Stiri

361

ANSVSA: Pesta Micilor Rumegătoare se extinde

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În data de 23 iulie a fost confirmată prezența virusului Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în mai multe exploatații din Județul Tulcea și Constanța. Situația epidemiologică se prezintă astfel:

Exploatație comercială, efectiv existent de 14.899 de ovine, localitatea Baia, județul Tulcea;

Exploatație comercială, efectiv existent de 7.478 de ovine, localitatea Baia, județul Tulcea;

Gospodărie, efectiv existent de 663 de ovine, localitatea Stejaru, județul Tulcea;

Exploatație comercială, efectiv existent de 23.481 de ovine și 1.329 de caprine, localitatea Babadag, județul Tulcea;

Gospodărie. efectiv existent de 424 de caprine, localitatea Sinoe, județul Constanța.

În urma confirmărilor de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare județene au intervenit de urgență.

Centrele Locale de Combatere a Bolilor Tulcea și Constanța, au dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea imediată a ovinelor și caprinelor din cele 5 exploatații afectate, precum și neutralizarea carcaselor prin îngropare în locații autorizate.

Având în vedere extinderea (până la 20 km) a focarelor de PMR în județele Tulcea și Constanța, a fost extinsă zona de protecție de la primul focar la 25 km (care include toate celelalte focare din interiorul său, cel mai apropiat focar fiind la 5 km de marginea zonei de protecție). Zona de supraveghere a fost extinsă la 34 km, iar zona de supraveghere suplimentară rămâne la 44 km de la primul focar.

Totodată, s-a interzis expedierea în afara zonelor a animalelor vii ovine și caprine, precum și a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor și blănurilor. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

În situația epidemiologică actuală, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat o întâlnire cu reprezentanții oierilor, exportatorilor și transportatorilor, la care a participat și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

În cadrul întâlnirii s-a subliniat faptul că exportul de ovine în țări terțe nu este și nu va fi oprit, în condițiile în care autoritățile și agenții economici colaborează pentru respectarea  tuturor reglementărilor și cerințelor necesare pentru derularea exporturilor.

O atenție deosebită va fi acordată identificării, înregistrării și testării animalelor din fermele pentru export, din zonele libere de boală, precum și controlului mișcării animalelor.  

ANSVSA se angajează să susțină derularea exporturilor de ovine, inclusiv prin renegocierea condițiilor de export cu țările terțe și prin instituirea unui sistem suplimentar de testare a loturilor de animale destinate exportului. Aceasta din urmă poate fi realizată prin laboratoarele ANSVSA care dispun de echipamentele și expertiza necesară.

Este în curs de actualizare Planul de Contingență pentru PMR pentru adaptarea la situația epidemiologică existentă.

Atât ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și președintele ANSVSA i-au asigurat pe reprezentanții operatorilor economici prezenți de acordarea de despăgubiri pentru animalele afectate, în condițiile respectării prevederilor legale.

La finalul întâlniri, s-a stabilit ca toate părțile implicate să dialogheze permanent și să colaboreze pentru gestionarea situației, astfel încât să fie menținute piețele de export câștigate prin efortul comun.

Facem precizarea că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și din punct de vedere economic. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2