211
(Comunicat) Salutara existenta unei Asociatii (ASOCIATIA PRO CONSUMATORI) care sa protejeze cetatenii de toate abuzurile cu care acestia se confrunta zilnic. Desigur, se impune ca cetatenii (consumatorii), prin articolele pe care le vor citi, sa fie corect si competent informati privind produsele care le sunt oferite spre consum. Din pacate, acest ultim deziderat nu este atins prin articolul cu titlul „Telemea cu solutie pentru dezghetarea drumurilor”. Desigur, s-a dorit sa se traga un semnal de alarma util, insa abordarea subiectului respectiv cu lipsa de profesionalism, fara o minima documentare, face un mare deserviciu atat consumatorilor cat si Asociatiei. Daca autorul articolului citat ar fi luat legatura pentru o informare corecta cu APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui) din care fac parte firme de prestigiu pe plan national si international, si in ale caror fabrici de prelucrare a laptelui isi desfasoara activitatea ingineri de specialitate, chimisti, biochimisti, medici veterinari s.a., probabil ca ar fi fost evitata dezinformarea cititorilor articolului respectiv. Sau daca acelasi autor ar fi apelat pentru informatii de natura stiintifica la ASIL (Asociatia Specialistilor din Industria Laptelui), Asociatie infiintata de Prof.dr.Ing. Gheorghe Miron Costin, trecut in nefiinta dar ramas o legenda, altul ar fi fost semnalul dat consumatorilor. Asa insa… Din capul locului trebuie precizat ca, asa cum nu se poate pune semnul egal intre diamant si grafit, cu toate ca ambele sunt forme de existenta ale carbonului (primul pur, cristalizat, celalalt amorf), tot asa nu se poate pune semnul egal intre clorura de calciu utilizata in vederea coborarii punctului de inghet al apei de pe sosele si clorura de calciu chimic pura, de uz alimentar, utilizata in procesul tehnologic de fabricare a branzeturilor. Clorura de calciu, sub forma de solutie, este un electrolit. In concentratie de 33 %, introdusa in laptele materie prima in proportie de 15-20 ml la 100 litri de lapte, furnizeaza laptelui un surplus de ioni de calciu. Acesti ioni de calciu in cursul prelucrarii ulterioare a laptelui (adaos solutie de cheag, agitare, repaos in vederea coagularii) vor forma impreuna cu micelele de cazeina din compozitia laptelui o retea tridimensionala (coagulul de branza), care dupa prelucrare sa in continuare (taiere, presare, scurgereetc) va deveni branzaTelemea, sau branza Fetta, sau branza Trapist etc. Asadar, clorura de calciu nu este un coagulant chimic, asa cum se afirma in articol si niciodata ea nu va putea coagula laptele. Daca nu credeti, incercati si ne invitati si pe noi sa vedem minunea (de fapt nici nu exista vreun ‘’cheag chimic‘’, cheagurile industrialesunt fie de origine animala, fie de origine microbiana). Niciun sortiment de branza si deci nici branza Telemea nu poate fi obtinut decat prin coagulare cu cheag, natural sau industrial (acesta din urma fiind de origineanimala sau microbiana). Din aceleasi surse recomandate de noi, autorul articolului ar fi putut afla ca tehnica adaugarii solutiei de clorura de calciu ca sursa de ioni de calciu in laptele supus prelucrarii in branzeturi se utilizeaza in toata lumea de zeci si zeci de ani, inca de la inceputul fabricarii industriale a branzeturilor. Printr-o documentare de la surselere comandate, autorul articolului ar mai fi aflat ca in urma coagularii si prelucrarii ulterioare a coagulului, ionii de clor din clorura de calciu vor trece in zer in timp ce doar ionii de calciu se vor regasi in branza. Asadar in branza nu se va gasi clorura de calciu ca atare ci ioni de calciu al caror rol benefic pentru organismul uman nu credem ca mai trebuie subliniat. Din pacate, in articolul citat se mentioneaza in continuare ca unul din ingredientele care se regasesc in branza Telemea din lapte de vaca este clorura de calciu, afirmatie complet fara suport. De fapt, in niciun sortiment de branzeturi nu se va regasi clorura de calciu ca atare, din motivele aratate anterior. Cea mai completa analiza nu va depista in branzaTelemea clorura de calciu. Articolul citat insereaza in continuare o serie de declaratii, unele, credem noi, scoase dintr-un anumit context, si ca urmare cu un pronuntat potential de dezinformare a consumatorilor. Astfel : Domnul Prof. Dr. Schileru afirma ca, la Telemeaua ‘’de fabrica‘’ (adica probabil cea produsa de cunoscutele firme HOCHLAND, OLYMPUS, FRIESLAND etc.), ’’spiritul speculativ al afaceristilor a pus la punct gaselnite pentru un profit crescand, cum ar fi‘: -‘’tratamente nefiresti aplicate laptelui’’ (nu stim care sun taceste tratamente nefiresti) -‘’substituiri ale cheagului natural’’ (trebuie sa amintim faptul ca fabricarea industriala a cheagului utilizat de fabricile de produse lactate din intreaga lume este un proces extrem de complex si el este apanajul a doarc atorva firme la nivel mondial. Ne intrebam, de exemplu, cum va comenta celebra firma CHRISTIAN HANSEN, cea mai mare producatoare de cheag industrial la nivel mondial, acuzatia de substituire a cheagului natural. -‘’utilizarea potentiatorilor de arome’’- la fabricarea branzei Telemea din lapte de vaca, noi nu avem cunostinta de asemenea tehnologii, dar suntem interesati care arputea fi acestea. Domnul Dr. Florin Balanica afirma ca ’’utilizarea frecventa a produselor lactate bogate in grasimi, in lipsa unei activitati fizice constante, duce la cresterea in greutate’’ Nimic mai putin adevarat. Numai ca orice produs alimentar consumat in aceleasi conditii, (nu numai branzaTelemea) are exact acelasi efect. Doamna Gabriela Pascaru Bisi afirma ca ‘’in procesul de fabricare a branzei Telemea din lapte de vaca se utilizeaza margarina industriala‘’ (exista si margarina artizanala?). Noi nu am auzit de existenta acestui procedeu, dar cine stie. Se afirma in continuare ca ‘’o felie de branza telemea este echivalenta cu o felie de carne’’. Asa, si ? O fi de bine, o fi de rau? Doamna Dr. Ingrid Balan considera ca ’’in mod natural, branza Telemea din lapte de vaca contine grasimi, lactoza si proteine si ca din cauza lactozei existente in branza Telemea apar probleme digestive, deoarece, dupa varsta de doi ani, organismul uman nu mai secreta lactoza’’. Fata de aceste afirmatii ne simtim obligati sa facem cunoscut Doamnei Doctor ca branzaTelemea din lapte de vaca, de oaie sau de capra nu contine lactoza, deoarece, aceasta, fiind un hidrat de carbon solubil, trece in zer in cursul procesului tehnologic de fabricatie, asfel incat nu se mai gaseste de loc in branza Telemea. De asemenea, dupa cunostintele noastre, organismul uman, indiferent de varsta, secreta enzima lactaza, (si nu lactoza) care descompune lactoza, daca aceasta lactoza exista in produsul respectiv. In literatura de specialitate au fost semnalate cazuri de persoane cu deficit de lactaza, dar acestec azuri sunt extrem de rare. Articolul comentat se incheieapoteotic cu citarea Domnului Dumitru Balan, care afirma ca ’’branza Telemea de vaca mai contine si trei proteine alergizante, respectiv lactoglobulina, beta-lactalbumina si cazeina si prin consumarea branzei Telemea din lapte de vaca, se instaleaza o disbioza intestinala la nivelul aparatului digestiv’’. Ne pare rau ca suntem nevoiti sa facem cunoscut Domnului Dumitru Balan ca branza Telemea din lapte de vaca, oaie sau capra nu contine nici lactalbumina si nici betalactoglobulina, pentru simplul motiv ca aceste proteine serice, fiind solubile (spre deosebire de cazeina care este insolubila), trec in zer in cursul procesului tehnologic, singura proteina prezenta in branza Telemea fiind cazeina, care dupa cunostintele noastre, nu mai alergena nu este. In ceea ce priveste afirmatia autorului, potrivitc areia ‘’consumul branzei Telemea , care avand un puternic caracter inflamator, duce la instalarea bolilor cronice’’, ne abtinem de la orice comentariu. In concluzie, apreciem ca articolul analizat, chiar daca initial s-a dorit probabil a fi un semnal de alarma, nu si-a atins in niciun caz scopul, datorita lipsei de documentare. Daca insa autorul si-a dorit sa convinga consumatorii romani sa nu mai consume produse lactate in general si in particular branza Telemea, poate ar fi fost util sa ofere si alternative de consum. Consideram ca daca dintre cei care au citit articolul in discutie, chiar daca si numai cateva persoane au fost convinse sa nu mai consume produse lactate in general, si, in particular, branza Telemea din lapte de vaca, faptul ca acele persoane au fost dezinformate este foartegrav. Oricum, apreciem ca in aceast moment articolul respectiv, prin linia pe care si-a dorit sa o imprime, se alatura articolelor care indeamna parintii sa nu-si vaccineze copii. Director APRIL, Dr. Dorin Cojocaru