Asa au declarat reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (Agrostar) care au organizat, sambata si duminica, in Bucuresti, o piata volanta cu legume si fructe, produse traditionale la preturi de producator. Un kilogram de telemea costa 24 de lei, iar cascavalul si branza de burduf se vand cu aproape 30 de lei. Intermediarii au preturi si mai mari. Pastrama de oaie se vinde cu pana la 40 de lei kilogramul. Cam tot atat costa si un kilogram de carnati, iar fleica de carne afumata, aproape 50 de lei. Din acest motiv, multi clienti se limiteaza si privesc vitrinele. La un salariu minim pe economie trebuie sa munceasca aproape doua zile pentru un kilogram de pastrama de oaie. Sambata, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, cu prilejul vizitei in piata volanta, s-a aratat preocupat de asigurarea unor spatii speciale pentru ca producatorii sa isi poata vinde produse la preturi decente. Este important ca producatorul sa isi poate vinde marfa singur, la preturi decente, astfel avand de castigat si el, si cetateanul care cumpara. Am obtinut fonduri in plus la rectificarea bugetara, dar in agricultura banii sunt intotdeauna insuficienti. Dorim sa initiem un program de promovare a produselor apicole romanesti in strainatate. La fel si pentru agricultura eco si biologica. Facem, insa, eforturi mari sa putem duce acest buget pana la sfarsitul anului, a spus Constantin. ,,Daca supermarketurile ar accepta calitatea noastra si daca am avea mai multe astfel de piete, am putea sa scadem si preturile. Asa nu avem totusi vanzari prea mari si deci si preturile sunt mai mari decat si-ar dori cetateanul', i-a spus ministrului Constantin un producator din comuna ialomiteana Maia.