Ferma

239

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ultima săptămână au fost stinse un număr de 50 focare pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile populației, la data de 07.10.2021 fiind active 602 focare de PPA, dintre care 20 de focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, şi 347.323 porcine afectate (animale afectate din focarele active).

În perioada 2019 și până în prezent au fost stinse 3567 focare de pestă porcină africană conform datelor prezentate în tabelul de mai jos:

Anul focare confirmate focare active focare stinse
2019 1728 0 1728
2020 1063 0 1063
2021 1378 602 776
Total 4169 602 3567

În intervalul 01.10.2021 – 07.10.2021 au fost înregistrate 45 focare noi de PPA și au fost stinse 50 focare de PPA.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.878 de cazuri la mistreți în 41 de județe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. 

Dintre acestea, în intervalul 01.10.2021 – 07.10.2021 au fost înregistrate 2 cazuri noi de PPA la mistreți în judetul Satu-Mare, dintre care 1 mistreț vânat și 1 mistreț găsit mort.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt:

– intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;

– scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;

– sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);

– nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;

–  de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;

– nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2