comportamentele pieței; piața de porci nu face excepție. Chiar acum există un nor gros de incertitudine cu privire la viitorul apropiat care udă fiecare por. Mai mult, nu trebuie uitat că prețul actual de 1.803 este cel mai scump din istorie dacă privim din ianuarie a acestui an înapoi. Fii cu ochii pe acest fapt.

Suntem departe de a fi într-o situație de panică. Cu toate acestea, viitorul pe termen scurt este departe de a fi clar.

Credem că piața scade în căutarea unui nivel de preț competitiv pentru a stimula exporturile. După cum știm, Spania exportă mai mult de 50% din carnea de porc pe care o produce și trebuie să exportăm într-un ritm bun în orice moment. Noi depindem de ea.

Dar marja abatoarelor?

Prețul la porc va scădea până când abatorul va avea o marjă suficient de atractivă pentru a-și stimula afacerea. Trebuie să avem în vedere că în cele patru luni din aprilie până în iulie ceea ce au pierdut au fost averi săptămânale istorice, adevărate. Când abatoarele încep sacrificarea, prețul nu va mai scădea. Încă nu am ajuns la acest punct.

La momentul scrierii acestui comentariu, prețul porcilor în Germania (echivalența sa în viață conform Mercolleida) este de 1,77 €/kg viu. După cum puteți vedea, este mai ieftin decât în Spania. Trebuie să ne amintim că Germania este în continuare principala piață în Europa Centrală. Nicăieri nu este scris că porcii spanioli ar trebui să fie întotdeauna mai scumpi decât cei germani.

Pentru fermier, cele „patru luni excelente” cu prețuri de neimaginat (atingând cerul cu degetele) s-au încheiat. Acum este timpul să așteptăm și să vedem ce se întâmplă. Pentru abator se pare ca sangerarea s-a oprit si ca a iesit din iadul insuportabil; vom vedea dacă își poate remedia bilanțul înainte de sfârșitul anului.

Un an bun pentru fermierii Europei

La capătul de coadă a întregului lanț se află procesatorii. Prețurile la porc au scăzut semnificativ, totuși, carnea de porc și prețurile tăiate cu greu s-au mutat deloc. Faptul că oamenii s-au întors din vacanțele de vară a susținut piața cărnii de porc, pe lângă deficitul de sacrificare din Europa Centrală, ale cărei surplus de carne de porc sunt ratate în Italia.

Ni se pare că carnea de porc și prețurile tăiate vor scădea; pe piata internationala preturile care se stabilesc nu au nicio legatura cu cele europene. Deși navele comunicante dintre UE și Piața Mondială sunt imperfecte (UE este foarte protecționistă în domeniul nostru), ele există. Și vor fi simțiți în curând.

Nu știm unde și când va apărea o podea fermă pentru prețul porcilor noștri. Credem că un preț în jur de 1,65 ar putea marca limita, poate la sfârșitul lunii noiembrie? Să așteptăm și să vedem.

Orice s-ar întâmpla de acum până la sfârșitul anului, anul va fi bun sau foarte bun pentru fermieri. Nu pentru abatoare, deoarece pare imposibil să recuperezi ceea ce s-a pierdut. Procesoarele continuă să sufere.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2