În perioada premergătoare
Sărbătorilor Pascale 2025, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va desfășura controale tematice la nivel
național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura
siguranța alimentelor destinate consumatorilor.
Aceste verificări vor fi realizate de medicii veterinari din cadrul Direcţiilor
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene și
circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO).
Obiectivele controalelor:
-
Verificarea respectării normelor de siguranță
alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare
temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor,
precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante,
cofetării, hipermarketuri etc.).
-
Monitorizarea circulației și sacrificării
mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță
alimentară.
-
Controlul transportului și comercializării
produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).
Perioada
de desfășurare: Controalele se vor desfășura între 19 martie – 19 aprilie 2025
(premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe).
Pe
durata acestei perioade, la sediile DSVSA și CSVSAO va fi asigurată permanența,
inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Consumatorii vor putea sesiza orice
nereguli privind siguranța alimentelor la numerele de telefon afișate la
sediile acestor instituții și pe site-urile oficiale ale DSVSA județene.
-
Sacrificarea
mieilor:
-
Se va realiza doar în abatoare autorizate sau
în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă
și bunăstare animală.
-
Transportul mieilor va fi verificat de
inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura
respectarea condițiilor sanitar-veterinare.
-
Funcționarea centrelor de sacrificare
temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele
07:00 – 17:00.
-
În zonele afectate de restricții sanitare din
cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și
sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.
-
Carnea de miel:
-
Va fi comercializată doar cu certificat
sanitar-veterinar și marcată corespunzător.
-
Carnea obținută în spațiile de sacrificare
temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor
unități alimentare.
-
Transportul și depozitarea cărnii trebuie să
respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura
adecvată.
-
Marcarea cărnii obținute în centrele temporare
se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând
indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.
-
Ouă și produse din
ouă:
-
Comercializarea se va face doar în unități
autorizate, iar producătorii trebuie să fie înregistrați
sanitar-veterinar.
-
Transportul trebuie efectuat în mijloace auto
autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și
igienă corespunzătoare.
-
Ouăle trebuie să fie marcate conform
legislației și să fie supuse examenului ovoscopic.
-
Ouăle cu coaja crăpată sau deteriorată vor fi
retrase de la vânzare și dirijate către unități de neutralizare.
-
Lapte și produse
lactate:
-
Laptele crud destinat comercializării trebuie
să provină doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate
sanitar-veterinar.
-
Brânzeturile trebuie expuse la vânzare doar în
spații igienizate corespunzător și protejate împotriva contaminării.
-
Comercializarea trebuie să fie însoțită de
informații despre produs, producător, data obținerii și locul de
producție.
-
Ambalajele de vânzare trebuie să fie
igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.
-
Pește și produse din pescuit:
-
Comercializarea se va realiza doar în unități
înregistrate sanitar-veterinar.
-
Produsele trebuie păstrate la temperaturi
adecvate și etichetate corespunzător.
-
Se va verifica dacă peștele și produsele din
pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului
organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili.
-
Gheața utilizată pentru conservarea peștelui
trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata
expunerii la vânzare.
-
Alte produse tradiționale (cozonaci,
prăjituri, legume de sezon etc.):
-
Se vor comercializa doar în spații autorizate
și sub supraveghere sanitar-veterinară.
-
Produsele trebuie să fie ambalate
corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.
Măsuri pentru prevenirea răspândirii bolilor animale:
-
Pentru prevenirea Pestei Porcine Africane
(PPA), a Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) și a Febrei Aftoase, vor fi
intensificate controalele asupra transportului animalelor vii și al
produselor de origine animală.
-
Transportul și mișcarea animalelor vor fi
supuse unor verificări stricte, iar în cazul depistării unor focare, se
vor impune măsuri de carantină și restricționare a circulației acestora.
-
Inspectorii sanitari veterinari, în colaborare
cu autoritățile locale și cu Poliția, vor efectua controale în trafic
pentru verificarea respectării normelor de siguranță privind transportul
animalelor.
Colaborarea cu alte autorități: Pentru eficiență,
ANSVSA va colabora cu instituții locale și naționale (Primării, Consilii
Județene, ANAF, ANPC, MS etc.) pentru organizarea de acțiuni comune de
inspecție și control.
Sancțiuni pentru nereguli: În cazul constatării unor
încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ
suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea
produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziționeze
produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de
conformitate pentru siguranța lor alimentară.
Rezultatele acțiunilor de control desfășurate în
această perioadă vor fi făcute publice prin intermediul comunicatelor de presă
emise de ANSVSA și vor fi disponibile pe site-ul oficial al instituției.
Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call
Center”-ului ANSVSA – 0800 826 787 –
care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a
sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.Serviciul Comunicare și
Logistică Documentară