Pentru obţinerea avizului de principiu necesar începerii unei/unor activităţi economice în industria alimentară şi alimentaţie publică, solicitarea se poate face prin depunerea actelor necesare prin depunerea actelor la Centrul pentru informaţii al primăriei localităţii în care se va derula activitatea economică stabilită prin statutul societăţii comerciale şi la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene sau a municipiului Bucureşti.
Alăturat cererii tip pentru obţinerea avizului de principiu, trebuie anexat documentul care atestă dreptul de folosire al spaţiului unde îşi desfăşoară activitatea agentul economic (ex. contract de vânzare-cumpărare, titlu de proprietate, contract de închiriere avizat de Administraţia Financiară, contract de locaţie etc). Pentru amplasamentul şi starea urbanistică a viitorului spaţiu comercial se impune a fi depuse la Primăria locală şi la DSVSA următoarele documente: - plan de situaţie + releveul spaţiului; - acceptul vecinilor şi al asociaţiilor de locatari, pentru asociaţiile situate în blocuri de locuinţe; - copie după autorizaţia de construcţie, pentru accesul din exterior la spaţiile comerciale situate la parterul blocurilor de locuit, acolo unde este cazul; - copie după autorizaţia de construcţie, pentru schimbarea destinaţiei spaţiilor care au avut funcţionarea de locuinţă (fie că e vorba de casă, blocuri de locuit sau alt tip de construcţii). Documentele de contituire ca agent economic vor fi însoţite de actul constitutiv, eventuale acte adiţionale, certificat de înregistrare pentru persoane juridice sau certificat de înregistrare şi de rezoluţia directorului Oficiului Registrului Comerţului pentru persoane fizice, întreprinderi familiale sau individuale. Unităţile care au ca obiect de activitate procesarea şi/sau desfacerea produselor alimentare vor solicita, simultan avizului de principiu eliberat de administraţia publică locală, avizul de principiu din partea Autorităţii Naţionale Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), anexând cererii: schiţa unităţii unităţii (cu fluxurile tehnologice), memoriul tehnic justificativ, planul de realizare a construcţiei cu fiecare etapă, proiectul de amplasare. Solicitantul (producător, comerciant de alimente) va consemna în cererea adresată ANSVSA, pe lângă, datele de identificare: calitatea în cadrul societăţii comerciale în care urmează a derula activitatea, numele societăţii comerciale, numărul de ordine la Registrul Comerţului, codul unic de înregistrare al societăţii, localitatea în care este situat sediul social, activităţile ce urmează a le derula (denumirea activităţii şi codul CAEN), punctul/punctele de lucru în care îşi va desfăşura activităţile (localtate, judeţ/sector). Pentru unităţile de alimentaţie publică va fi depusă şi declaraţia privind structura unităţii de vânzare, anexat cererilor înregistrate la administraţia publică locală şi ANSVSA. Unităţile comerciale, inclusiv cele de alimentaţie publică, al căror orar de funcţionare depăşeşte orele 22,00, vor depune o copie după contractul încheiat cu o firmă de protecţie şi pază agreată de Poliţia locală, vor face dovada montării camerelor de supraveghere în interiorul şi exteriorul unităţii şi vor completa o declaraţie de acord ca, în cazul tulburării liniştii publice, acceptă reducerea programului de funcţionare. Până la momentul avizării pozitive de principiu, solicitantul poate urmări starea dosarului, după numărul de înregistrare primit la depunerea documentaţiei. În cazul respingerii documentaţiei, solicitanţii vor primi în scris, la sediul firmei, motivul respingerii cât şi temeiul legal. Pentru imobilele neconectate la reţeaua de apă şi sau furnizare a energiei electrice este necesar avizul de principiu emis de furnizorii serviciilor. Aceştia din urmă comunică solicitanţilor informaţii privind posibilitatea sau imposibilitatea conectării spaţiului comercial la reţelele publice de alimentare cu apă şi/sau canalizare., respectiv de furnizare a energiei electrice. Pentru obţinerea avizului de principiu din partea furnizorilor de servicii publice vor fi depuse la sediile locale copii după actele de proprietate-închiriere, după actele de constituire a societăţii comerciale, câte două copii după planurile cadastrale (scara 1:500) şi câte o copie de încadrare în zonă, pe care să fie marcată proprietatea. Dacă avizele de principiu sunt pozitive, se trece la următoarea etapă: execuţia branşamentelor.