Repere

352

Care sunt nevoile nutriționale ale persoanelor în vârstă?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Având în vedere o populație tot mai îmbătrânită la nivel mondial, este important să înțelegem nevoile nutriționale specifice ale persoanelor de peste 65 de ani, se arată într-un studiu publicat de FoodNavigator.

Nevoi nutriționale unice

Multe grupe de vârstă au nevoi nutriționale unice. Bebelușii și copiii, de exemplu, au nevoie de alimente potrivite pentru a alimenta în mod eficient dezvoltarea sănătoasă.

Persoanele în vârstă (cei de peste 65 de ani) reprezintă o altă grupă de vârstă cu nevoi specifice. Pentru a rămâne sănătoși în acest moment crucial al vieții lor, ei trebuie să se asigure că primesc nutriția potrivită. Potrivit Băncii Mondiale, de exemplu, persoanele de peste 65 de ani reprezentau 10% din populația globală în 2022, comparativ cu 7% în 2000.

Și, având în vedere că populația lumii îmbătrânește tot timpul, în special în țările mai bogate precum Portugalia, Japonia și Italia, alimentația pentru persoanele în vârstă este mai importantă ca niciodată.

De ce este importantă alimentația pentru persoanele în vârstă?

„Acum trăim într-un secol de scădere a natalității la nivel global și o populație globală care îmbătrânește rapid”, a declarat recent CEO-ul Nestlé, Mark Schneider, pe platforma de socializare LinkedIn.

„De aceea, soluțiile nutriționale care susțin îmbătrânirea sănătoasă oferă un „vânt în coadă” important și oportunitatea de creștere suplimentară în următoarele decenii – este un mega trend pe care îl putem face prieten!”

Pe scurt, procentul populației care poate fi considerată „în vârstă” este în creștere. Astfel, porțiunea industriei alimentare va fi dedicată satisfacerii nevoilor acestui grup demografic este obligat să crească și ea.

Alimente destinate persoanelor în vârstă

Foarte puține lansări de produse alimentare noi vizează persoanele de peste 55 de ani. Potrivit Mintel, de exemplu, în 2021, doar 0,0005% din lansările noi de alimente și băuturi și produse de sănătate și igienă au vizat în mod explicit grupa de vârstă.

Acest lucru se datorează faptului că chiar și cei din această vârstă demografică sunt adesea reticenți în a cumpăra produse destinate în mod special consumatorilor mai în vârstă, deoarece le amintesc de vârsta lor.

Există, totuși, câteva modalități bune de a viza publicul mai în vârstă. De exemplu, potrivit Dr. Craig Rose, fondator și CEO al Seaweed and Co., persoanele în vârstă sunt mai loiale mărcii decât tinerii. Marketingul pe probleme relevante pentru ei, cum ar fi menopauza, este de asemenea important.

Din cauza îmbătrânirii populației, a sugerat Vittoria Romano, dietetician specialist și președinte al Grupului de specialiști pentru persoanele în vârstă din cadrul British Dietic Association (BDA), „există mult mai mult accent pe nevoile nutriționale ale adulților în vârstă cu și fără boală.

Politica NHS a pus, de asemenea, în centrul atenției gestionarea sănătății populației a fragilității, care ar trebui să includă importanța nutriției pe măsură ce îmbătrânim, deși dovezile sunt încă în evoluție în acest domeniu de îngrijire.”

De exemplu, organizația caritabilă Food4Years își propune să promoveze cercetarea în ceea ce privește nevoile nutriționale ale persoanelor în vârstă, precum și dezvoltarea de produse care să le ofere nutriția potrivită.

De ce nutrienți au cea mai mare nevoie persoanele în vârstă?

Oamenii în vârstă, potrivit lui Romano, au nevoie de o dietă diferită de cei mai tineri pentru a fi sănătoși, cu cantități diferite de nutrienți.

„Dovezile sugerează într-adevăr că adulții în vârstă au nevoi ușor diferite în comparație cu o populație mai tânără. [Recomandăm] o dietă bogată în nutrienți, alegând alimente care conțin puțin mai multe proteine, calciu, acid folic (acid folic) și vitamina B12.”

Cu toate acestea, nu toți nutrienții trebuie măriți. „Cantitatea de carbohidrați, zahăr, fibre, grăsimi și sare de care aveți nevoie este probabil să rămână aceeași ca și pentru adulții mai tineri.”

Un nutrient important pentru persoanele în vârstă este vitamina D. Ajută la susținerea oaselor, mușchilor și dinților și poate proteja împotriva înmuierea oaselor, făcând fracturile mai puțin probabile. Potrivit Serviciului Național de Sănătate Britanic (NHS), vitamina D poate fi găsită în alimente precum peștele gras, carnea roșie și gălbenușurile de ou.

Tendința longevității sănătoase

O populație îmbătrânită stimulează, de asemenea, tendința de longevitate sănătoasă, tendința de a consuma alimente funcționale care ar putea ajuta o persoană să trăiască mai mult timp. Tendința se referă la „a trăi mai sănătos mai mult timp”, mai degrabă decât pur și simplu să-și prelungească viața.

Deși este o tendință nouă, unele produse care o urmează există deja, cum ar fi „cafea de longevitate bazată pe știință” a companiei Uda, care conține ingrediente precum Ashwagandha, Quercetin, L-teanina și Curcumină.

Calciul, care, de asemenea, formează oasele, este un alt nutrient important sugerat de Grupul de specialişti în vârstă. Poate fi găsit, conform NHS, în lapte, brânză, pâine și pește unde mănânci oasele (de exemplu, sardine).

Proteinele, care ajută la menținerea forței musculare, și vitamina B12, care ajută la menținerea nivelului de energie, sunt, de asemenea, foarte importante pentru persoanele în vârstă.

Se luptă persoanele în vârstă să aibă acces la alimentația potrivită?

Unii oameni în vârstă se luptă să aibă acces la alimentația potrivită. Potrivit Food4Years, unul din zece persoane de peste 65 de ani din Marea Britanie este subnutrită.

„Pot exista diferite motive pentru care adulții în vârstă se pot lupta să aibă acces la alimentația potrivită”, ne-a spus Romano.

„Acestea includ: sărăcia alimentară [și] privarea, posibilitatea de a accesa magazine pentru cumpărături de alimente, [și] acces la facilități de gătit și capacitatea de a găti.”

Un alt Motivul pentru care persoanele în vârstă ar putea avea dificultăți să obțină nutrienții potriviți este natura înșelătoare a mesajelor de sănătate publică, a sugerat Romano, care se adresează în primul rând tinerilor și ar putea să nu fie întotdeauna relevante pentru persoanele de peste 65 de ani.

„Alte provocări includ faptul că mesajele actuale privind sănătatea publică a populației se concentrează în primul rând pe prevenirea obezității, pierderea în greutate fiind de dorit și respectarea Ghidului Eat Well, care nu este potrivit pentru adulții în vârstă.

Din păcate, descoperim că adulții în vârstă tind să urmeze mesajele de sănătate publică, ceea ce, din păcate, le poate crește riscul de malnutriție.”

Cum ar trebui să răspundă industria nevoilor nutriționale ale persoanelor în vârstă?

În timp ce industria răspunde cu siguranță nevoilor nutriționale ale persoanelor în vârstă – după cum subliniază Schneider de la Nestlé, aceștia reprezintă o piață în creștere – în opinia lui Romano, nu a făcut acest lucru suficient.

„Suntem conștienți de faptul că industria alimentară și cercetătorii iau în considerare produse destinate adulților în vârstă, dar că acest lucru nu a ajuns neapărat la curentul mainstream”, ne-a spus Romano.

Dacă industria dorește să răspundă acestor nevoi, a sugerat Romano, ar trebui să țină cont de o viziune holistică a nutriției pentru adulții în vârstă.

Urmând sfaturile elucidate anterior, precum și sfaturile suplimentare privind resursa BDA pentru persoanele în vârstă, „pot sprijini longevitatea și o calitate mai bună a vieții la vârsta înaintată”, a sugerat Romano. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2