Ferma

226

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ultima săpămână au fost stinse 65 de focare de PPA din gospodăriile populației, iar în data de 30.09.2021 mai sunt active 606 focare de PPA, conform datelor, dintre care 21 de focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 375.690 de porcine (animale afectate din focarele active).

În perioada 2019 și până în prezent au fost stinse 3.517 focare de pestă porcină africană conform datelor prezentate în tabelul de mai jos:

Anul Nr. focare confirmate Nr. focare active Nr. focare stinse
2019 1.728 0 1.728
2020 1.063 0 1.063
2021 1.333 606 726
Total 4.124 606 3.517

În intervalul 23.09.2021 – 30.09.2021 au fost înregistrate 52 de focare noi de PPA și au fost stinse 65 de focare de PPA.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.876 de cazuri la mistreți în 41 de județe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Dintre acestea, în intervalul 23.09.2021 – 30.09.2021 au fost înregistrate 2 cazuri noi de PPA la mistreți.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt:

- intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;

- scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687, care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;

- sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);

- nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;

-  de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;

- nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul Centrului Lolcal pentru Combaterea Bolilor(CLCB). Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2