Prima zi a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk a prilejuit punerea în discuție a calității produselor lactate, în cadrul dezbaterii cu titlul ”Calitatea alimentului și încrederea consumatorului în etichetă”. La dezbatere au participat: Doamna Dana Tănase-Director al Direcției Siguranță Alimentară a Produselor de Origine Animală, Dorin Cojocaru-Președinte APRIL și Cristian Popa-Consultant pe probleme de etichetare. Dezbaterea a subliniat faptul că, în condițiile în care piața neagră se află la o cotă deosebit de ridicată, calitatea produselor lactate vândute prin ocolirea legii sunt nesigure și chiar periculoase. Dorin Cojocaru a evidențiat că produsele lactate provenite de la procesatorii care funcționează legal, sunt sigure pentru consum și sunt produse cu respectarea în întregime a legislației privind siguranța alimentară. Totodată, alături de organizatorii evenimentului, dar și de participanții la workshop, domnul Cojocaru a deplâns refuzul ANPC de a trimite un reprezentant la eveniment, exact acela care ar fi trebuit să se pronunțe, din punctul de vedere al Autorității, în legătură cu încrederea consumatorului în eticheta lactatelor. Referiri la etichetare a făcut, însă, domnul Cristian Popa, acela care a dat numeroase exemple de erori în etichetarea lactatelor, după ce, în prealabil, susținuse comunicarea cu titlul ”Legea etichetării este publicată din 2011. Știi să o aplici?”, în cadrul căreia a dat numeroase sfaturi privind modul în care va trebui să se efectueze etichetarea, potrivit noilor norme europene. Revenind, să spunem că, atât doamna Tănase, cât și Domnii Cojocaru și Popa au clamat necesitatea stringentă de a se declanșa campanii de informare și educare a consumatorilor, toate acestea având ca scop creșterea consumului de produse lactate achiziționate din magazine care funcționează legal și nu de pe piața neagră sau de la așa-zișii țărani de pe marginea aleilor dintre blocuri sau piețe.