Ferma

226

CMV-Sibiu: Recomandări privind sacrificarea porcilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, un obicei tradiţional specific poporului român, în special pentru populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor, este reprezentat de sacrificarea porcului pentru asigurarea cărnii şi a preparatelor din carne de porc necesare în gospodăria individuală respectivă, atentioneaza un comunicat de presa remis al Colegiului Medicilor Veterinari Sibiu.

  Pentru ca această tradiţie să-şi continue cursul în cadrul legal şi pentru a prevenii apariţia unor situaţii neplăcute, atenţionăm crescătorii de porcine, comercianţii de carne de porc şi pe consumatorii de astfel de produse, că au obligaţia să respecte normele sanitare veterinare prevăzute în legislaţia U. E. implementată în legislaţia naţională, cu referire la această activitate.   Astfel, legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni. Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale numai pentru consumul propriu, cu recomandarea ca animalele respective să fie, asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi înjungherii. Asomarea, care la specia porcină se efectuiază cu un pistol cu glonţ captiv, este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul înjungherii.   Operaţiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate şi se practică la cerere şi în gospodăriile individuale cu animale, majoritatea oamenilori fiind conştienţi că animalul nu trebuie să fie stresat şi să sufere în timpul înjungherii, Menţi0năm că operaţiunea de asomare nu afectează sub nici o formă tăierea tradiţională a porcului de Crăciun, deoarece după asomare urmează înjunghierea pentru sângerarea animalului cu cuţitul. În virtutea respecării acestei cerinţe legislative, de protecţie a animalelor, medicii veterinari de liberă practică din cadrul circumscipţiilor sanitare veterinare din localităţiile judeţului Sibiu, sunt dotaţi cu asomatoare “ pistol cu glonţ captiv “(în număr de 42 de bucăţi şi capsele aferente) urmând să efectueze această operaţiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă.   Pentru a prevenii îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau vânat sălbatic (mistreţ, urs) proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.   Ce este trichineloza?   Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate.   Cum se imbolnaveste omul?   Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată. Boala, la om se manifestă prin : febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei „boala capetelor umflate”. Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului. Ce masuri trebuie aplicate pentru prevenirea cazurilor de imbolnaviri la om? Măsurile de prevenire cele mai eficiente sunt : - controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic;- achiziţionarea cărnii de porc numai din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ştampila) Pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar şi a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare urmatoarele: • deratizarea periodică urmată de strângerea şi distrugerea cadavrelor de rozătoare; • menţinerea condiţiilor de igienă în gospodăriile populaţiei; • salubrizarea locurilor menajere; • excluderea din hrana porcilor a deşeurilor de abator;Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.În cazul porcilor mistreţi se recoltează eşantioane cântărind cel puţin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează la laboratorul D.S.V.S.A Sibiu (Calea Şurii Mari nr. 21) la circumscripţiile sanitar-veterinare din oraşele şi comunele judeţului, după programul afişat la sediul acestora.   În cazul animalelor domestice comfiscate sau ucise în scopul asanării unor boli transmisibile (lista bolilor cuprinde şi Trichineloza), medicul veterinar official, arondat zonei respective, întocmeşte documentaţia specifică pentru despăgubirea contravalorii de piaţă a animalelor în cauză, comform H.G. 1.214 / 2009 care se efectuează prin D.S.V.S.A judeţeană. „Atenţie, nu consumaţi carne neexaminată de serviciile sanitare veterinare!”, se avertizeaza in comunicat.(Dr. Penţea Ioan – Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2