Potrivit sursei, avand in vedere faptul ca, in perioada de iarna, cantitatile de lapte crud destinat procesarii si obtinerii de produse din lapte sunt insuficiente si nu pot acoperi cererea de pe piata, unitatile de procesare pot utiliza in fabricarea produselor din lapte si lapte praf obtinut in sectiile specifice din unitatea de procesare sau receptionat de la alte unitati de procesare, practica fiind acceptata de catre reglementarile comunitare, respectiv prevederile Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 de instituire a unei organizari comune a pietelor agricole, cu amendamentele ulterioare, cu conditia ca laptele praf sa fie obtinut in unitati aprobate pentru procesarea laptelui, cu respectarea reglementarilor din domeniul igienei alimentelor de origine animala. In prezent, in Romania, exista 4 unitati de procesare a laptelui crud in lapte praf, productia totala de lapte praf obtinuta de la data de 01.01.2011 pana in prezent fiind de 1680 tone. Exploatatiile care realizeaza productie de lapte de vaca sunt 111.988, cele mai numeroase exploatatii fiind cele cu 1-3 capete, acestea reprezentand peste 90% din numarul total. Laptele produs in aceste exploatatii este livrat la procesare prin intermediul centrelor de colectare a laptelui. Numarul fermelor profesionale care livreaza laptele direct la procesare este de 1.464. Exista un numar de 1.613 centre de colectare lapte, dintre care 1.031 de centre de colectare lapte conforme structural, 362 neconforme structural, dar care au programe de modernizare in desfasurare si 220 de centre de colectare aprobate pentru schimburi intracomunitare. Unitatile de procesare a laptelui aprobate pentru schimburi intracomunitare care proceseaza lapte conform cu parametrii de calitate stabiliti de legislatia in vigoare, sunt in numar de 116. Numarul unitatilor de procesare a laptelui care proceseaza lapte care nu se incadreaza in parametrii de calitate stabiliti de legislatia in vigoare este de 65. Procesarea laptelui neconform in unitati de procesare a laptelui din Romania a fost acceptata de catre Comisia Europeana ca o masura tranzitorie pana in data de 31.12.2013, in urma negocierilor purtate de ANSVSA si Comisia Europeana in cursul anului 2011. In prezent, doar 80% din cantitatea totala de lapte furnizata la unitatile de procesare lapte este conforma cu reglementarile legislatiei europene, din punctul de vedere al calitatii (numar total de germeni si numar de celule somatice). Restul de 20% din lapte este neconform din punct de vedere al calitatii si este furnizat in majoritate de catre exploatatiile care detin doar 1-3 vaci. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor implementeaza in prezent un plan de masuri, in vederea imbunatatirii calitatii laptelui crud, care prevede obligatiile producatorilor de lapte, procesatorilor de lapte, asociatiilor profesionale din sectorul laptelui, precum si responsabilitatile autoritatilor competente, astfel incat la data de 31.12.2013, tot laptele crud produs in Romania sa se incadreze in parametrii de calitate stabiliti de reglementarile comunitare.