Tehnologii

192

ANSVSA: E-Coli, depistată în carne, produse din carne și lactate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

 (Comunicat) În perioada 08.08.2016 - 02.09.2016, în cadrul acestui Plan Naţional de Control* al ANSVSA, au fost prelevate şi analizate un număr de 171 probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc) şi lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, branza telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă, iaurt).   Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Argeș, Alba, Bacău, Botoşani, Bistrița Năsăud, Bihor, Buzău, Bucureşti, Covasna, Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Calarași, Dambovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiș, Satu Mare, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui.   În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din:  

  • probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judet Vâlcea;
  • probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
  • probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
  • probă rezultată din sanitaţia carcasei de bovine, abator, judeţ Suceava;
  • probă din carne tocată vită, magazin alimentar, judeţ Tulcea;
  • probă din cârnaţi amestec subţiri, magazin alimentar, judeţ Tulcea;
  • probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
  • probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
  • probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
  • probă recoltată din pastă de mici, restaurant, judet Caraş Severin;
  • probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judet Bistrita Nasaud;
  • probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Bistrita Nasaud;
  • probă recoltată din telemea de oaie, judeţ Olt;
  • probă recoltată din lapte crud bovină, fermă, judeţ Prahova;

Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Din informațiile furnizate de IISPV, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, distribuția probelor analizate până la această dată, pe categorii de produse și rezultate obținute pentru detecția E.coli verotoxigenă (VTEC), a fost urmatoarea:  

  • 58 probe carne (pulpa vita, carne transata vita, pupla manzat, gulas vita, etc.) din care: 57 probe cu rezultat negativ (98%) si 1 proba cu rezultat pozitiv (2%);
  • 100 probe carne preparata (mici, carnati, hamburger, frigarui, pastrama, etc.) din care: 93 probe cu rezultat negativ (93 %) si 7 probe  cu rezultat pozitiv (7 %);
  • 88 probe carne tocata (carne tocata porc, carne tocata vita, carne tocata amestec) din care: 87 probe cu rezultat negativ (99 %) si 1 proba  cu rezultat pozitiv (1%);  
  • 80 probe lapte crud de vaca din care: 79 probe cu rezultat negativ (98,75%) si 1 proba cu rezultat pozitiv (1,25%);  
  • 146 probe produse lactate (telemea, branza maturata, cas, cascaval, iaurt, smantana) din care:  145 probe cu rezultat negativ (99,3 %) si 1 proba  cu rezultat pozitiv (0,7 %); 
  • 160 probe sanitatie de pe carcase bovine, din care: 157 probe cu rezultat negativ (98%) si 3 probe  cu rezultat pozitiv (2 %); 
  • 86 probe sanitatie de pe carcase bovine, din care: 69 probe cu rezultat negativ (80 %) si 17 probe  cu rezultat pozitiv (20 %). 

  Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control. *Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.Serviciul Comunicare

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2