Ferma

162

ANSVSA: Măsuri pentru prevenirea apariției pestei porcine africane

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ANSVSA a organizat, în data de 17 noiembrie, o şedinţă a Consiliului Consultativ al Autorităţii pentru a purta discuţii tehnice cu membrii Grupurilor de lucru “Sănătatea şi bunăstarea animalelor“ şi “Carne şi produse din carne “. Tema întâlnirii a fost alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană, datorită confirmării bolii în Ucraina.

  La această şedinţă au fost invitaţi să participe membrii Consiliului Consultativ, al căror domeniu de activitate este creşterea porcinelor sau procesarea cărnii de porc, reprezentanţi ai: ROMALIMENTA, Asociaţiei Române a Cărnii, Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, PROAGRO, Comisiei de Clasificare a Carcaselor, Asociaţiei Fermierilor din România, Colegiului Medicilor Veterinari din România, Federaţiei Patronatelor Medicilor Veterinari şi ai Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin.   Specialiştii ANSVSA au prezentat celor prezenţi o actualizare a evoluţiei acestei bolii, focarele cele mai apropiate de ţara noastră notificate de către Ucraina, în data de 28.10.2015, în zonele Odessa si Mikolayv, fiind aflate la o distanţă 200 km de Romania. De asemenea, au fost prezentate şi măsurile aplicate de ANSVSA în cursul ultimilor doi ani, măsuri importante pentru profilaxia introducerii virusului pe teritoriul naţional.   În urma discuţiilor purtate, cei prezenţi au propus aplicarea unor măsuri, precum: ridicarea gradul de alertă pentru crescătorii de suine, prin conştientizarea  pierderilor importante care pot apărea în eventualitatea evoluţiei bolii pe teritoriul naţional;reintroducerea măsurilor restrictive de circulaţie a animalelor din sistemul non-profesional, în sensul închiderii târgurilor şi a limitării mişcărilor doar în cadrul judeţului, (aşa cum s-a procedat în timpul evoluţiei pestei porcine clasice);intensificarea colaborării cu instituţiile responsabile de populaţiile de porci sălbatici şi de vânătoare, în sensul informării acestora şi a cooperării în acţiunile de monitorizare şi supraveghere a faunei, pentru notificarea precoce a suspiciunilor;intensificarea activităţilor de informare a medicilor veterinari şi a personalului  cu pregătire medie, în cadrul programelor de pregătire continuă, pentru recunoaşterea semnelor de boală în vederea notificării timpurie;verificarea gradului de biosecuritate în fermele de animale;elaborarea de acte normative care să reglementeze un anumit nivel de biosecuritate şi mişcarea animalelor în sistemul non-profesional de creştere a porcinelor;creşterea gradului de informare al populaţiei prin mediatizarea pericolului reprezentat de apariţia şi evoluţia acestei boli.   Aceste propuneri urmează a fi analizate de către grupul de experţi în pestă porcină africană, în cadrul şedinţei de lucru, care va avea loc pe data de 23 noiembrie. (Serviciul Comunicare)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2