211

Claudia romanciuc: procesatorii sunt direct interesati de asigurarea criteriilor de calitate si siguranta

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cu un Master acordat de Universitatea de ªtiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si cu o cariera de invidiat, amintind aici responsabilitatea laboratorului de analize fizico-chimice de la Institutul Pasteur, coordonator al departamentului Reziduuri din alimente al DSVSA Bucuresti, sau manager de laborator la TRD Tnuva Romania Dairies SRL, doamna Claudia Romanciuc este, cu siguranta, unul dintre foarte bunii profesionisti din domeniul industriei lactatelor, experienta domniei sale putand aduce beneficii oricarui producator interesat cu adevarat de colaborarea cu un specialist valoros. Despre specificul activitatii, dar si despre cateva dintre aspectele industriei de profil, privite din perspectiva muncii de laborator, am purtat urmatorul dialog, incercand sa aducem un plus de informatie specialistilor din domeniu.

Nu cunosc regula lui Lasa ca merge si-asa FDL: Doamna Claudia Romanciuc, daca priviti retrospectiv, in ce masura considerati ca procesatorii din industria lactatelor asigura siguranta alimentara a produselor?Claudia Romanciuc: Procesatorii sunt destul de interesati de siguranta alimentelor, pe de o parte, pentru ca legislatia in vigoare le-o impune si, pe de alta parte, din ratiuni economice: produsul nesigur insemna reclamatii, deteriorarea imaginii, pierderea increderii consumatorilor, intr-un final, diminuarea volumului de vanzari. Din cate am observat, sunt producatori care se respecta dar, din pacate, sunt si unii care aplica regula lui Lasa ca merge si-asa Personal, am avut norocul sa lucrez la o companie la care nu mi s-a spus niciodata lasa, merge si asa. Acesta a fost si motivul pentru care am ramas sa lucrez in acel loc. Desigur, nu poti scoate pe piata un produs 100% sigur, asa ceva nu se poate, pentru ca nu ai cum sa analizezi intr-un laborator uzinal absolut toti parametrii de siguranta alimentara. FDL: Din perspectiva tehnicii de laborator, exista vreo diferenta intre dotarea procesatorilor si cea a organismelor statului?CR: Pe de o parte, vorbim aici de laboratoarele uzinale ale procesatorilor de lactate, iar pe de alta parte, de laboratoarele lantului ANSVSA. Avand in vedere ca, in trecut, am lucrat intr-un astfel de laborator, stiu foarte bine ca dotarea de acolo este cu mult peste dotarea laboratoarelor uzinale, ceea ce mi se pare normal, pentru ca laboratoarele ANSVSA trebuie sa fie in stare sa faca o gama extrem de larga de analize, acreditate ISO 17025 (RENAR). Laboratorul uzinal nu trebuie sa faca fata decat unei game restranse de analize si produse, potrivit fluxului tehnologic. De altfel, orice rezultat in afara limitelor legiferate (cum ar fi antibioticele din laptele materie prima peste limitele maxim admise), trebuie raportat de catre procesator DSVSA-ului si validat la laboratorul national de referinta (IISPV) sau la un alt laborator acreditat din reteaua ANSVSA. FDL: Dar, daca eu, procesator, am nevoie de un certificat Larex, sa spunem, trebuie sa am incredere in acele analize. CR: Calitatea rezultatelor obtinute intr-un laborator este garantata de acreditarea ISO 17025, asa ca orice laborator, de stat sau privat, care are aceasta acreditare, prezinta incredere. FDL: La nivel de breasla, credeti ca specialistii romani din domeniu se afla la acelasi nivel profesional cu cei din Occident?CR: Proprietarii de companii au devenit constienti de necesitatea pregatirii continue a personalului si de evaluarea performantei acestuia, in conformitate cu noul Cod al Muncii. Rezultatele obtinute la testele inter-laborator internationale sunt indicatori cheie (KPI) care dovedesc performanta analitica a unui laborator. Recent, am avut ocazia de a participa la un astfel de test organizat in Franta. Atat eu, cat si colegii romani de la alte firme, am obtinut rezultate excelente, dovedind astfel ca specialistii romani pot sa se afle cel putin pe aceeasi treapta profesionala cu aceia din Occident. FDL: Cum priviti amanarea datei de intrare a Romaniei in randul lumii, in ceea ce priveste conformitatea laptelui?CR: Trebuia facut, deja. Hm Din punct de vedere a sigurantei alimentului, nu sunt de acord cu aceasta amanare. Oricine din industrie stie ca un produs de calitate se obtine doar dintr-un lapte de calitate. Controlul microbiologic este vitalFDL: Care sunt problemele specifice de laborator, in productia iaurtului?CR: In primul rand, trebuie verificat laptele, la receptie. Daca nu se face, de exemplu, analiza antibioticului la receptie si laptele intra in fluxul tehnologic cu antibiotic in el, cultura lactica va fi inhibata si, fie se va rata sarja de produs, fie se va obtine un produs de o slaba calitate. Acest produs, consumat constant, va determina rezistenta consumatorilor la antibiotice, ca sa nu mai vorbim despre pericolul la care ar fi expuse persoanele alergice la antibiotice. De aceea, acest control trebuie sa fie foarte, foarte strict. De asemenea, testele de laborator pot evidentia probleme care apar in fluxul tehnologic, precum standardizarea nereusita a procentului de grasime sau pasteurizarea defectuoasa. Unul dintre rolurile extrem de importante ale laboratorului in productia de iaurturi si de lactate, in general, este controlul microbiologic al laptelui crud, igredientelor, ambalajelor, aerului, apei, suprafetelor care vin in contact cu alimentul si, nu in ultimul rand, produsul finit. Rezultatele obtinute ajuta fabricantul in doua directii: pe de o parte, el va fi sigur ca va scoate pe piata un produs sigur din punct de vedere igienic, iar pe de alta parte, un rezultat pozitiv va fi un element deosebit pentru a identifica problemele si a le elimina. Controlul microbiologic intr-o fabrica de lactate este vital, constituind un instrument esential in planul HACCP. FDL: Cum vedeti relatia dintre activitatea de laborator si activitatea de cercetare?CR: Daca va uitati pe piata lactatelor, veti vedea ca marii producatori de lactate vin mereu cu un produs nou. ªi, daca ma refer la marii producatori din Romania, extensii ale unor mari companii externe, ei vin deja cu o experienta de cercetare foarte mare. Mai tot timpul vin cu arome noi, daca ma refer la iaurturile cu fructe, cu compozitii noi, daca ma refer la iaurtul cu fibre etc. Piata e in continua schimbare. Din aceasta perspectiva, activitatea de laborator este la fel de esentiala, fiind parte integranta a activitatii de cercetare. FDL: Mai produce scoala romaneasca specialisti in domeniul laboratorului si al cercetarii?CR: Din punctul meu de vedere, scoala romaneasca este buna, dar nicio scoala nu produce specialisti. Rostul scolii este acela de a invata oamenii sa gandeasca, sa caute informatiile de care au nevoie, constituind baza pentru ca absolventii ei sa devina specialisti. Propria evolutie profesionala cade in responsabilitatea fiecaruia in parte, depinzand in mare masura, de cat de mult este dispus un proaspat absolvent sa munceasca pentru a deveni specialist. FDL: Va multumim si va uram mult succes Din punct de vedere a sigurantei alimentului, nu sunt de acord cu amanarea trecerii la laptele conform. Daca va uitati pe piata lactatelor, veti vedea ca marii producatori de lactate vin mereu cu un produs nou.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2