205
(Comunicat) In luna martie 2017 comisarii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, partial sau integral deshidratat, laptelui pentru cafea. In cadrul actiunilor de control, desfasurate in toate judetele tarii si in Municipiul Bucuresti, au fost controlati 853 operatori economici constatandu-se abateri la 515 dintre acestia(~ 60 %). A fost verificata o cantitate de 94 tone lapte de consum si produse lactate, din care circa 9 tone produse (~ 9,6%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. Au fost prelevate 104 esantioane de lapte si produse lactate, care in urma analizelor de laborator efectuate de CNIEP Larex, ICA si DSVSA a rezultat ca 3,8 % nu se incadrau in parametrii fizico-chimici impusi sau declarati de producatori. Structura esantioanelor prelevate este urmatoarea:
Masuri dispuse ca urmare a deficientelor constatate:
Principalele abateri constatate:I. Conformitatea laptelui de consum si a produselor lactate1. Comercializarea produselor cu parametrii neconformi celor declarati sau ai celor prevazuti in actele normative in vigoare1.1. Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare1.2. Neincadrarea in parametrii fizico-chimici3,8 % dintre esantioanele prelevate de produsele lactate existente la comercializare prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, respectiv, cu continuturi de grasime lactata, umiditate sau sare diferite fata de cele impuse prin acte normative sau declarate de producatori prin etichetare.1.3. In 52% dintre judete se comercializau lapte de consum si produse lactate in afara datei durabilitatii minimale, respectiv a datei limita de consum stabilite de producatori1.4. Stare ambalajeII. Neasigurarea informarii consumatorilor care sa permita alegerea sortimentului dorit 2.1. Lipsa totala sau partiala a elementelor de caracterizare-identificare, la: 2.1.1. Elemente de identificare nelizibile, inscriptionate cu o vopsea care se sterge usor: SC GRUP A.G. IMPEX SRL HIRLAU la produsele Napolact: Sana, Lapte batut, Chefir . 2.2. Abateri privind inscrierea denumirii sub care se vinde produsul2.2.1.Inscrierea incorecta, incompleta sau neconforma cu prevederile legale in vigoare 2.2.2. Utilizarea de denumiri sub care se vand produsele, eronate, incomplete sau alese astfel incat sa induca in eroare consumatorul asupra naturii reale a produsului2.3. Lipsa inscriptionarii continutului de grasime, dupa caz, continutulde grasime raportat la substanta uscata s-a constatat la produsele telemea din lapte de vaca/oaie , smantana, lapte dulce, branza dulce 2.4.Inscrierea mentiunii „Nu contine conservanti” pentru produse, care conform prevederilor legale, este intersiza utilizarea conservantilor2.5. Lipsa inscrierii denumirii specifice sau a codului CE Neȋnscrierea categoriei ingredientului la produsele: specialitatea din lapte praf si grasimi vegetale ,producator SC Okan Food Trade SRL , Afumati si comercializata de SC Collini Com SRL –punct de lucru din Drobeta Turnu Severin jud. Mehedinti (acid citric si clorura calciu).2.6. Lipsa ȋnscrierii declaratiei nutritionale2.7. Lipsa inscriptionarii sau inscriptionarea incorecta a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum2.8. Elemente de identificare netraduse in limba romana2.9 Lipsa inscrierii procentului ingredientului mentionat in denumirea produsului2.10 Neinscrirea substantelor cu efecte alergene2.11. Abateri privind informarea consumatorilor la comercializarea produselor lactate, in vra2.12. Expunerea inlocuitorilor de produse lactate (cu grasimi vegetale in continut) in acelasi spatiu cu produsele lactate2.12.1. Expunerea inlocuitorilor de produse lactate (unele chiar cu denumiri asemanatoare cu cele ale produselor lactate consacrate) alaturi de produse lactate, in aceleasi spatiu frigorific, fara o informare corespunzatoare a consumatorilor ceea ce induce in eroare consumatorii2.12.2. Informarea necorespunzatoare la raft, prin stabilirea de catre comercianti, pentru inlocuitorii de lapte si produse lactate, a unor denumiri de produse lactate, creandu-se in acest fel ideea ca sortimentele respective sunt produse lactate.2.13. Lipsa informatiilor privind operatorul economic din sectorul alimentar responsabil cu informarea consumatorilor: la produsul iaurt gras. III. 31% dintre operatorii economici controlati prezentau abateri de la prevederile legale referitoare la afisarea preturilorNeafisarea preturilor intr-o forma vizibila, usor de citit.Neafisarea concomitenta a pretului pe unitatea de masura ( lei/kg) si a pretului de vanzare in cazul produselor prembalate.