Raportul se refera exclusiv la laptele de vaca si analizeaza consumul national – curent si in perspectiva apropiata – a laptelui lichid, untului, branzeturilor, laptelui praf degresat/condensat, bauturilor si produselor pe baza de lapte fermentat si zer praf, acestea fiind cele mai consumate produse lactate din aceasta tara. Raportul include, de asemenea, principalii indicatori indicatori macroeconomici care au determinat progresul, regresul sau stabilitatea acestei piete, simultan cu tendintele si oportunitatile actuale. Mexicul se numara printre cei mai mari producatori de lapte de vaca, cu o cota de piata de 2% din productia mondiala, cu aproape 600 de milioane de tone/an. Pare paradoxal faptul ca Mexicul, situat putin sub cota de piata a lactatelor din Olanda, este cel mai mare importator de lactate din lume, avand un export nesemnificativ. Situatia e explicata prin numarul mare al locuitorilor, de 7 ori mai mare decat ai Olandei. Un alt motiv ar fi consumul imens al acestor produse; a fost inregistrata, la inceputul anului 2010, o vanzare ce a depasit, cu 5 milioane tone de lapte-branzeturi, productia interna. Ritmul cresterii productiei de lapte de vaca este situat sub nivelul mondial, unele tari vecine (Brazilia, Argentina, Chile) produc o cantitate mai mica de lapte, dar ritmul progresiei industriale este mult mai crescut. Cercetatorii mexicani sunt de parere totusi ca situatia se va revigora, in acest an, urmare a cresterii veniturilor locuitorilor si – inclusiv – a unei mai bune desfaceri a produselor nationale si a impunerii de taxe suplimentare pentru importul branzeturilor maturate, din SUA.