Ferma

637

Cine sunt principalii actori ai producției de bovine și ovine din România?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Agricultura de animale din România este un sector dinamic care a înregistrat o tendință ascendentă in ultimii ani. FRD Center a analizat și monitorizat activitățile și jucătorii care își desfășoară activitatea pe piața românească de animale pentru carne, publicând raportul cu titlul ”Animal Farming for Meat in Romania-New Suppliers identification in Emerging Europe”, din care cităm în articolul de mai jos, precizând că datele sunt ale sursei menționate și că ele se referă la perioada ante-Covid 19. Din raport, pentru ediția de față a revistei noastre, am ales referirile la carnea de vită, miel și ovine, sectoare la care am făcut mai puțină trimitere în ultimul timp. Merită să subliniem, însă, încă de la început, faptul că, potrivit analizei FRD Center, în 2018, România a fost cea mai mare din Europa exportator de animale vii.

Producția de bovine de carne

Creșterea bovinelor este o activitate tradițională în zonele rurale din România, în special în zona zone montane. Aceasta asigură stabilitatea forței de muncă în mediul rural și în munte alte zone. În același timp, așa cum rezultă din cercetarea FRD Center, există mari ferme care furnizează materiale pentru companiile de prelucrare a cărnii, exportă bovine vii sau sunt integrate vertical și furnizează intern. Potrivit Institutului Național de Statistică, din 2011 până în 2019, vitele din zootehnia românească s-au menținut la un nivel aproximativ constant, de aproximativ 2 milioane de capete. În avantajul sectorului este și faptul că zootehnia din România beneficiază de diverse avantaje, precum:

- o suprafață mare de pășuni

- o capacitate mare de producție de cereale pentru furaje

- specialiști cu înaltă calificare

Conform calculelor FRD Center, folosind date de la INS, efectivele de vaci, bivoli și juninci a reprezentat 65% din totalul de bovine din România, în anul 2019. Unele dintre măsurile recente luate de autorități pentru a încuraja creșterea vitele pentru zootehnie din România sunt:

- suport zootehnic cuplat

- ajutor național tranzitoriu

- plata compensatorie.

Ca producție, conform INS, România s-a clasat pe locul zece în UE, în 2019, în ceea ce privește creșterea bovinelor și al XX-lea, în ceea ce privește densitatea bovinelor la 100 de hectare de teren. Densitatea bovinelor la 100 de hectare de teren din România a ajuns la 14,6/cap, în 2019.

Import/Export-Date statistice

Conform analizei FRD Center, folosind datele provizorii de la National Institutul de Statistică, creșterea bovinelor din România a scăzut cu 1,7%, în 2018, față de 2017, și cu 2,7%, în 2019 față de 2018.

Importul bovinelor în România se realizează în principal în scopuri de reproducere și creștere a calității vitelor pentru carne. Conform calculelor FRD Center, pe baza datelor TradeMap, valoarea importurilor de animale vii din România au înregistrat o tendință în scădere, în ultimii trei ani, cu scăderi de 17,7%, în 2018, și 26,6%, în 2019. Conform TradeMap, principalele cinci țări de origine ale importurilor din România, a bovinellor vii, în 2019 sunt:

Ungaria: 2.799.000 euro

Germania: 2.495.000 euro

Olanda: 2.414.000 euro

Austria: 797.000 euro

Irlanda: 668.000 euro

România este cunoscută ca un important exportator de bovine vii. Conform FRD Center, folosind datele statistice TradeMap, valoarea exporturilor românești de bovine vii au înregistrat o scădere de 20,2%, în 2018, față de 2017, urmată de o creștere de 4,5%, în 2019, față de 2018. Pe baza datelor TradeMap, analizate de FRD Center, pentru această cercetare, principalele cinci destinații pentru exporturile românești de bovine vii, în 2019, au fost:

Croația: 41.366.000 euro

Israel: 30.353.000 euro

Turcia: 27.810.000 euro

Libia: 9.744.000 euro

Ungaria: 9.530.000 euro

Conform Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine și Ovine din România, activitățile de export sunt cele care generează efectiv profitul în acest sector. Aproximativ 70% din Vitele de vită din România sunt exportate.

Jucători din sectorul bovinelor pentru producția de carne

După cum rezultă din analiza FRD Center, în 2017 au fost aproximativ 750 de companii active pentru creșterea cărnii de vită. Conform celor mai recente date disponibile consultate de FRD Center, unele dintre cele mai mari ferme de bovine pentru fermele de carne din România, în anul 2015, erau:

Polzoo Exim SRL: 4.288 capete

DN Agrar SRL: 2.801 de capete

Mercado SRL: 2.801 de capete

Unul dintre cei mai mari jucători de bovine pentru creșterea cărnii din România este Karpaten Meat AG SRL, cu un număr total de 3.042 de capete în 2015, în mai multe ferme, după cum urmează:

Ferma Nocrich: 1.631 capete

Ferma Ghijasa: 611 capete

Ferma Altana: 450 capete

Ferma Marpod: 350 capete

Potrivit cercetării FRD Center, cei mai mari zece crescători de bovine pentru carne din România au primit subvenții cumulate de aproximativ 1,85 milioane de euro, în 2019. Karpaten Meat, Pajo Holding și Maria Trading au fost principalii beneficiari. Toate trei sunt integrate vertical. Datorită faptului că piața românească este fragmentată, fermierii s-au organizat în cooperative. Aceasta este o tendință care devine tot mai populară la fermierii independenți. Unii dintre exportatorii români de bovine sunt:

Gotlib

Interglobal

Romespa

ITL Agrocomplex

Maria Trading

Primo Cezar

Palcaro

Agrozoo Compani

Prod Magi Impex

Evidențiații FRD Center

DN Agrar: Grupul DN Agrar este cea mai mare fermă de vite din România. A început activitatea pe piața internă în 2008. Conform ultimelor date disponibile, DN Agrar a avut în 2015 un număr cumulat de aproximativ 12.800 de bovine, din care în jur de 2.800 de vite pentru carne. DN Agrar are capital privat olandez.

Dutch Trading International: Înființată în 2005, Dutch Trading International este specializată în creșterea și vânzarea bovinelor și a oilor. Ferma sa, cu aproximativ 4.650 de capete de bovine, este situată în Mizil, Judetul Prahova, sudul Romaniei. Are vite din rasele Angus, Blue Belge, Charolaise, Limousine și Simental. Compania transportă animalele folosind propria flotă auto. Dutch Trading International a înregistrat o cifră de afaceri netă de 10,3 milioane de euro, în 2018.

Mimagi: Cu sediul în județul Timiș, în vestul României, Mimagi este specializată în creșterea bovinelor și comerț. Exportă bovine în Croația, Italia, Spania și alte țări. Compania a investit 2,6 milioane de euro din fonduri UE, pentru construcția unei ferme de bovine în județul Bihor. Mimagi a atins o cifră de afaceri netă de 10,3 milioane de euro, în 2019. Are în jur de 40 de angajați. Firma este deținută de omul de afaceri român Marius Gligor.

ITL Agrocomplex: Are trei ferme de bovine care acoperă 60.000 mp. Exportă aproximativ 25.000 de viței anual în Spania, Italia, Croația, Grecia, Irlanda, Polonia, Turcia, Israel etc. ITL Agrocomplex a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri netă de 8 milioane de euro. Cu sediul în județul Bistrița Năsăud, compania este controlată de omul de afaceri român Ovidiu Ciuruș. Compania include un abator.

Primo Cezar: Înființată în 2004, Primo Cezar are o fermă de vite în județul Covasna. Are rase de bovine Blue Belgique și Siementhal. Firma exportă bovine în Grecia, Germania, Italia, Croația, Slovenia, Slovacia, Ungaria etc. Compania transportă vite folosind flotă auto proprie. În 2018, Primo Cezar a înregistrat o cifră de afaceri netă de 5,8 milioane de euro.

Producția de miei și ovine

Exploatarea mielului și a oilor are o tradiție îndelungată în România. Sunt numeroase fermieri independenți de ovine, iar sătenii cresc adesea câteva oi pentru uz casnic. În același timp, există mari ferme care își exportă în principal animalele și carnea. La nivel global, România este cel mai mare exportator de oi vii. În 2017, valoarea totală a exporturilor a fost de 174,86 milioane de euro, în timp ce numărul capetelor a fost de 2,42 milioane. Aproximativ 2/3 din exporturi au fost livrate în afara UE. Potrivit Institutului Național de Statistică, în perioada 2006-2019, oile și caprinele din România au atins un nivel cu 41,8% mai mare, în 2019, față de 2006.

În prezent, sectorul ovinelor ovine este considerat de MADR ca fiind o activitate durabilă, datorită diversității producției, consumului scăzut de energie și natura furajelor utilizate pentru creșterea oilor. Unele dintre măsurile luate de autorități pentru a încuraja creșterea animalele de ovine din România sunt:

- subvenție/cap de oaie

- ajutor național tranzitoriu/cap de oaie

- plata compensatorie pentru rasele de ovine locale din pericol de abandon

Potrivit Institutului Național de Statistică, România s-a clasat pe locul trei în UE,

în anul 2019, privind efectivele de ovine și caprine și a patra, în ceea ce privește densitatea de 100 hectare de teren. Densitatea oilor și caprelor la 100 de hectare, a înregistrat 90,8 capete în 2019.

După cum rezultă din analiza FRD Center, afacerea se bazează preponderent pe exporturi, datorită faptului că românii nu consumă regulat de carne de oaie. Carnea de oaie este consumată mai ales în timpul Perioada de Paște, când anual sunt sacrificați aproximativ 3 milioane de miei.

Import/Export-Date statistice

Conform FRD Center, utilizând calcule bazate pe informații oficiale provizorii de la Institutul Național de Statistică, ovinele și caprinele din România au înregistrat o creștere constantă în ultimii ani. Acivitatea a crescut cu 2%, în 2018, față de 2017,  și cu 1,8%, în 2019, față de 2018.

Conform analizei FRD Center, folosind datele TradeMap, valoarea importurilor de

oi și caprine vii, din România, au înregistrat o creștere semnificativă de 1.164 %, în 2018, comparativ cu 2017, urmată de o scădere de 26,8% în 2019 față de 2018.

În ceea ce privește importurile românești de ovine și caprine vii în 2019, Spania este țara principală de origine, cu o pondere de 70%, conform calculelor FRD Center, folosind datele TradeMap. Principalele cinci țări de origine ale importurilor de vii din România ovine și caprine în 2019 sunt:

Spania: 3.199.000 euro

Ungaria: 921.000 euro

Italia: 275.000 euro

Olanda: 42.000 euro

Estonia: 34.000 euro

Valoarea exporturillor românești de ovine și caprine vii au înregistrat creșteri în fiecare an, de 0,8% în 2018, și 32%, în 2019, conform calculelor FRD Center care utilizează Date TradeMap. Potrivit TradeMap, principalele cinci piețe în care România a exportat direct ovine și caprine în 2019 sunt:

Iordania: 45 467.000 euro

Arabia Saudită: 43.641.000 euro

Libia: 36.656.000 euro

Grecia: 29.306.000 euro

Iran: 17.748.000 euro

Jucători din sectorul românesc de ovine

Conform celor mai recente date disponibile (anul 2015), consultate de FRD Center, unele dintre cele mai mari ferme de ovine pentru carne din România au fost:

Maria Trading SRL: 17.798 de capete

Agroind Voitim SA: 5.448 capete

Sinagro SRL: 3.939 de capete

Agronaut SRL: 1.160 de capete

Numeroși fermieri individuali de ovine se adună în asociații și cooperative, pentru a maximiza rezultatele eforturilor lor de a atrage sprijin guvernamental și Finanțare UE. La nivel de țară există peste 160 de astfel de asociații dedicate integral sau parțial creșterii oilor. Câteva exemple de astfel de asociații sunt:

Asociația fermierilor de ovine Dacia

Asociatia Fermierilor de Ovine Pastorul Crisana

Asociația Agricultorilor de Ovine Izvorasul

Asociatia Agricultorilor de Ovine Marginimea

Asociația fermierilor de ovine Magura Loamnes

Asociația fermierilor de ovine Mylca

Asociația fermierilor de ovine Valea Florilor

Asociația Fermierilor Oilor Miorita

Asociația fermierilor de ovine din Bărăganul

Asociația fermierilor de ovine Ovis

Opt români s-au aflat în primii zece crescători de oi de pe piața internă, în 2014. Aceștia au avut un număr cumulat de aproximativ 50.000 de oi. Aceste persoane sunt:

Dumitru Andresoi

Dumitru Gavrila

Mihaita Caratana

Ion Branga

Alexandru Pelei

Aron Branga

Ioan Sufana

Emil Petraș

Evidențiații FRD Center

Dumitru Andresoi: Omul de afaceri român Dumitru Andresoi este cel mai puternic fermier crescător de oi din România. Are o fermă cu aproximativ 20.000 -25.000 de oi în județul Hunedoara.

Compania Tolil: Fondată în 1998, Compania Tolil este un important producător și exportator de oi din România. Ferma de oi din județul Tulcea, are o capacitate de stocare de 45.000 capete pe serie. Compania exportă oi vii în Italia, Croația, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Spania, Portugalia, Iordania, Liban, Libia, Tunisia, Israel, Egipt sau Emiratele Arabe Unite. Compania Tolil a înregistrat o cifră de afaceri netă de 19 milioane de euro, în 2018, cu 18% mai mare decât în ​​2017. Firma este deținută de omul de afaceri român Gigica Apostol.

Prod Impex Olimpia: Prod Impex Olimpia are o fermă de oi în județul Brașov. Compania este controlată de un antreprenor român. A avut aproximativ 7.000 de oi în 2017.

Demetra: Demetra este specializată în achiziționarea și vânzarea de ovine vii și

bovine. Centrul său de colectare este situat în județul Harghita. Conform celor mai recente date disponibile, compania avea o capacitate de 20.000 capete ovine și 2.000 capete bovine, în 2015. Demetra a atins o cifră de afaceri netă de două milioane de euro în 2018, cu 42% mai mare decât în ​​2017.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2