201

Brevetul de inventie pentru lactate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Proprietatea intelectuala, indeosebi brevetele de inventie, poate fi determinanta pentru transformarea inovatiilor si inventiilor in produse lactate sau mijloace de productie competitive, care sa se reflecte in cresterea marjei de profit. Companiile pot, de asemenea, sa foloseasca brevetele de inventie pentru obtinerea de profituri din licentierea acestora catre societati, care – la randul lor – au capacitatea de a le comercializa.

Brevetul, transparent si directTitularul detine un drept exclusiv de exploatare asupra unei inventii, sub protectia titlului denumit simplu brevet de inventie. In industria lactatelor, inventia poate avea ca obiect un produs sau un proces tehnic care, in sens foarte larg, furnizeaza o noua solutie. ªi aici, un brevet acorda protectie inventiei pe o perioada de 20 de ani. In cazul particular, in care inventia brevetata perfectioneaza o inventie brevetata anterior si fara de care nu poate fi aplicata, durata protectiei este limitata la aceea a brevetului anterior, fara a fi mai scurta de 10 ani. In fapt, brevetul de inventie confera titularului dreptul de a interzice tertilor, pentru marfuri, efectuarea, fara autorizatia sa, a fabricarii, comercializarii, oferirea spre vanzare, folosirea, importul sau stocarea (in vederea comercializarii, oferirii spre vanzare sau folosirii). Pentru procedee sau metode de folosire ale acestora, titularul brevetului este indreptatit sa decida cine poate sa foloseasca inventia in care inventia este protejata. El poate sa ofere licenta de utilizare unui tert, in termeni acceptati reciproc. La expirarea unui brevet, titularul nu mai are drepturi exclusive asupra inventiei, aceasta putand fi exploatata de catre terti in scopuri comerciale. Nu putine sunt totusi inventiile brevetate, considerate revolutionare la momentul conferirii brevetului, dar care (datorita evolutiei tehnice rapide) nu acopera perioada brevetarii. Spre exemplu, metoda ultrasonica de urmarire a procesului coagularii laptelui (2001) a ramas, in majoritatea spatiilor moderne de procesare, in urma monitorizarii computerizate, aplicata azi, din momentul mulgerii laptelui pana la distribuirea produsului finit. Brevetul de inventie ii stimuleaza continuu pe inventatori, prin recunoasterea acordata creativitatii acestora si prin valorificarea materiala, in comert sau pe cale tehnic-industriala. Sunt stimulente ce incurajeaza spiritul novator, care isi regaseste rezultatele in satisfacerea consumatorului final de lactate. Brevetele de inventie sunt acordate, in Romania, de catre OSIM care, in calitate de organ guvernamental de specialitate cu autoritate unica pe teritoriul tarii, asigura protectie in domeniul proprietatii industriale. Cum si cui? Dupa depunerea cererii de obtinere a unui brevet, insotita de descrierea inventiei si revendicarii, poate fi ceruta, de catre solicitant, examinarea in vederea eliberarii brevetului de inventie. Hotararea de acordare sau respingere a solicitarii se ia intr-un interval maxim de 18 luni de la data solicitarii examinarii. O inventie este brevetata daca este noua, rezulta dintr-o activitate inventiva si este susceptibila de aplicare in domeniu. Inventia ce are ca obiect obtinerea unei noi rase de animale este brevetabila daca aceasta este noua, distincta omogena si stabila. In industria lactatelor, inventia este considerata ca atare, daca nu este continuta in stadiul actual al lantului productiv. Acesta include toate cunostintele care au devenit accesibile publicului, pana la data inregistrarii cererii de brevet de inventie sau a prioritatii recunoscute. Brevetarea in strainatate a inventiilor apartinand persoanelor fizice romane se face numai dupa inregistrarea cererii de brevet la OSIM. Pe toata durata de valabilitate a brevetului, titularul este obligat anual la plata taxelor de mentinere in vigoare a brevetului. Neplata atrage dupa sine decaderea din drepturi a titularului. Indicatia geografica, problema tot mai stringenta in industria alimentara, reprezinta strict o anumita origine si o calitate sau reputatie a alimentului brevetat, consecinta a originii sale. Lactatele sunt produse sau care sunt influentate de factorii locali specifici, cum ar fi clima si solul (Litoral, Montana, Campeni). OSIM inregistreaza indicatiile geografice si acorda solicitantului dreptul de utilizare a acestora, dupa ce Ministerul Agriculturii certifica indicatia geografica a produselor lactate care urmeaza a fi inregistrate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2