181

Conditiile sanitar-veterinare obligatorii pentru vanzarea laptelui crud prin automate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Populatia din judetul Sibiu are posibilitatea sa se aprovizioneze cu lapte crud de vaca prin intermediul automatelor de lapte, proprietatea unor crescatori de vaci cu lapte, care au inceput sa functioneze inca din anul 2010, cand au fost amplasate in spatiul public primele 11 automate de lapte.

La aceasta data, urmeaza sa fie inregistrati, la DSVSA Sibiu, pentru vanzarea directa a laptelui, 24 proprietari de vaci cu lapte, cu 29 automate de livrare, amplasate pe raza oraselor Sibiu si Medias. Pentru ca laptele distribuit prin automate sa asigure standardele de calitate, DSVSA Sibiu face un anunt catre fermierii interesati, cu obligatiile ce le revin in acest sens. Laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa provina din exploatatii inregistrate sanitar-veterinar de catre DSVSA Sibiu, inclusiv pentru activitatea de vanzare directa a laptelui crud; sa fie obtinut de la animale sanatoase si care nu prezinta nici un semn de boala care ar putea duce la contaminarea laptelui; Instalatiile de muls, ustensilele si spatiile in care se depoziteaza laptele dupa muls, sa asigure limitarea riscurilor de contaminare a laptelui; laptele crud trebuie sa se incadreze in parametrii de calitate (numar total de germeni, numar total de celule somatice), comfirmate prin buletine de laborator; sa fie obtinut cu respectarea tuturor cerintelor de igiena a mulsului si sa fie racit, pastrat la ferma si transportat corespunzator, pentru a nu pune in pericol sanatatea consumatorului Operatorii care comercializeaza lapte crud prin intermediul automatelor, trebuie sa se asigure ca automatele: sunt amplasate in spatii inchise sau in spatii deschise, care sa elimine orice risc de contaminare; pot fi usor de curatat, dezinfectat atat la interior cat si la exterior; sunt prevazute cu sisteme de racire care sa permita mentinerea laptelui crud la o temperatura de maxim pana la +4°C si minimum 0°C; rezervoarele de depozitare a laptelui crud trebuie sa fie usor de curatat si dezinfectat; sa fie dotate cu un sistem exterior de afisare a temperaturii; sa se afiseze vizibil: documentull de inregistrare sanitara veterinara eliberat de DSVSA Sibiu; denumirea exploatatiei de origine a laptelui crud si data mulgerii; data la care a fost alimentat automatul; data expirarii valabilitati laptelui; sa aiba inscriptionate urmatoarele mentiuni: LAPTE CRUD - se va fierbe. automatele se alimenteaza cu lapte zilnic, iar laptele nevandut se returneaza catre locul de origine; este permisa vanzarea directa de lapte crud prin introducerea acestuia in ambalajele consumatorului final, responsabilitatea privind asigurarea curatirii si igienizarii acestora revenind in totalitate consumatorului. Nerespectarea prevederilor prezentelor norme sanitar-veterinare se sanctioneaza potrivit prevederilor legislatiei in vigoare, cu amenda intre 1.200 si 5.000 lei. (DSVSA-Sibiu)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2