206
ANPC informează prin intermediul unui comunicat că va continua seria de acțiuni de control, la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul în care comercianții îndeplinesc prevederile Ordonanțelor militare adoptate până în acest moment, menite să prevină răspândirea noului coronavirus Covid-19, precum și felul în care respectă drepturile consumatorilor.
Până în prezent, sub coordonarea Președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi și a Directorului General, Paul Anghel, echipele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Dolj au efectuat, pe 28.04.2020, verificări la unitățile din Craiova care asigură servicii de cazare și catering pentru persoanele aflate în carantină.
În urma acțiunilor desfășurate la societățile comerciale SC Flormang Com SRL, SC Lorpal SRL (Casa Zamfirescu) și SC MBI Travel SRL s-au constatat numeroase abateri la blocurile alimentare:
-nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor;
-folosirea de materii prime cu durata valabilității depășită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare;
-schimbarea stării termice a produselor;
-în spaţiile de pregătire a preparatelor culinare se utilizau ustensile depreciate, iar condiţiile igienice erau necorespunzătoare, respectiv paviment depreciat, pereţi cu urme de grăsime, hote murdare cu urme de grăsime arsă.
De asemenea, în urma verificării spațiilor de cazare aparținând societății SC Flormang Com SRL s-a constatat nerespectarea condițiilor de igienă (lenjerie, saltele și perne pătate, neigienizate; lipsa curățeniei în camere).
În urma controalelor efectuate agenții economici au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 48.000 lei dispunându-se, totodată, și aplicarea măsurii complementare de închiderea unităților respective pe o perioadă de până la 6 luni.
De asemenea, ANPC s-a autosesizat în urma unei postări apărute pe o rețea de socializare privind calitatea hranei distribuite unor persoane aflate în carantină, în județul Teleorman, iar în urma verificărilor realizate de comisarii CJPC Teleorman la SC NUTRELO GROUP SA din Turnu Măgurele, operatorul economic la care se aflau cazate persoanele carantinate și care pregătea și hrana pentru acestea, în restaurantul propriu, s-au constatat următoarele abateri:
-folosirea de materii prime pentru prepararea hranei, cu data durabilității minimale/data limită de consum depășită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare;
-nerespectarea condițiilor de păstrare impuse de producător pentru anumite materii prime, respectiv produse din carne care ar trebui păstrate la temperaturi de refrigerare, acestea fiind congelate.
Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 20.000 lei, fiind retrase din consumul uman produsele alimentare găsite în neregulă.
ANPC va continua campania de verificări și în perioada următoare, pentru a se asigura că sănătatea și viața consumatorilor nu este pusă în pericol în zonele de comercializare, precum și că drepturile consumatorilor sunt respectate cu strictețe, acestea reprezentând prioritatea activității instituției. (Biroul de Presa ANPC)