Repere

333

Copa-Cogeca: Abordarea C.E. privind risipa alimentară prezintă un compromis echilibrat

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Miniștrii mediului din Uniunea Europeană au adoptat o abordare generală cu privire la propunerea Comisiei de revizuire a Directivei privind deșeurile.

Copa și Cogeca salută compromisul la care sa ajuns, care se bazează pe ambiția de a preveni risipa de alimente și de a realiza o economie mai circulară, proporțională cu provocările și atentă la specificul național.

În calitate de membru activ al platformei UE privind pierderile de alimente și risipa de alimente încă de la crearea acesteia, Copa și Cogeca susțin ambiția UE de a îndeplini Obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) al Națiunilor Unite de a reduce la jumătate risipa alimentară la etapele de vânzare cu amănuntul și consum până în 2030 și de a reduce. pierderile de alimente de-a lungul restului lanțului de aprovizionare cu alimente.

Copa și Cogeca consideră pozitiv faptul că obiectivele propuse de reducere a risipei alimentare sunt ambițioase, dar realiste, după cum arată evaluarea de impact a Comisiei, și urmează o abordare treptată printr-o clauză de revizuire.

Propunând obiective obligatorii care includ nu numai etapele de consum și vânzare cu amănuntul, ci și procesarea și producția, UE depășește deja ODD-ul Națiunilor Unite și, în consecință, este pe cale să își onoreze angajamentele interne și internaționale până în 2030.

Dincolo de nivelul și domeniul de aplicare al obiectivelor obligatorii, Abordarea generală își propune să îmbunătățească colectarea datelor, concentrându-se totodată pe clarificarea textului pentru securitatea juridică.

O metodologie comună și cerințe minime de calitate pentru măsurarea uniformă a nivelurilor deșeurilor alimentare sunt absolut necesare pentru comparație și prevenire.

Așteptăm cu nerăbdare trilogul care urmează să înceapă în toamnă și sperăm că rezultatul va reflecta compromisul găsit astăzi. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2