Iaurtul cel mai iaurt, necertificat Este notoriu pasul inapoi facut de unul dintre producatorii de iaurt, situat la cele mai inalte cote ale pietei. Acesta a renuntat la demersurile necesare obtinerii certificarii stiintifice, din partea institutiilor comunitare de profil, privind beneficiile de sanatate oferite de doua dintre produsele sale. In tara noastra, aceasta companie prezinta aceste produse ca fiind benefice sanatatii, fara sa detina certificarea stiintifica din partea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (European Food Safety Authority – EFSA). La momentul retragerii solicitarii de certificare, decizia a fost justificata de reprezentantii societatii producatoare, in propriul raport financiar, prin lipsa de transparenta in aplicarea regulamentului european, de catre EFSA. Nu era totusi o ipostaza intamplatoare cu care se confrunta compania procesatoare de sanatate in iaurt; in 2009, se derulase o situatie similara, cand dosarele au fost retrase. Pentru aceleasi sortimente de iaurt. Obiectivul Regulamentului CE nr. 1924&2006 este de a asigura veridicitatea, claritatea, fiabilitatea si utilitatea mentiunilor de sanatate pentru consumatori si faptul ca formularea/prezentarea sunt luate in considerare astfel. Prin urmare, orice mentiune de sanatate a carei formulare are, pentru consumatori, acelasi inteles cu o formulare autorizata, trebuie sa faca obiectul conditiilor de utilizare impuse de regulament. Dar cu toate ca, la nivel european, sunt foarte bine delimitate conditiile obtinerii certificarii stiintifice, aceste norme sunt ignorate, producatorii facand deseori din propriile produse aliment curativ, produs recomandat, sanatate numai cu(…) sau singura sursa eficienta de(…). Mentiunile de sanatate sunt strict interzise, cu exceptia celor certificate de Comisie si incluse intr-o lista a mentiunilor permise. In solicitarile primite de Comisie si de statele membre, autoritatea concluzioneaza deseori ca datele prezentate nu permit stabilirea unei legaturi cauza-efect intre consumul produsului si efectul pretins de producator. Prin urmare, mentiunile privind sanatatea, mentiuni care nu reflecta aceasta concluzie trebuie considerate neconforme cu cerintele Regulamentului CE nr. 1924. Spre exemplu, printr-o cerere (nr. EFSA-Q-00454) adresata de o companie internationala invocand articolul 14(1/a) din Regulamentul CE 1924, a solicitat autoritatii eliberarea unui aviz cu privire mentiunea de sanatate S-a demonstrat ca (…) reduce nivelul colesterolului sangvin si riscul imbolnavirilor cardiovasculare, in timp ce alt solicitant a dorit sa ii fie aprobata inscrierea mentiunii (nr. EFSA-Q-00224) Bifidobacteriile probiotice conduc la o flora intestinala, a carei compozitie este comparabila cu cea a copiilor sugari alaptati la san. In ambele situatii, autoritatea europeana a concluzionat ca datele nu permit stabilirea unei legaturi cauza-efect intre consumul produselor si efectul pretins.