Tehnologii

140

Cârnații de Tălmaciu, vedete la BBC-Londra și RAI Uno

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cârnații de Tălmaciu au fost vedetele unui reportaj realizat de BBC-Londra, dar și în Italia, pe postul RAI Uno, dovadă că mica afacere de familie, bine gândită și bine administrată, poate fi soluția pentru foarte mulți români întreprinzători dar și pentru sectorul cărnii, în general.

  Potrivit postului londonez, gustoşii cârnaţi sunt produşi de familia Oancea, după o reţetă din străbuni. Povestea începe cu o reţetă de cârnaţi cu busuioc, veche de mai bine de 100 de ani, moştenită de Maria Oancea (48 de ani, fost cadru medical) de la străbunicul său. Reţeta vine odată cu legenda cetelor de juni care colindau odinioară satul Tălmăcel. „Toate gazdele ofereau cetelor de juni un colac. Oficialii satului, preotul, primarul şi notarul, pe lângă colac dădeau şi un cârnat. Străbunicul a fost o perioadă primarul satului Tălmăcel, şi îi plăcea să vorbeascu tinerii a doua zi ”Ne-a dat primarul nişte cârnaţi cu busuioc, popa nu ne-a dat, notarul nu ne-a dat, aveau ceva de mirosea de numa când i-am prăjit şi nu ne-au ars pe piept”. Aici este un mare secret pe care nu pot să-l spun. Bunicul a făcut mai departe cârnaţi cu busuioc, respectând reţeta cu stricteţe de la tatăl lui”, povesteşte Maria Oancea.   Pentru că procesul tehnologic e foarte lung, mama ei a renunţat să-i mai facă însă ea, de dragul tradiţiei şi a amintirii de suflet pe care i-o păstrează bunicului, a dus aproape cu încăpăţânare reţeta mai departe. Iar când fiul lor, student la Facultatea de Industrie Alimentară, s-a întrebat ce va face odată cu terminarea studiilor, s-au hotărât să înceapă să facă şi pentru alţii, nu doar pentru ei, produse tradiţionale. Aşa a început o poveste delicioasă la propriu, de care s-au îndrăgostit în timp mii de consumatori din toată România. „Nu am renunţat niciodată la reţeta originală. Cârnaţii şi reţeta asta au ceva foarte special, pe care nu pot să-l spun, străbunicul meu s-ar zvârcoli în mormânt dacă aş spune chestia asta”, spune zâmbind Maria Oancea.   produse tradiţionale din toată lumea. Au avut mare noroc cu o româncă, studentă în Italia la Industrie Alimentară, care îşi făcea masterul pe produse din carne şi care, după ce i-a descoperit, a venit zilnic, după cursuri, a stat la standul lor şi le-a vorbit italienilor despre minunăţiile făcute la Sibiu. Numărul vizitatorilor a fost impresionant iar produsele au devenit subiect de reportaj la Rai Uno şi BBC.   Materia primă o iau dintr-o fermă zootehnică, şi cot la cot cu ei munceşte toată familia, respectiv fiul, nora, cele două bunici, o verişoară dar şi micuţul Daniel, nepoţelul lor.    Cârnaţii cu busuioc, de exemplu, se vând cu 35 de lei kilogramul, pecia Păltiniş cu 55 de lei kilogramul iar crenvurştii şi parizerul cu 30, 35 de lei kilogramul. Profitul este undeva la 10-12 la sută pe an. ”E o afacere mică, de familie, e prosperă, ne asigură bunăstarea şi micile investiţii pe care le facem, că nu am accesat fonduri, nu am luat împrumuturi, doar de aici, ce am câştigat am reinvestit pentru extindere, implică foarte multă muncă, seriozitate şi respectarea normelor sanitar veterinare în vigoare”, mai spune Maria Oancea, citată de Adevărul (adev.ro/nj6oc1).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2