Tehnologii

569

Cercetătorii evaluează condițiile de bunăstare pentru vacile de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit cercetărilor citați de DairyGlobal, vacile de lapte adăpostite beneficiaza de o nouă gândire asupra mediului, dar petrec mai mult timp folosind o curte în aer liber.

Oportunități pozitive

Oamenii de știință în domeniul bunăstării animalelor devin din ce în ce mai concentrați pe importanța de a oferi animalelor oportunități pozitive prin îmbogățirea mediului, dar în afară de perii, oportunitățile în sectorul lactatelor au fost limitate.

Resursele cu care animalele se obișnuiesc prea repede pot fi neviabile din punct de vedere economic și oferă beneficii limitate de bunăstare.

Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au dorit să evalueze utilitatea îmbogățirii sursei punctuale simple pentru vacile de lapte adăpostite, pentru a evalua modul în care vacile se obișnuiesc cu îmbogățirea în timp și dacă manifestă o preferință pentru diferite îmbogățiri.

Studiu nou pentru vacile de lapte

Un experiment preliminar a oferit 2 grupe de vaci de lapte (n=71) cu acces continuu la un obiect nou în țarcuri de acasă timp de 3 săptămâni. Într-un alt experiment, 2 grupuri de vaci (n=75) au primit același obiect nou alături de acces continuu la o curte din beton în aer liber timp de 9 săptămâni.

Interacțiunea cu îmbogățirea a fost cuantificată utilizând eșantionate perioade continue de 24 de ore de filmări video.

Majoritatea vacilor au continuat să folosească ambele resurse pe tot parcursul studiului. După 2 luni, proporția de vaci care au continuat să folosească obiectul și curtea exterioară a fost de 0,88 ± 0,01 și 0,96 ± 0,02 pe zi. Vacile au petrecut în medie 2,72 ± 0,37 minute pe zi interacționând cu obiectul nou până la sfârșitul studiului, comparabil cu datele publicate anterior care cuantifică utilizarea periilor la vaci.

Oamenii de știință, conduși de Alison Russell de la Școala de Medicină și Știință Veterinară, au identificat o variabilitate semnificativă în gradul de obișnuire între vaci. Deși majoritatea și-au redus utilizarea activă a îmbogățirii într-o oarecare măsură, un sfert a crescut alternativ timpul petrecut utilizând îmbogățirea până la sfârșitul studiului.

Modelele liniare au evidențiat o relație pozitivă semnificativă între cât timp vacile individuale au folosit îmbogățirea atunci când au fost furnizate inițial și măsura în care s-au obișnuit cu aceasta până la sfârșitul studiului (P<0,05), cei mai mari utilizatori de îmbogățire arătând inițial cel mai mare declin. în uz de-a lungul timpului.

Mai mult timp afară

Vacile au petrecut mai mult timp afară la 72,26 ± 5,13 minute pe zi (P<0,05) decât folosind un obiect nou după 2 luni. Rezultatele indică faptul că bovinele de lapte adăpostite vor utiliza forme suplimentare și noi de îmbogățire dacă sunt furnizate, sugerând că disponibilitatea lor este benefică.

Răspunsurile de obișnuire ale vacilor la îmbogățire par să nu fie consistente la nivel de grup.

Prin urmare, ar trebui luată în considerare furnizarea de oportunități mai mari de îmbogățire a mediului pentru vacile de lapte, alături de evaluarea utilizării acestora la nivel individual. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2