Ferma

215

ANSVSA: Campanie de informare privind răspândirea virusul PPA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ANSVSA-Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în eforturile sale de a limita efectele evoluţiei Pestei Porcine Africane în România şi în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a lansat o nouă campanie de conștientizare în rândul populației asupra pericolului răspândirii acestei boli.

Această campanie s-a materializat prin realizarea unui clip video adaptat la specificul sistemului de creştere a porcilor în România.

Acest material informativ se adresează crescătorilor de porcine din gospodării, transportatorilor de animale, vânătorilor şi consumatorilor. 

Pesta porcină africană reprezintă o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient până în prezent.

Procentul de îmbolnăvire şi cel de mortalitate sunt foarte ridicate, iar pierderile economice sunt deosebit de mari, cauzate de costurile pentru eradicare, şi de restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

Reamintim principalele reguli pentru a evita răspândirea virusului:

- Schimbați-vă hainele și încălțămintea când intrați în adăpostul porcilor;

- Nu hrăniți animalele cu lături;

- Anunțați medicul veterinar despre orice suspicine de boală;

- Nu încurajați transportul ilegal de animale.

Afumarea, sărarea și congelarea cărnii de porc nu distrug virusul! Pesta Porcină Africană nu afectează omul. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2