După cum informează PoultryWorld, cinci procesatori argentinieni de bovină și de pasăre, care și-au suspendat în mod voluntar exporturile în China, sunt din nou în afaceri și tranzacționează din nou cu China, după ce s-au angajat să emită cerficiate ”Covid Free”, pentru carnea exportată.
Cele cinci abatoare au avut cazuri de covid-19 în rândul angajaților recent, dar acum sunt libere de boală. Garanția suplimentară a fost recunoscută oficial de către Administrația Generală a Vămilor din China (GACC) și se raliază eforturilor Beijingului de a împiedica reintroducerea noului coronavirus pe teritoriul său, prin importurile de alimente.
După cum a informat recent și revistea Meat.Milk, presupusa detectare a urmelor de covid-19 în aripi de pui congelate din Brazilia, a sporit strictețea autorităților municipale din provincia Guangdong. După cum a raportat ziarul brazilian Valor, Beijingul și Brazilia negociază un protocol pentru creșterea securității în fața covid-19, în abatoarele braziliene care sunt admise să exporte pe piața chineză.
Pe de o parte, China urmărește scopul principal de a impune ”risc zero”, asupra importurilor de produse alimentare. Pe de altă parte, există o diferență între ceea ce poate face în mod legal Ministerul Agriculturii și riscul zero, cerut de țara asiatică.
Aceasta a dus la abordarea proactivă a Argentinei, pentru a include noul certificat în lista documentelor, cu scopul de a garanta siguranța în abatoare. Aparent, declarația suplimentară ”Covid Free” se aplică pentru unitățile care au avut cazuri de boală. Succesul a fost iminent.
Decizia guvernului argentinian a restabilit imediat accesul pe piață în China pentru cele 5 abatoare, 4 la bovine și 1 la producția de pui.
Cu toate acestea, specialiști in Occident consideră că afirmațiile Chinei, legate de prezența Covid-19 în carnea importată din Brazilia, precum și noile certificate ”Covid Free” ale argentinienilor, nu reprezintă decât noi instrumete utilizate în războiul internațional comercial și de imagine, de pe piața cărnii.