Tehnologii

141

Avia, investitie, inovatie, calitate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Avia Agro-Banat, fondata in 1970 si preluata de catre familia Carpanu in 1999, a intrat din 2008 intr-un proces de retehnologizare. Acesta a constat din investitii in halele de crestere ale gainilor outoare, precum si in dezvoltarea afacerii prin achizitionarea unei instalatii de peletizare, pentru ingrasamant natural, dar mai ales a punerii in functie a primei linii de pasteurizare a oualor din Romania.

Ouale lichide pasteurizate reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste calitatea si siguranta alimentara. Prin procesul de pasteurizare se obtine un produs care garanteaza neutralizarea microorganismelor cu potential daunator, precum Salmonella sau virusul Gripei Aviare. Procesul de productie incepe cu spargerea oualor folosind un spargator automat, care poate produce nu doar ou intreg, cunoscut ca melanj, dar si ou separat, adica albus sau galbenus. Urmeaza un proces de filtrare care elimina resturile de coaja si alte impuritati, inainte ca produsul crud sa ajunga intr-un tanc de colectare, unde este tinut la temperatura joasa in pregatirea pasteurizarii. Odata intrat in pasteurizator, produsul este incalzit la temperatura de 63 de grade pentru o perioada fixa de timp, inainte de a fi racit si transportat intr-un tanc de stocare temporara. Dupa aceasta urmeaza ambalarea produsului, care are loc in sistem bag-in-box pentru canititati de 2kg, 10kg, 20kg si pana la 500kg si 1000kg. Unitatea bag-in-box este compusa dintr-o ambalaj de plastic, cu capac, care este inserat intr-o cutie de carton, un sistem foarte asemanator cu cel utilizat in industria vinului. In proportii naturale si fara aditivi termenul de valabilitate este acelasi cu cel al oualor, de 28 de zile, refrigerat, iar cu aditivi este de 90 de zile. Daca produsul este congelat, poate fi tinut pana la 12 luni, insa in ambele cazuri, odata deschis, trebuie consumat in 24 de ore. Este deosebit de important ca atunci cand produsul este refrigerat sa fie tinut la temperaturi intre 0 si 4 grade Celsius, caci altfel se deterioreaza mult mai rapid decat termenul specificat. Acest tip de produs ofera optiunea de a fi suplimentat cu sare sau zahar, pentru a reduce si mai mult costurile logistice si timpul de prelucrare. Dar mai important este ca folosind oua lichide pasteurizate, unitatile HoReCa se conformeaza cu legislatia europeana, care cere eliminarea oualor in coaja, tocmai datorita riscurilor de siguranta alimentara. Exista si beneficii aditionale de gestiune si eficienta, caci sub forma pasteurizata in bag-in-box ouale nu mai necesita un spatiu de depozitare separat si spatiu de dezinfectie si nu mai trebuie sparte, iar separarea albusul de galbenus nu mai implica pierderile inerente procesului. Ca si echivalenta, 2kg de melanj contin aproximativ 40 de oua, in timp ce 2 kg de galbenus reprezinta echivalentul a 125 de oua. Este important de retinut ca odata cu utilizarea produselor pasteurizate de ou pot avea loc schimbari in maniera de prelucrare a produselor finale, lucru evidentiat in retetele care folosesc ouale sub aceasta forma. Și in aceste conditii, introducerea oualor lichide pasteurizate in procesul de productie reprezinta o maniera mai completa si mai profesionista de prelucrare, fie ca aveti o patiserie, o brutarie, un restaurant, un hotel, o cantina, produceti paste sau orice alte produse cu continut de ou.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2