Tehnologii

339

Brânzeturile argentiniene, un răsfăț îndepărtat

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Brânza argentiniană este de departe cel mai important produs lactat din țară, ceea ce face din Argentina al doilea mare producător de brânză din America Latină și printre primele 10 țări producătoare de brânză din lume. În plus, Argentina este țara din America Latină care consumă cel mai mult brânză, cu 12 kilograme pe cap de locuitor pe an. Producția este concentrată în principal în provinciile Córdoba, Santa Fe și Buenos Aires, în regiunea Pampas din partea centrală și central-estică a țării.

Istorie și modernism

În secolul al XVIII-lea, Argentina a fost locul de origine al brânzeturilor Tafí del Valle și Goya, care, alături de Chanco din Chile, constituie cele mai vechi brânzeturi create în regiunea Conului de Sud a Americii de Sud.

Tafí del Valle este cea mai veche brânză din Argentina și își are originea în ceea ce este acum orașul cu același nume din Tucuman, mențiunile fiind atribuite în mod tradițional misionarilor iezuiți, în timp ce Goya a fost creată în ceea ce este acum orașul cu același nume din Corrientes.

Aceste brânzeturi sunt unul dintre puținele produse alimentare tipice din America Latină cu o istorie de aproape trei mii de ani, alături de tequila din Mexic, pisco din Peru și Chile și chicha, printre altele.

Însă, cultura modernă de fabricare a brânzei argentiniene a apărut ca urmare a valului major de imigrație europeană care a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, fapt care a transformat Buenos Aires într-un  mare oraș cosmopolit, fapt care a dus la schimbarea radicală a obiceiurilor clasei muncitoare, cât și ale clasei superioare.

Acești imigranți, în special cei din Italia, au introdus tehnologiile de fabricare a brânzeturilor din țările lor de origine și au încercat să-și recreeze brânzeturile. Brânzeturile populare de origine argentiniană includ Reggianito, Sardo, Cremoso, Provoleta și Pategrás.

Structura de producție

Industria lactatelor din Argentina este foarte dezvoltată și este printre cele mai moderne din America Latină. Brânza este de departe cel mai important produs lactat din țară, reprezentând aproximativ 45% din producția națională de lactate, făcând țara una dintre primele 10 țări producătoare de brânză din lume și a doua din America Latină după Brazilia.

Mai mult de jumătate din producția totală de brânză a țării corespunde brânzeturilor moi (cu Cremoso fiind cel mai consumat în țară), urmate de brânzeturile semi-tare (30%) și brânzeturile tari (15%).

Producția de lactate este concentrată în principal în regiunea Pampas din partea centrală și central-estică a Argentinei, regiunea țării cea mai influențată de Marele val de imigrație europeană de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Provinciile cu cea mai importantă producție de brânză sunt Córdoba, Santa Fe și Buenos Aires și, într-o măsură mai mică, La Pampa, Entre Ríos și San Luis.

Datorită gamei largi de brânzeturi de înaltă calitate produse în Argentina, importurile de brânzeturi sunt foarte mici. Țara către care se exportă cel mai mult brânzeturi este Brazilia,  reprezentând 43% din totalul exporturilor, urmată de Venezuela, Rusia, Mexic, Chile și Coreea de Sud.

Argentina este, de asemenea, țara din America Latină care consumă cel mai mult brânză, cu 12 kilograme pe cap de locuitor pe an. Ca urmare a creșterii consumului, producția de brânză din țară a crescut semnificativ în deceniul anilor 2000, trecând de la 430.955 de tone în 2001, și la 508.000 de tone în 2019. În această perioadă, consumul de brânză a trecut de la 8,3 kg pe cap de locuitor în 2003 la 12,4 kg pe cap de locuitor în 2012.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2