Radu Roatis sustine ca printre beneficiile acestei masuri se numara si faptul ca fermierii care cresc un numar mic de animale au posibilitatea de a-si valorifica pentru cel putin inca un an laptele, iar unitatile de procesare pot procesa si vinde in continuare in Romania produsele respective. De asemenea, se asigura pastrarea locurilor de munca in domeniu sau crearea de altele noi, cresterea efectivelor de vaci de lapte si ca este in esenta o modalitate de a evita implicatii sociale si economice nedorite. Potrivit oficialilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), fundamentarea solicitarii tarii noastre a fost raportul detaliat elaborat de catre autoritate privind evolutia situatiei din sectorul productiei si procesarii laptelui de vaca, care a inclus particularitatile nationale, dificultatile intampinate si a aratat ca din totalul de 111.988 de exploatatii pentru productia de lapte de vaca existente in Romania, peste 90 % sunt cele cu un efectiv de 1 – 3 capete de bovine. De asemenea, dintre cele 1.464 de ferme, un numar de 510 deruleaza programe de modernizare si restructurare pentru atingerea conformitatii la cerintele europene, si ca dintre cele 1.613 de centre de colectare a laptelui, 408 nu corespund din punct de vedere structural, dar au intocmit programe de modernizare si restructurare. Totodata, ANSVSA a aratat ca exista 114 unitati de procesare a laptelui, dintre care o unitate care corespunde cerintelor comunitare si proceseaza atat lapte conform cat si lapte neconform pe linii separate, si comercializeaza pe plan national si piata comunitara si 50 de unitati care corespund cerintelor structurale, proceseaza lapte neconform, de la care se comercializeaza produsele pe piata interna, identificate cu marca rotunda. Autoritatea a precizat ca mai sunt 63 de unitati care nu corespund cerintelor structurale, dar au intocmit programe de modernizare si restructurare pentru a atinge cerintele de conformitate pana la data de 31 decembrie 2011 si ca aceste unitati isi comercializeaza produsele pe piata interna, identificate cu marca rotunda. Potrivit ANSVSA, 80% din laptele furnizat de crescatorii de bovine din Romania fabricilor de procesare, este conform cu reglementarile europene. La finalul anului un procent de 19% din laptele crud de vaca livrat la unitatile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (numar total de germeni(ml si numarul de celule somatice)ml) prevazut de reglementarile europene.