Tehnologii

146

Cererea de biocide, in crestere

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Definitia impusa de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti arata ca biocidele sunt substante active sau preparate, conditionate in forma in care ajung la utilizator si au ca principal scop sa distruga, sa impiedice si sa previna actiunea sau alt efect de control asupra organismelor daunatoare prin mijloace chimice sau biologice. La nivel global, studiile arata ca procesatorii de alimente folosesc din ce in ce mai multe biocide, iar industria de profil este asteptata sa creasca cu aproximativ 4,5% anual, pana la 274 milioane de dolari in 2010.

Reglementarile europene sunt stabilite la nivel local prin intermediul Hotararii de Guvern numarul 956/2005, privind plasarea pe piata a produselor biocide. Substantele biocide pot fi aduse pe piata si comercializate numai dupa ce au fost testate si aprobate de o comisie de specialisti care au dovedit ca astfel de substante nu au un efect negativ asupra sanatatii animalelor, a oamenilor si asupra mediului. Conform legislatiei in vigoare, biocidele sunt clasificate in patru grupe principale si in 23 de tipuri de produse. Exista astfel grupa produselor dezinfectante si produse biocide generale (cu grupele dezinfectante pentru spatii private si zone de sanatate publica si alte produse biocide, produse biocide pentru igiena veterinara, dezinfectante pentru industria alimentara si industria de preparare a furajelor, dezinfectante pentru apa potabila), grupa conservantilor (conservanti pentru produse imbuteliate, conservanti pentru pelicule, conservanti pentru lemn, conservati pentru fibre, piele, cauciuc si materiale polimerizate, conservati pentru zidarie, conservati pentru instalatiile de racire pe baza de lichide si a sistemelor de prelucrare, produse ce impiedica depunerile de namoluri, conservati pentru fluidele utilizate in metalurgie), a pesticidelor (rodenticide, avicide, moluscocide, piscicide, insecticide, acaricide si produse pentru combaterea altor artropode, repelenti si atractanti) si alte produse biocide (conservanti pentru produse alimentare sau furajere, produse antibioderma, fluide pentru imbalsamare si produse taxidermale, produse pentru combaterea altor vertebrate). Regimul biocidelor este reglementat in Romania de Ministerul Sanatatii, prin HG 956/2005. Po­trivit legislatiei in vigoare, sunt interzise plasarea pe piata si utilizarea substantelor de baza in scopuri biocide, daca acestea nu sunt in­cluse in “Lista substantelor de baza aprobata de Comisia Europeana”. Pentru a intregi cadrul le­gislativ de reglemen­ta­re a produselor biocide, s-au elaborat normele metodologice de aplicare a HG nr. 956/2005, care cuprind „Lista substan­te­lor active aprobate de Comunitatea Europea­na, admise in componenta produselor biocide”, „Lista substantelor active aprobate de Comunita­tea Europeana, admise in componenta produ­se­lor biocide cu risc scazut”, „Lista substantelor de ba­za aprobate de Comunitatea Europeana”, cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca dosarele sub­stan­­telor active si ale produselor biocide noi si tes­tele necesare pentru evaluare; metodologia de evaluare a dosarelor produselor biocide in ve­derea autorizarii si pentru re­cu­noas­te­rea mu­tu­ala a autorizatiilor. Lista biocidelor aprobata de Comisia Europeana, recunoscuta si in Romania, are o valabilitate de 10 ani, respectiv pana in mai 2010, perioada in care s-au facut mai multe teste pentru produsele care stau la baza substantelor biocide. In general, substantele biocide de dezinfec­ta­re nu sunt destinate special unei industrii sau alteia. De exemplu, substantele pe baza de peroxzmonosulphate sunt intrebuintate pentru igiena spatiilor, atat in institutii sanitare, ferme de pasari, mijloace si vehicule de transport, cat si in unitati de procesare a carnii, hoteluri, restauran­te sau depozite pentru carne. Trebuie luat in seama ca pentru manipularea biocidelor chimice de curatire si dezinfectare se recomanda utili­za­rea hainelor de protectie, a ochelarilor si a ma­nu­silor de cauciuc. De asemenea, in timpul cu­ra­tarii si a dezinfectiei prin pulverizare, atunci cand sunt emanati aerosoli dezinfectanti, se re­co­manda masuri de protectie respiratorie. In ceea ce priveste conservarea, carnea prelucrata si preparatele pe baza de carne trebuie, atunci cand este cazul, sa fie etichetate astfel incat sa furnizeze consumatorilor instructiunile exacte despre modul in care au fost manipulate, refrigerate si stocate, se precizeaza in Codul European de bune practici. Alimentele, pre­pa­ra­te cu carne care nu a fost supusa unui tratament biocid corespunzator impotriva patogenilor (alimente ce contin carne cruda, semi-preparata sau care contin inhibitori secundari), trebuie sa contina pe eticheta instructiunile complete despre manipulare, refrigerare, stocare, pre­pa­ra­re si indicatii referitoare la tratarea cu subs­tante biocide.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2