392
ANPC a desfășurat o serie de acțiuni de control, ca parte a activității Comandamentului de Vară 2023, în zonele: litoralul Mării Negre, Bucovina, Maramureș, Valea Prahovei și zona Brașov, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale din domeniu în locațiile de alimentație publică din aceste regiuni.
Astfel, în această perioadă, echipe ale Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bihor, Ialomița, Dolj, Bacău, Vrancea, Ilfov, Sibiu și Hunedoara – care au făcut parte din structura special constituită, Comandamentul Litoral 2023 – aflate sub coordonarea președintelui ANPC, Horia Constantinescu și a vicepreședintelui Mihai Culeafă, au controlat 101 operatori economici care activează în stațiunile de pe malul Mării Negre, precum și pe cele aflate în perimetrul de desfășurare a festivalurilor organizate aici.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
-47 de amenzi contravenționale în valoare totală de 525.000 lei,
-83 de avertismente
-oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman pentru produse în valoare totală de circa 45.000 lei
-oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, în cazul a 6 operatori economici.
” Reînceperea unui sezon de vacanță nu trebuie comparată cu renașterea păsării Pheonix, cu toate că unele locații par ca dupa bombardamente, nu foc! PE LITORAL EXISTĂ LOCAȚII SPECTACULOASE! Investiții majore, gestionate perfect! Trist este că nu există nici o determinare de a reconstrui din temelii și de a aduce la nivel de top întregul litoral. Afacerea de baracă pare mai puternică! Continuăm lupta și, la un moment dat, sper să se înțeleagă că vrem binele turismului și turistului!” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Operatorii economici a căror activitate a fost oprită temporar sunt:
Onfix Market SRL
August Food SRL
Alindor Gabicris SRL
Palmeyra Events SRL
Soft Ice SRL
Street Yum SRL
Dintre cele mai importante abateri constatate, menționăm:
folosirea la preparare a unor ingrediente diferite față de cele înscrise în meniu sau fără a avea traducerea în limba română a informațiilor, pe etichete
folosirea la preparare a unor ingrediente cu data limita de consum depășită
utilizarea unor materii prime fără informații privind data de decongelare sau cea de producție
decongelarea produselor la temperatura ambientală
folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu pete de rugină în exterior
prepararea și comercializarea unor produse alimentare fără a avea protecție față de mediul înconjurător, riscând contaminarea acestora
nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor
neafișarea în listele meniu a ingredientelor conținute de preparate
utilizarea unor cântare neomologate
folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, nerecomandate în alimentația publică sau a unor instrumente de servire neprotejate individual (paie neambalate, în zona de bar)
utilizarea unor coșuri de gunoi fără capac și pedală de acționare, aceasta ducând la contaminarea preparatelor.