268
Activitatea inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor se axează, în principal, pe prevenția apariției riscului și a pericolelor privind siguranța alimentară, la protejarea sănătăţii publice şi, implicit, a intereselor turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoralul Mării Negre, se arată într-un comunicat elis de ANSVSA și transmis redacției Meat.Milk.
Echipele de control verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.
Controalele se desfășoară și în colaborare cu alte instituții cu atribuții de control, pentru a se asigura că, în contextul evoluției pandemiei de COVID-19, atât normele și cerințele de igienă alimentară sunt respectate, cât și cele privind distanțarea fizică a clienților aflați la terase și în alte unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat și realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virulicide care să asigure atât dezinfectarea mâinilor clienţilor, dar şi a echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.
Ca urmare a acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, până la această dată nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea turiștilor.
Controalele inspectorilor sanitari veterinari sunt în desfășurare la unităţile de alimentație publică din zonele de interes turistic de pe litoral.
În prima săptămână din luna august medicii veterinari oficiali care activează în cadrul ”Comandamentului Sezon Estival 2020,” au verificat 245 de unități de alimentație publică: 77 de restaurante, 2 cafe-baruri, 3 pizzerii, 31 de unităţi tip fast – food, 7 braserii, 19 unităţi de tip bufet, 20 de baruri, 2 snack-bar-uri, 8 rulote, 49 de magazine alimentare, 17 laboratoare de cofetărie/patiserie, o gelaterie, un stand cu produse alimentare, 3 unități tip bistro, 4 tonete și o autoutilitară.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la: manipularea neigienică, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare, depozitarea alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică și funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.
Au fost constatate abateri de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor la 81 de unități, respectiv: 27 de restaurante, 10 unități tip fast – food, 8 unități tip bufet, 4 rulote, 12 magazine alimentare, 11 baruri, 2 bistro-uri, o braserie, 4 laboratoare cofetărie/patiserie, un mijloc de transport auto și un stand cu produse alimentare.
Neregulile au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 469.800 de lei.
De asemenea, a fost emisă o Ordonanță de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast food și au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.