Ferma

333

Comisia Europeană asigură doze de vaccinuri zoonotice împotriva gripei aviare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează PoultryWorld, sute de mii de doze de vaccinuri împotriva gripei zoonotice pentru prevenirea gripei aviare au fost preluate de Comisia Europeană, ca parte a mandatului său privind pregătirea.

Opțiune pentru încă 40 de milioane

Autoritatea de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență a Sănătății a Comisiei, în numele a 15 state membre participante, a semnat un contract pentru furnizarea a până la 665.000 de doze înainte de pandemie de vaccin Seqirus.

De asemenea, a semnat o opțiune pentru încă 40 de milioane de doze pe durata contractului de 4 ani. Primele vaccinuri urmează să fie trimise în Finlanda pentru lucrătorii cu risc de expunere. Vor urma expedierile către alte națiuni participante.

Transferuri potențiale de gripă aviară

Vaccinul este destinat celor mai expuși la potențialele transferuri de gripă aviară de la păsări sau animale, cum ar fi lucrătorii din fermele de păsări și medicii veterinari. SUA, Canada și Marea Britanie sunt, de asemenea, în proces de asigurare a vaccinurilor preventive.

 Deși transferul este rar, are loc cu cel puțin 3 fermieri de lactate infectați în SUA în ultimele săptămâni și 2 lucrători de păsări infectați în Marea Britanie anul trecut.

Vaccinuri împotriva gripei aviare

SUA au ca stoc de vaccinuri antigripal de la GSK, Sanofi și CSL Seqirus. În plus, producătorul de medicamente din Marea Britanie GSK lucrează cu firma germană de biotehnologie CureVac la un vaccin pe bază de ARNm, deși acesta este în stadiul incipient al studiului.

Vaccinul își propune să prevină răspândirea sau potențialele focare de gripă aviară în Europa, protejând cetățenii și mijloacele de trai. Vaccinul este singurul vaccin preventiv împotriva gripei aviare zoonotică autorizat în prezent în UE.

Seqirus UK Ltd are o autorizație de introducere pe piață modificată la nivelul UE pentru vaccin pentru utilizare la adulți, care protejează împotriva gripei cauzate de tulpinile H5 ale virusului gripal A.

Măsuri de prevedere

Comentând anunțul, Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că este esențial ca Comisia să fie pregătită:

„În timp ce amenințarea gripei aviare pentru populația generală rămâne scăzută, trebuie să protejăm persoanele cu risc mai mare, cum ar fi ca păsări de curte și muncitori din fermă sau anumiți medici veterinari.

„Suntem gata să luăm măsuri suplimentare în cazul în care situația evoluează în viitor. Uniunea noastră europeană a sănătății servește pentru a proteja viețile și mijloacele de trai ale oamenilor, iar pregătirea pentru amenințările asupra sănătății este în centrul activității noastre.”

Lorna Meldrum, vicepreședintele CSL Seqirus pentru operațiuni comerciale, răspuns internațional și pandemie, a declarat: „Accesul la vaccin, alături de supraveghere și testare, este esențial pentru pregătirea pentru pandemie și oferă asigurări guvernelor și populațiilor lor deopotrivă”. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2