Ferma

324

Beneficiul pășunatului oilor în rotația terenurilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Presentation title goes here

Când oamenii vorbesc despre aducerea pășunilor și a oilor înapoi, pe terenul arabil, auziți adesea că păstorii din generația mai în vârstă folosesc expresia ”copita de aur”. Într-adevăr, în urmă cu 50 de ani, era obișnuit ca oile să fie considerate extrem de utile în fermele arabile. Acest lucru este evidențiat și de studiul cu titlul ”The Benefits of Sheep in arable rotations”, realizat de cercetătorii de la Facultatea de Agronomie a Universității din Leeds, pe care vi-l prezentăm în ediția de față.

Un rezervor de calitate

Sute de ani, oile au susținut rotația, ajutând să țină la distanță buruienile și dăunătorii cerealelor. Important, prin gunoiul lor, oile au eliberat nutrienți esențiali pentru plante în sol, pentru următoarele culturi.

Motivele declinului dramatic al acestei practici, de utilizare a ovinelor în rotația terenurilor și a culturilor include introducerea îngrășămintelor artificiale și a herbicidelor, specializarea și ceea ce unii fermieri numesc ”factorul neplăcut” al îngrijirii animalelor. Cel mai important, un rezervor de calitate și fertilitate a solului rămas din deceniile precedente, dar care acum este în mare parte epuizat în multe părți din Europa.

Fermierii specializați în terenuri arabile și culturi recunosc nevoia de a îmbunătăți structura și fertilitatea solului și de a găsi controale alternative pentru buruienile cu probleme. Aceștia sunt factorii care stau la baza interesului din ce în ce mai mare pentru reintroducerea ierbii, a furajelor și a animalelor în rotațiile arabile.

Dar sunt și alte motive. Marjele financiare din agricultura arabile sunt strânse și volatile. Reducerea randamentului reduce profitabilitatea, în timp ce întreprinderile de ovine bine conduse pot genera profituri, în același timp, construind fertilitatea solului.

De fapt, ecologiștii și factorii de decizie politică au cerut de multă vreme revenirea la agricultura mixtă, culturi, pășuni și animale, care împreună susțin creșterea numărului de mamifere mici, polenizatori și păsări de pe terenurile agricole.

Cu mai puțini oameni care cultivă din ce în ce mai multe hectare de teren agricol, există, de asemenea, apetitul de a aduce oamenii înapoi la ferme, pentru a avea grijă de animale și pentru a revigora comunitățile rurale. Întreprinderile alternative pot oferi, de asemenea, noi fluxuri de venituri și pot răspândi riscul eșecului întreprinderii.

Ovinele sunt prima alegere

Dacă pășunile și animalele vor reveni, oile sunt plasate în mod ideal pentru a fi animalul preferat. În ceea ce privește bovinele, acestea au cerințe de capital relativ scăzute și necesități reduse sau deloc de construcție și utilaje. Acum beneficiază de împrejmuiri temporare moderne și eficiente și de opțiuni de udare, așa că sunt relativ mobile și pot fi mutate cu ușurință. În jurul lor pot fi configurate o serie de opțiuni de afaceri.

Însă oile beneficiază și de adăpostirea pe câmpurile arabile. Pășunile pe termen scurt asigură un pășunat curat, fără paraziți, iar trifoiul care fixează azotul și întărește fertilitatea oferă o nutriție bună și rate rapide de creștere a mielului.

Aceasta poate fi o întoarcere la o practică tradițională, dar tehnologia ”în iarbă”, mai precis, trifoi, ierburi și culturi furajere a evoluat, la fel ca și rasele de oi și tehnicile de gestionare. Însă, dacă ferierii din zona vegetală ar accepta să colaboreze cu crescătorii de ovine, ar putea începe să creadă că fermele și solurile lor ar beneficia de revenirea ”copitei de aur”.

De asemenea, ar fi de ajutor pentru păstorii și tinerii fermieri care caută noi oportunități, un posibil pas în avans, pe scara agriculturii. Fermierii din studiul de caz arată că repunerea oilor în fermele arabile este nu numai posibilă, ci și benefică și potențial profitabilă.

O deteriorare îngrijorătoare

Solurile arabile din Europa și din Marea Britanie au cunoscut scăderi îngrijorătoare ale nivelurilor de carbon în ultimii 40 de ani. Unele dintre cele mai productive terenuri agricole riscă să devină neprofitabile pentru agricultură în cadrul următoarei generații, din cauza eroziunii solului, pierderii materiei organice și a structurii solului.

Solul este crucial pentru producția agricolă, pentru cultivarea culturilor, dar are și un rol important în gestionarea riscului de inundații. Poate fi un grozav absorbant de carbon, care stochează de trei ori mai mult decât este păstrat în atmosferă. Degradarea acestuia duce la creșterea emisiilor de carbon și contribuie la schimbările climatice.

Mai mult de un sfert dintre toate speciile vii de pe pământ se găsesc în sol, în mare parte invizibile cu ochiul liber. Ele pot cântări de până la zece ori mai mult decât animalele care pasc la suprafață. Această viață a solului este formată din râme, bacterii, ciuperci, protozoare și nematode.

Materia organică din sol oferă un mediu și o sursă de energie uriașă pentru toate aceste organisme. Când se descompune, formează humus, care joacă un rol crucial în furnizarea de nutrienți culturilor și crearea unui mediu bun în care acestea pot crește.

Caracteristicile solului

Este vital ca humusul să fie menținut la niveluri suficiente. În sistemele de pășuni, viața solului are următoarele caracteristici:

• Formează o rețea trofică foarte complicată, care primește energie din aportul de carbon în sol în materie organică, prin rădăcinile plantelor, reziduurile de culturi și excrementele animalelor, prin rădăcinile leguminoaselor

• Determină ciclul fosforului, azotului și sulfului, pentru a recicla nutrienții înapoi într-o formă disponibilă pentru plantă

• Stabilizează structura solului și îi permite solului să absoarbă precipitații intense printr-o rețea de pori deschisi

• Devine asemănător unui burete și se va ține de apă și de sprijin creșterea plantelor prin secetă.

Câmpurile de pășune și culturi furajere sunt mai puțin susceptibile la eroziunea solului și compactarea și absorbția mai multă apă decât câmpurile care au culturi plantate în rânduri.

Gunoiul de grajd de la pășunat rămâne în sol mult timp, eliberând lent nutrienții și contribuind cu până la 35% din materia organică din sol. Pășunatul are ca rezultat o răspândire uniformă a gunoiului de grajd pe câmp.

Nu mai puțin important, oile își fac nevoile și urinează mai uniform decât vitele și nu resping pășunatul din jurul depozitelor lor. Oile sunt, de asemenea, mai puțin dăunătoare structurii solului decât bovinele după călcarea pe termen scurt pe soluri umede la densități echivalente de efectiv.

Experiența unui fermier

Tim May aduce animale pe cele 1.000 de ha la Kingsclere Estate, ferma familiei sale pe care o întreține prin practici de agricultură regenerativă. În 2013, a semănat 360 ha de plante medicinale cu amestecuri de picior de cocoș, trifoi roșu și alb, trifoi de pasăre și ierburi precum burnet de salată, pătlagină, cicoare și șoricel etc.

Primele animale care au sosit au fost 1.700 de oi, care trăiesc ca un grup, din mai, până în iulie. Mieii sunt finisați numai cu iarbă și vânduți direct unui procesator. Un păstor care desfășoară activități independente, care are propria turmă și o conduce pe alta, are grijă de oi.

Fiecare zonă cu iarbă este delimitată de un gard electric temporar, cu un gard principal în jos, în centru, și garduri flexibile care taie aceste zone în secțiuni zilnice. Creșterea ierbii este măsurată cu un platemetru în fiecare săptămână în timpul sezonului de creștere pentru a măsura de câte pășuni proaspete vor avea nevoie oaia în fiecare zi.

La patru ani de la forarea primelor lezoane, în 2017 a fost prima recoltă arabilă după o pauză de creștere a fertilității. Grâul de toamnă a fost semănat la începutul toamnei pe pământ mini-arat, cu o rată mare de semințe și fără îngrășământ sau pulverizare. Iarna, terenul a fost păscut de oi.

Apoi, în primăvară, s-au luat decizii dacă să preia culturile individuale la recoltare sau să le pășuneze imediat și să reformeze cu o recoltă de primăvară. În august, culturile de orz de primăvară, însămânțate cu amestecuri de iarbă, au fost recoltate în combinație, dar paiele au fost lăsate pe pământ.

Oile au pășunat paiele și au tasat în picioare ceea ce a rămas în sol, crescând conținutul de materie organică din sol. ”Schimbarea în fermă a fost dramatică”, spune Tim. ”Structura solului s-a îmbunătățit peste tot, cu rădăcini care călătoresc la mai mult de 1,5 m adâncime, unde înainte se luptau să ajungă chiar sub suprafață. Jgheaburile de apă au ajutat să aducă păsări, insecte, viermi și albine în peisajele arabile care anterior aveau puțină apă în ele.

Nu contează cu adevărat dacă producem recolte mai mari în urma adoptării acestei practici și a tuturor celorlalte lucruri bune pe care ni le-au oferit amestecurile de iarbă. Dar fluxul de numerar va fi crescut cu siguranță, chiar dacă randamentul nu a crescut”.

Ovinele și eliminarea unui necaz

Iarba neagră (Alopecurus myosuroides) este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă mulți cultivatori de cereale în fermele lor. Este o buruiană anuală de iarbă care apare, dar o problemă specială în fermele arabile din zonele temperate șicalde.

De obicei, este limitată la soluri grele, dar poate fi găsită crescând pe nisip și chiar pe cretă. Tendința din ultimii ani către culturile de iarnă, mai degrabă decât semănatul de primăvară, și tendința către stabilirea timpurie, a redus efectiv oportunitatea controlului erbicidului înainte de răsărire.

În condițiile în care gama de substanțe chimice eficiente devine din ce în ce mai limitată, fermierii trebuie să găsească strategii de management pentru a combate buruienile precum iarba neagră și bromul, precum și dăunătorii și infecțiile fungice.

Semănatul de iarbă sau culturile de acoperire, sau pășunatul în sine a culturilor de cereale cu oi, oferă o șansă reală de a combate iarba neagră. În situații pe termen scurt, înlocuirea unei culturi prost infestate cu o recoltă de captură poate fi apoi pășunată cu oi.

Ceea ce rămâne poate fi pulverizat complet înainte ca o cultură mai competitivă să fie însămânțată pentru a înăbuși repetarea apariției buruienilor. Acolo unde povara semințelor este deosebit de mare, este puțin probabil ca acțiunile unui sezon să fie suficiente pentru a opri recolonizarea ierbii negre. În aceste cazuri, culturile furajere pe termen lung ar putea fi un răspuns, cum ar fi trei până la patru ani de raigrass peren și trifoi.

Avantajele agriculturii mixte

Peisajul rural a fost modelat de animalele de pășunat de secole. Multe plante, insecte, păsări și mamifere au ajuns să depindă de el pentru supraviețuirea lor. Dar pierderea agriculturii mixte din ultimii cincizeci de ani a condus, fără îndoială, la o pierdere a habitatului și a surselor de hrană, în special a insectelor și nevertebratelor deasupra solului și în sol.

Există un acord larg că reintroducerea agriculturii mixte și a animalelor în zonele arabile predominant de câmpie ar fi benefică. În plus, există beneficii de mediu care pot fi obținute prin legarea crescătorilor de oi din zonele montane și de la șes, prin finisarea mieilor și a animalelor de reproducție pentru iernare, pe pășunat de pe câmpie de calitate superioară.

Pe lângă încurajarea apariției în sol a nevertebratelor, cum ar fi râmele și gândacii de bălegar, prezența speciilor mixte poate stimula populațiile de animale și insecte în sus și în jos pe lanțul trofic. Animalele care pasc returnează nutrienții și materia organică înapoi la pământ pe măsură ce își depun gunoiul de grajd, asigurându-se că solul rămâne sănătos și ferit.

Leguminoasele, precum trifoiul alb și roșu și alte trefolii, ajută la creșterea ierburilor și a plantelor, reducând nevoia de îngrășăminte artificiale. Loturi bogate în plante și specii atrag și întrețin fauna sălbatică, inclusiv multe flori, insecte, păsări și mamifere.

Reintroducerea oilor în unitățile arabile, transformându-le în ferme mixte moderne, poate ajuta la stimularea faunei sălbatice. Fermierii care au făcut deja acest lucru văd acum câmpurile pline de o varietate de vieți noi și au făcut acest lucru în doar câțiva ani.

Încorporarea oilor într-o rotație arabilă poate oferi beneficii financiare reale și multe avantaje ascunse, mai puțin cuantificabile. Solurile devin mai fertile și, dacă leguminoasele sunt incluse în amestecul de pășunat, se pot face economii semnificative de azot și alte îngrășăminte în culturile următoare.

De asemenea, se îmbunătățește friabilitatea solurilor și atât capacitatea de reținere a apei (utilă în situații de secetă), cât și rata de infiltrare a apei (utilă în perioadele de precipitații abundente) sunt mult îmbunătățite. Creșterea materiei organice din sol are ca rezultat, de asemenea, soluri mai puțin predispuse la compactare.

Avantaje pentru proprietarii de oi

Dar, care sunt avantajele pentru animale și pentru proprietarii de turme de oi. Iată ce consideră specialiștii din Leeds:

• Oferă suprafețe suplimentare de pășunat, astfel încât turmele să poată fi începute sau extinse

• Culturile de rupere, cum ar fi miriștile de napi și muștar, asigură pășunat curat, iar oile se pot automedica pe plante bogate în plante și specii care includ plante precum cicoarea, care au proprietăţi antihelmintice. Acest lucru menține costurile veterinare scăzute

• Trifoiul cu randament ridicat poate finisa mieii cu rate de creștere ridicate numai pe iarbă, ceea ce poate atrage o primă financiară certificată

• Situațiile de iernare reduc orice nevoie de adăpostire, reducând semnificativ costurile

• Sănătate îmbunătățită a solului, cu o cantitate mai mare de materie organică și adaptabilitate la evenimente meteorologice neplăcute, cum ar fi inundațiile și seceta; utilizarea redusă de inputuri.

• Subprodusele arabile, cum ar fi paiele și blaturile de legume pot fi consumate de oi și transformate în proteine ​​la un cost foarte mic

• Încurajează parteneriatele cu tinerii fermieri care nu au pământ, dar vor să păstorească. Acest lucru poate avea ca rezultat mai mult ajutor în perioadele aglomerate din calendarul arabil

• Venituri garantate/flux de numerar lunar de la oi

• Poate debloca plăți de mediu, de exemplu pentru diversitatea culturilor sau pentru împrejmuire, pentru a păstra stocul de gard viu.

Încă un exemplu pozitiv

Robert Spink este proprietar de oi dar și fermier arabil. El își duce cele 400 de oi pe un teren închiriat, pe lângă ferma sa arabilă de 32 de hectare. Anul trecut a mărit suprafața printr-un acord de pășunat cu un fermier local.

”A apărut prin contactul cu un prieten”, spune Robert, care adaugă: ”Am vizitat ferma și am mers pe câmp cu fermierul celălalt și am discutat cum am putea lucra împreună. El seamănă culturi furajere de iarnă, cum ar fi ridichea furajeră și secara furajeră, care asigură acoperire pe pământul său ușor.

Oile pasc și aruncă gunoi de grajd pe el, crescându-i materia organică și capacitatea de a reține nutrienții. Solul este potrivit pentru cultivare odată ce oile se desprind. În acest fel, se reduce nevoia de stropire a terenului și ceea ce plătesc ajută la acoperirea costurilor de creștere a culturii în primul rând.

Din punctul meu de vedere, oile ies din cultură în stare foarte bună și arată foarte bine. Avantajul terenului arabil este că este pășunat curat, astfel încât viermii nu reprezintă o problemă”.

Robert are responsabilitatea totală pentru oi, fără nicio contribuție din partea proprietarului terenului. Instalează gard electric, asigură apă și are propriul său sistem mobil de manipulare. Și totul, conduce spre profitul ambilor părți dar, mai ales, spre menținerea unei agriculturi mixte, durabile.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2