Repere

295

Care sunt prioritățile consumatorilor?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Preocupările legate de costuri rămân în prim-plan, dar vor exista o mulțime de alte tendințe care modelează obiceiurile de cumpărături în acest an, noteaza JustFood.

Sănătatea pe primul loc

Sănătatea va fi probabil în topul minții consumatorilor în 2024, însoțită de o analiză mai atentă a ingredientelor, în timp ce mai există ceva viață în alimentele pe bază de plante. Costul și valoarea, totuși, vor continua să domine comportamentul de cumpărături.

Ratele inflației se pot reduce în multe piețe, dar prețurile rămân mai ridicate de la an la an. Perspectiva deflației, spre deosebire de creșteri mai puțin severe ale prețurilor, este un fenomen îndepărtat în acest moment.

Între timp, ratele dobânzilor ridicate din punct de vedere istoric reprezintă o povară suplimentară pentru bugetele gospodăriilor, cu toate pariurile cu privire la momentul în care ar putea începe să scadă.

Se așteaptă că mărcile proprii ale supermarketurilor și canalele de vânzare cu amănuntul cu reduceri vor continua să beneficieze, deși unii observatori din industrie spun că încep să apară zone de optimism odată cu creșterea salariilor în anumite trimestre.

„În ceea ce privește comerțul cu Lidl, Aldi și marcă privată, văd că aceste tendințe continuă până când revine un factor de sentiment de bine”, Shaun Browne, co-șef de finanțare corporativă din Marea Britanie la grupul de investiții Houlihan Lokey, spune Just Food.

„În vremuri de incertitudine, consumatorii tind să rămână la sfârşitul spectrului de alimente încercate şi testate şi reconfortante, mai degrabă decât să încerce ceva exotic şi nou.

„Bănuiesc că în următoarele șase luni va fi în continuare mai mult de tranzacționare în jos, mai mult de produse mai ieftine, mai mult de etichetă proprie. Și apoi, poate, pe măsură ce anul progresează, lucrurile vor începe să arate puțin mai pozitive pentru sfârșitul mai premium al spectrului.”

Opțiunea pentru vegetale

Siobhan Gehin, partener senior la firma de consultanță globală Roland Berger, este de acord cu ipoteza lui Browne despre „valoare și preț”, dar, în afară de presiunile legate de costurile consumatorilor, spune că sănătatea va fi un aspect cheie în 2024.

Covid-19 a ridicat spectrul în jurul sănătății, iar tendința a continuat în mare măsură, perturbată probabil de deciziile de cumpărare legate de accesibilitatea și cererea pentru alimente de bază cheie în contextul costului vieții.

Pe bază de plante face parte din filozofia sănătății, dar 2023 nu a fost un an bun pentru categorie, marcat de semne suplimentare de încetinire a creșterii și de dispariția unor companii precum The Meatless Farm Co. și Plant & Bean. Brandul Meatless Farm a fost cumpărat ulterior de un concurent; alții nu au fost atât de norocoși.

Există încă o piață pentru alimente pe bază de plante, susține Gehin, deși la rate de creștere mult mai conservatoare decât la începutul deceniului.

Lupta pentru orice nișă

„Există o senzație de revenire la elementele de bază, iar mărcile mai mici s-au luptat cu adevărat în orice în nișă, iar alimentele pe bază de plante au căzut de pe o stâncă sau au ieșit din bula mare”, spune ea.

„Spunând acestea, încă cred că există un lucru real despre sănătate, dar poate nu chiar aceeași perspectivă ca în timpul Covid. Există o întreagă creștere a consumatorilor care sunt foarte bine informați despre nutriție și longevitate. Toată lumea vrea să știe ce este în el.

„Companiile vor trebui să fie mult mai conștiente de faptul că consumatorii sunt mai informați, curioși și le pasă mai mult.”

Gehin sugerează că o mai mare conștientizare și control a listelor de ingrediente a fost un dezavantaj pentru unele alimente pe bază de plante, deschizând argumentul în legătură cu transparența de către producători din toate categoriile.

„Încă cred că motivele pentru care consumatorii l-au respins au fost prețul, gustul și o listă lungă de ingrediente. Cred că pentru jucătorii care pot înțelege bine, există o piață foarte mare”, spune ea.

„Oamenii examinează acum mai mult ingredientele și cred că acesta este unul dintre motivele pentru care hrana pe bază de plante a devenit un cropper, deoarece pentru alimentele care trebuiau să fie sănătoase, multe aveau o listă de ingrediente atât de lungă cât brațul tău.”

La fel ca Gehin, Browne de la Houlihan Lokey împărtășește opinia că alimentele pe bază de plante au încă picioare, dar cu aceeași traiectorie de creștere redusă.

Mulți rămân adepții cărnii și a laptelui

Cu toate acestea, Cyrille Filott, un strateg global pentru alimente de consum, ambalaje și logistică la banca olandeză de investiții Rabobank, în timp ce face ecou aceste nuanțe pozitive, sugerează că „un întreg grup mare de consumatori este pierdut pentru totdeauna pentru că au încercat, nu le-a plăcut și este puțin probabil să revină în categorie în curând”.

La un moment dat, vom începe să vedem din nou o creștere în categoria pe bază de plante.

Filott prevede că ratele de creștere în această categorie vor fi „mult mai moderate decât au fost în 2020 sau 2021”, dar cererea se bazează în mare parte pe grupa de vârstă mai tânără. Cu toate acestea, el recunoaște că calitatea și gustul produselor pe bază de plante s-au îmbunătățit în ultimii ani.

„La un moment dat, vom începe să vedem din nou o creștere, deoarece există un grup de consumatori care sunt interesați de aceste tipuri de produse”, explică Filott. „Unele dintre generațiile mai tinere ar putea fi mai interesate de astfel de produse din diverse motive – nutriție, durabilitate și bunăstare animală – dar este foarte gradual. Nu este marea schimbare la care toată lumea se aștepta acum doi sau trei ani.”

Browne anticipează un alt an „rău” pentru categorie y, deși el spune că creșterea va crește probabil pe măsură ce cererea consumatorilor va fi mai echilibrată cu oferta.

„Ca urmare a creșterii rapide de la o bază foarte scăzută, a încurajat un număr masiv de noi intrați pe piață. Toată lumea s-a îngrămădit în el pentru că arăta ca un vas de aur”, explică Browne.

„De fapt, ați văzut o mică înclinare înapoi și creșterea structurală pe termen lung a produselor fără carne s-a inversat ușor în ultimele luni și cred că acesta este rezultatul intrării prea multor jucători pe piață. Dezechilibrul dintre cerere și ofertă va începe să revină la echilibru și apoi cred că veți vedea revenirea creșterii.”

Imagine „holistică” a sănătății

Alimentele fortificate ar putea înregistra o creștere în 2024, pe baza tendinței de consum de sănătate și bunăstare, precum și a întregului aspect al transparenței, sustenabilității și „proveninței”, adaugă Gehin cu o avertizare însoțitoare.

„Există încă o tranșă mare de consumatori care își pot permite doar cele mai de bază produse, dar, pentru cei care au alegeri de făcut, vor analiza din ce în ce mai mult etichetele și vor ține companiile de bunuri de larg consum și comercianții cu amănuntul la un standard mai înalt de proveniență.”

Nick Cooney, un partener de conducere la Lever VC, investitorul best-for-you din SUA, spune că oamenii vor să fie „mai sănătoși” în aceste zile, căutând alimente care să sporească potențial longevitatea și, de asemenea, percepute a fi bune pentru sănătatea mintală.

Oamenii caută bunăstarea

„Oamenii caută bunăstarea ca parte a unei soluții holistice pentru a avea mai multă bunăstare. Ar putea fi alimente fortificate sau alimente integrale care au componente naturale, cum ar fi rodia”, sugerează Cooney. „Formularea face parte din asta. Cred că o alta este transparența și etichetarea.”

Browne de la Houlihan Lokey a identificat vitaminele, mineralele și suplimentele ca fiind „foarte fierbinți în acest moment”, în timp ce consumatorii caută modalități de a „își păstra sănătatea”.

Alimentele procesate se vor confrunta cu „une ușoare vânturi în contra”, a adăugat el, o viziune care nu este în totalitate împărtășită de Filott de la Rabobank.

Dezbaterea despre alimentele ultraprocesate și impactul lor asupra sănătății continuă să se învârte, dar, cu privire la perspectiva ca mai mulți consumatori să se îndepărteze de la UPF-uri către cele mai puțin procesate, Filott spune: „Nu am văzut încă, dar este ceva de căutat. . Nu sunt pe deplin convins, dar este ceva care este cu siguranță în mintea consumatorilor.”

Imagine mai luminoasă pentru premium?

Mulți consumatori vor rămâne probabil încordați în 2024 în grade diferite, în funcție de intensitatea inflației de pe diferite piețe europene, consideră Filott, deși consumatorii care beneficiază de creșteri salariale ar putea fi încurajați să cheltuiască mai mult pe alimente premium, delicii și răsfăț.

„Partea accesibilă a spectrului raftului va continua să meargă bine, deoarece nu cred că toți consumatorii își vor reveni”, explică el.

„S-ar putea să vedem o ușoară redresare a produselor premium. Ceea ce am văzut după marea criză financiară este ceva pe care îl numim consumator hibrid – multe cheltuieli pentru produse cu valoare accesibilă, dar ocazional defalcarea în partea premium, lăsând mijlocul afară. Partea din mijloc ar putea continua să se lupte, în timp ce partea de sus și de jos ar putea continua să meargă bine – forma de clepsidră.”

În ceea ce privește demografia canalului, Gehin se așteaptă ca comerțul cu amănuntul alimentar, magazinele cu produse alimentare și restaurantele cu servicii rapide situate la curțile de benzină să joace un rol tot mai mare în comportamentul de cumpărături al consumatorilor, odată cu creșterea vehiculelor electrice și a timpului petrecut în acele locații la încărcare. mașinile lor.

„Celălalt lucru important al canalului este continuarea confortului, vânzarea cu amănuntul din curte și apoi acest punct de fuziune între mâncarea în afara mesei versus mâncarea în casă, mâncarea din mers sau mâncarea pentru seara asta sau gustările”, spune ea.

„Comerțul cu amănuntul din curte este cu siguranță un canal care este în creștere peste tot odată cu apariția vehiculelor electrice, iar consumatorii cheltuiesc mai mult.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2