Se poate spune că Stichelton, o brânză albastră foarte asemănătoare cu Stilton, făcută pe o mică fermă de pe moșia Welbeck din nordul orașului Nottinghamshire, este adevărata regină în exil al brânzeturilor englezești. De ce? Pentru că, deși încă nu e certificată DOP, Stichelton este fabricată din lapte crud, în timp ce Stilton-ul de astăzi este fabricat din lapte pasteurizat. Dar, mai ales, nu doar pentru că Stichelton este mai bună, ci și pentru că este preferata Nr. 1 a englezilor, în materie de brânzeturi, chiar dacă ea nu a fost produsă decât începând cu 2006. Cu alte cuvinte, povestea acestui produs poate fi cea mai bună lecție de marketing, pentru oricine.O veste proastă pentru puriști... De peste 200 de ani, laptele folosit pentru a produce Stilton a fost la fel de brut ca tatarul pentru friptură. Cu timpul, însă, s-au adoptat noi reguli, iar, în 1989, Colston Bassett Dairy, din Nottinghamshire, a devenit ultimul producător de Stilton care treacea la pasteurizarea laptelui, din cauza îngrijorărilor legate de sănătate. Șase ani mai târziu, Certificatul de Origine Protejată pentru Stilton a fost schimbat și el, după o campanie a asociației Stilton Cheesemakers Association, care a declarat că Stilton trebuie să fie făcut din lapte pasteurizat. Aceasta a fost o veste proastă pentru puriștii care cred că Stilton făcut cu lapte pasteurizat nu mai are nici autenticitate, nici gust, deoarece laptele crud oferă brânzei albastre o complexitate mai mare a gustului, în timp ce pasteurizarea ucide bacteriile, enzimele și proteinele care contribuie la aromă. ...o oportunitate pentru cei isteți Limitarea pentru Stilton a devenit repede o oportunitate pentru cei isteți, iar Stichelton a fost creat în 2006, ca răspuns la regula obligatorie de pasteurizare laptelui pentru Stilton. ”Nu ni se permite să spunem că brânza noastră este făcută după o rețetă Stilton”, spune Joe Schneider. ”Așa e. Dacă ați vizita Colston Bassett Dairy și dacă ați urmări cum facem brânza, ați vedea mici diferențe. Reteta noastră este foarte asemănătoare, dar numai cu rețetele mai vechi de Stilton din unele cărți. Așadar, scopul nostru a fost acela de a face un fel de Stilton din lapte crud, dar nu am primit acceptul Asociației Stilton Cheesemakers să o denumim astfel, și, modificând puțin rețeta, a rezultat o brânză perfectă și o poveste de succes”, a adăugat șeful de la Colston Basset Dairy, producătorul de Stichelton. Producția tradițională de brânzeturi a fost aproape complet pierdută în Marea Britanie, în anii 1950, ‘60 și ‘70 când Milk Marketing Board a decimat industria. Dar, la sfârșitul anilor ‘80, când autoritățile au interzis fabricarea brânzeturilor cu lapte crud, a fost formată o asociație de brânzari tradiționali, pentru a face față amenințării marii industrii de procesare. Imediat, o mulțime de oameni s-au pus pe treabă, rezultatul fiind o renaștere a producției de brânzeturi, în ferme. La rândul său, Stichelton, produsă din laptele crud al unor văcuțe Friesian-Holstein de la ferma Welbek, din apropierea fabricii, a devenit regina brânzeturilor englezești tradiționale, devenită celebră și dorită în foarte scurt timp. Cât despre nume, să spunem că satul Stilton era denumit în saxonă Stichelton, așa că...