In schimb, potrivit Modern Buyer, FAO a anuntat ca Indicele preturilor pentru produsele alimentare (FFPI) a atins o medie de 211 de puncte, in decembrie 2011, scazand cu 2,4% (5 puncte) fata de luna noiembrie, si 11,3% (27 puncte) fata de varful atins in februarie 2011. Declinul din decembrie este cauzat de diminuarea preturilor la cereale, zahar si ulei comestibil. Recoltele bune, cuplate cu incetinirea cererii si aprecierea dolarului american au influentat, de asemenea, preturile la majoritatea materiilor prime. Pentru lactate, indexul FAO a atins 202 puncte in decembrie 2011, aproape neschimbat fata de luna anterioara. Preturile s-au majorat usor pentru toate produsele lactate, exceptie facand untul, al carui pret a scazut cu un procent. Pe parcursul intregului an, produsele lactate au fost, in medie, cu 10% mai scumpe decat in 2010, cele mai mari cresteri de pret inregistrandu-se la laptele praf degresat si cazeina, care s-au majorat cu 17%, fiecare. Majorari modeste au fost consemnate la unt si la lapte praf integral, ale caror preturi au cu 11% mai mult si la branza, cu 8%.