”Producătorii primari de lapte, nu pot să suporte impactul de a cumpăra imputurile care intră în procesul de producţie a laptelui cu 24% şi să vândă laptele cu 9%, iar apoi să aştepte 45 de zile sau poate 90 de zile până când vor reuşi să recupereze diferenţa de TVA. Să nu se înţeleagă că fermierii sunt împotriva măsurii de reducere a TVA. Se va încerca, după discuţia de astăzi, o rambursare rapidă a TVA pentru lapte, în maximum 20 de zile de la depunerea cererii de rambursare. Noi vindem laptele cu 9%, iar toate inputurile le cumperi cu 24%. Avem acea diferenţă de 15% în minus în cash flow. În momentul în care eu am închis luna, să zicem februarie, până pe 25 martie eu sunt obligat să depun decontul de TVA. Depunând decontul de TVA, depun şi cererea de rambursare. După depunerea cererii de rambursare de TVA, îmi vin Finanţele în control la producător şi îm i verifică toate actele contabile să vadă dacă rezultă acea diferenţă, urmând ca în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de rambursare să mi se plătească înapoi acea diferenţă de TVA. Acest gol în cash flow-ul fermei este aproape imposibil de suportat chiar de către fermieri importanţi din România', a explicat Frânc. Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România a precizat, totodată, că măsura reducerii TVA ar fi trebuit să fie luată într-o perioadă stabilă a pieţei laptelui, respectiv în anii 2012-2013. ”Dacă această măsură, a reducerii TVA, venea într-o perioadă stabilă de piaţă a laptelui, cum a fost 2012-2013, şi fermierul putea suporta 45 de zile acea diferenţă de 15% dintre cota de TVA de 24% şi cea de 9%. Gândiţi-vă că nu putem să-i spunem vacii: 'Azi nu pot să-ţi dau de mâncare, ci peste 45 de zile când o să primesc rambursarea de TVA. Aceşti 15% reprezintă un efort financiar enorm pe care nu avem de unde să-l luăm la ora actuală. Suntem şi noi la fel conştienţi ca şi procesatorii că reducerea TVA va creşte consumul, va scădea preţul la lapte, dacă se va întâmpla. Lucrul acesta ne dă semne de întrebare pentru că dacă ne uităm ce s-a întâmplat în piaţă din aprilie anul trecut până în acest moment, observăm că preţul laptelui materie primă plătit la fermier a scăzut cu peste 30-35%. Aţi văzut undeva la raft un produs mai ieftin măcar cu 5%? Noi nu am văzut. Unde s-a dus această diferenţă de preţ? În buzunarul celor de pe lanţul de la poarta fermei până la raft. Cine p lăteşte toate aceste lucruri? Consumatorul care nu simte nimic, dar noi producătorii suntem în pragul falimentelor pentru că la o asemenea scădere drastică de preţ este foarte greu să mai susţinem activitatea economică la fermă', a afirmat Claudiu Frânc, citat de Agerpres.