Ferma

780

Care sunt provocările actuale de a produce porci cu coadă lungă?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Care sunt noile evoluții în lumea nutriției animale? Anul trecut, nivelurile farmacologice de oxid de zinc au trebuit să fie eliminate treptat din dietele pentru porcii înțărcați din UE. În aceste zile, afacerea cu formulare de furaje se uită la următoarele provocări. Una dintre ele include menținerea lungi a cozii de porc. O dilemă interesantă este la orizont, a declarat pentru PigProress expertul în nutriție animală dr. Francesc Molist, care a oferit mai multe detalii în acest sens.

Diete pentru porci cu niveluri scăzute de ZnO

Producerea cărnii de porc în conformitate cu standardele de durabilitate și bunăstare este văzută din ce în ce mai mult ca o condiție prealabilă pentru consumatori și comercianții cu amănuntul din UE.

Sectorul porcin a făcut deja eforturi uriașe în ultimii ani pentru a reduce mai întâi utilizarea antibioticelor și, mai recent, pentru a reduce utilizarea nivelurilor terapeutice de oxid de zinc (ZnO) pentru a evita rezistența antimicrobiană și poluarea mediului.

După aproape un an în care toate dietele din UE sunt produse cu niveluri scăzute de ZnO, se pare că nutriționiștii, veterinarii și managerii fermei au găsit soluția pentru ca majoritatea fermei să mențină animalele sănătoase fără a pierde prea multă productivitate.

Dietele au fost reformulate urmând concepte cu conținut scăzut de proteine brute și, de asemenea, diluând dietele pentru a ajuta purceii să depășească stresul asociat cu înțărcarea. Sunt necesare eforturi din partea tuturor partenerilor din lanț.

Mortalitatea neonatală și niveluri scăzute de aport senzorial

Principalele probleme actuale de bunăstare pentru producătorii de porci sunt, printre altele, mortalitatea neonatală și nivelurile scăzute de aport senzorial (de exemplu, comportamentul stereotip și dăunător).

În conformitate cu acestea, următorul pas pentru industria porcină pe agenda UE de bunăstare este acela de a lăsa scroafele libere în timpul alăptării și de a produce porci cu coadă lungă.

Cu toate acestea, pentru a ajuta sectorul să producă porci cu coadă lungă, sunt necesare eforturi din partea tuturor partenerilor din lanț.

Ceea ce este, de asemenea, esențial este de a compensa producătorii de porci pentru costurile suplimentare pe care le fac pentru livrarea porcilor cu cozi lungi intacte.

Abordarea holistică

Din nou, similar cu producerea de purcei fără niveluri terapeutice de ZnO, pentru a avea succes în producerea de porci cu coadă lungă, este necesară o abordare holistică care poate diferi de la fermă la fermă.

Managementul trebuie îmbunătățit cu densitatea potrivită și spațiu suficient (adică pentru a se odihni, a se deplasa, pentru a mânca și a bea) per porc; utilizarea materialului de îmbogățire adecvat; mediul potrivit, cu accent special pe ventilație, dar probabil și alimentația poate juca un rol.

Deși comportamentul de deteriorare a cozii este văzut în mod obișnuit ca o problemă în timpul fazei de cultivare-finisare, prevenirea comportamentului de coadă în gură (precursorul comportamentului dăunător) de la vârsta fragedă este esențială.

Nivelul de proteină brută din dietă

Din studiile pe care le-am efectuat la Schothorst Feed Research, se pare că nivelul de proteină brută din dietă, precum și tipul și nivelul de fibre din diete joacă un rol important.

Fibrele pot avea un rol important în modularea aportului de hrană al porcilor și, de asemenea, în schimbarea microbiotei din tractul gastro-intestinal.

Se pare că axa intestin-creier joacă un rol important în reglarea fiziologiei și comportamentului creierului și, prin urmare, ar putea fi importantă în controlul comportamentului dăunător la porci.

Diete cu conținut scăzut de proteine brute

Pe de altă parte, din experiențele recente am aflat că dietele cu un nivel scăzut de proteine brute (15-17%) și/sau un profil de aminoacizi dezechilibrat pot crește riscul unui comportament dăunător al cozii.

Acest lucru ridică o dilemă: pentru îmbunătățirea sănătății intestinale, am aflat că dietele sărace în proteine brute pot controla creșterea E. coli și, prin urmare, pot reduce riscul de diaree după înțărcare.

Pe de altă parte, dietele sărace în proteine brute, cu un profil de aminoacizi dezechilibrat, pot crește riscul unui comportament dăunător al cozii.

Pentru a produce porci urmând concepte de durabilitate și bunăstare, va trebui din nou să colaborăm cu nutriționiști, manageri de fermă, medici veterinari și furnizori din industria hranei pentru a găsi soluția potrivită pentru fiecare fermă în parte.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2