Repere

1143

C.E.: Evoluția consumului și a producției de carne în Uniunea Europeană

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit ultimei analize de piață efectuată de Comisia Europeană, consumul de carne pe cap de locuitor în UE este de așteptat să scadă cu 1,5% în 2023 din cauza inflației prețurilor și a ofertei mai scăzute de pe piață.

Tablou general

Producția de carne de vită din UE este de așteptat să scadă în continuare în 2023 cu -3,1%, în principal din cauza unei ajustări structurale în sectorul cărnii de vită și a produselor lactate și a marjelor scăzute. Importurile din UE ar putea scădea din cauza producției scăzute din Regatul Unit, în timp ce America de Sud nu compensează pe deplin pierderile de importuri din Marea Britanie.

Exporturile UE continuă să se lupte cu prețurile interne ridicate. Un efectiv de reproducție mai mic, precum și pesta porcină africană (PPA) împing producția de carne de porc din UE și mai mult în scădere cu 6,6% în 2023, în ciuda prețurilor mai mici ale furajelor.

Cererea internă susținută și cererea mai scăzută din China încetinesc exporturile UE cu 16% în 2023. Producția de păsări din UE ar putea beneficia de o redresare de 3,3% în 2023 datorită faptului că este una dintre proteinele animale mai ieftine disponibile. Pe de altă parte, prețurile la păsările de curte din UE fac exporturile mai puțin competitive.

Brazilia, Ucraina și Thailanda trimit volume substanțiale către UE (+12%), în timp ce Marea Britanie înregistrează un declin masiv. Scăderea istorică a efectivelor de ovine din UE a determinat reducerea sacrificării cu -1,8% în 2023. Cererea susținută și prețurile interne ridicate favorizează mai multe importuri din Noua Zeelandă și Regatul Unit (+15% în 2023).

Carnea de vită

Producția de carne de vită din UE a înregistrat o scădere de -4,5% în prima jumătate a anului 2023, în principal datorită unei scăderi semnificative a sacrificării în IT (-23%). Condițiile de pășunat au fost mediocre în unele părți ale UE din cauza vremii uscate, iar prețurile furajelor erau încă relativ ridicate, deși pe o traiectorie în scădere.

Această ofertă mai scăzută de carne de vită continuă să susțină prețurile producătorilor de carne de vită din UE. Până la sfârșitul anului, producția de carne de vită este de așteptat să se redreseze ușor datorită prețurilor mai mici ale furajelor și greutăților mai mari ale carcasei.

Sunt de așteptat unele sacrificări suplimentare legate de deficitul de furaje la nivelul fermei în unele țări ale UE. În ansamblu, este prevăzută o reducere a producției de -3,1% în 2023 pe o bază anuală.

Dacă prețurile furajelor continuă să scadă și să facă procesul de îngrășare mai profitabil, ar putea fi de așteptat o reducere mai mică de -1% în 2024, mai aproape de tendința structurală de scădere observată în anii precedenți.

În ciuda prețurilor ridicate din UE, importurile nu acoperă pierderea producției din UE. Prin urmare, consumul de carne de vită în UE pe cap de locuitor în 2023 scade la puțin mai puțin de 10 kg (-3,5%). În plus, inflația ridicată actuală reduce achizițiile consumatorilor sau împinge consumatorul la proteine animale mai ieftine. În 2024, se așteaptă o scădere mai mică de -1%.

Carnea de porc

În prima jumătate a anului 2023, producția de carne de porc din UE a scăzut cu -8,6%. Cele mai mari reduceri au fost înregistrate în DE (-210 000 t sau -9,4%), DK (-180 000 t sau -21,5%) și ES (-150 000 t sau -5,8%).

Această ofertă scăzută a UE duce la prețuri interne record ridicate. Cu toate acestea, din iulie, prețurile de producție din UE au început să dea semne de scădere. Pe măsură ce prețurile furajelor sunt în scădere și marjele rămân pozitive, greutatea carcasei este de așteptat să crească în a doua jumătate a anului. În ansamblu, se așteaptă o scădere a producției de -6,6% în 2023.

În același timp, cererea UE rămâne fermă, dar având în vedere oferta redusă, se preconizează o scădere a consumului UE pe cap de locuitor (-5%, la 30,4 kg). Pe langa oferta redusa, un rol important joaca si consideratiile consumatorilor cu privire la cresterea preturilor, ceea ce duce la reducerea consumului de carne de porc sau la trecerea la alte tipuri de carne.

În special, consumul de carne de porc este adesea redus în beneficiul cărnii de pasăre. Dacă oferta revine ușor, iar această disponibilitate crescută ar putea relaxa și mai mult prețurile de producător, o mică creștere a consumului pe cap de locuitor ar putea apărea în 2024 ca reacție la acest lucru.

Carnea de pasăre

În ciuda focarelor de HPAI (dar cu o intensitate mai mică în comparație cu 2022), producția de păsări din UE își continuă recuperarea rapidă. În prima jumătate a anului 2023, sacrificările din UE au crescut cu 3,1%.

Acest lucru se datorează în principal creșterilor în IT (+15% sau 87 000 t) și ES (+5,5% sau 45 000 t). Plasările de pui au crescut cu 1,2% în prima jumătate a anului 2023 de la an la an. Până la sfârșitul anului 2023, producția este revizuită în sus la 3,3%, luând în considerare o reducere (în continuare) a costurilor cu furajele și energia și îmbunătățirea marjelor.

O creștere mai mică de 1,2% este prevăzută în 2024 dacă concurența prețurilor din partea altor cărni este mai mare. Se presupune o incidență similară a HPAI ca în acest an. Prețurile de producție din UE sunt deja peste 2 500 EUR/tonă cu peste un an.

Din iunie-iulie 2023, este vizibilă o mică mișcare descendentă, dar prețurile sunt încă la niveluri record. Cu toate acestea, păsările de curte rămân una dintre cele mai ieftine surse de proteine animale pentru consumatori.

Carnea de ovine și caprine

Creșterea producției de ovine și caprine din UE în primăvară, determinată de o programare anterioară a sărbătorilor religioase tradiționale, a fost depășită de o evoluție negativă ulterioară, care a condus la o scădere a sacrificării în majoritatea statelor membre în prima jumătate a anului 2023.

Este de așteptat producția de carne de oaie în UE. să sufere de o scădere structurală a efectivului de oi, disponibilitate mai scăzută a ierbii, în special în țările mediteraneene, costuri mai mari pentru hrana și focare de variola ovină în ES și recent în BG. Din cauza prețurilor ridicate la laptele de capră, sectorul trece printr-o fază de reținere a animalelor.

În general, se poate aștepta o reducere de -1,8% a producției de ovine și caprine în 2023, urmată de o reducere mai mică în 2024 (-1%).

Fiind cel mai scump tip de carne, consumul UE de carne de oaie este susceptibil să sufere de presiuni inflaționiste la fel ca și alte tipuri de carne roșie, dar, în comparație, acesta poate fi cel mai bine favorizat de poziționarea sa specifică în coșurile consumatorilor (sărbătorile religioase, culturale). Prin urmare, consumul UE pe cap de locuitor ar putea rămâne destul de stabil (+0,8%).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2