Ferma

207

Creșterea potențialului de producție a colostrului, de către scroafe

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Scroafele sunt excepțional de bine echipate pentru sarcina lor: să furnizeze colostru și lapte descendenților lor.

Cu toate acestea, progresul genetic în ceea ce privește prolificitatea scroafelor schimbă cerințele acelui potențial valoros. La fătare, scroafele produc colostru timp de aproximativ 24 de ore.

Acest lucru îi ajută pe purcei în drumul lor spre viață, deoarece se nasc fără anticorpi care să-i protejeze. Colostrul este o sursă extrem de bogată de anticorpi (imunoglobuline), esențială pentru apărarea purcelușilor împotriva infecțiilor.

Marcello Marchesi, Consultant internațional în creșterea porcilor citat de PigProgress, care a realizat numeroase studii în acest sens, oferă câteva sfaturi pentru mărirea potențialului srcoafelor de a produce colostru.

Căldură și energie

La naștere, purcelul părăsește uterul la o temperatură de aproximativ 38,5 C și intră într-o cameră de fătare unde temperatura este adesea în intervalul 20-24 C (chiar dacă zona de fluaj poate fi de 30 C). Purcelul nou-născut va suferi rapid de frisoane și va intra într-un echilibru energetic negativ. În afară de anticorpi, colostrul oferă căldură și energie.

După aproximativ 6 ore, încep modificările mecanismului intestinal al purcelului. Acesta devine impermeabil la trecerea imunoglobulinelor și, după 24 de ore, purcelul nu le mai poate absorbi. Este obișnuit să vezi îngrijitorii sălilor de fătare dând purcei mici de 3 zile pe scroafe nou fătate ”pentru a le oferi mai mult colostru”. Asta nu oferă deloc beneficii.

Scroafele multipare produc mai mult colostru

Producția de colostru este mai mare la scroafele multipare, în comparație cu scrofele normale. Studiile efectuate de Universitatea Padova, Italia, pe aproape 14.000 de purcei, au arătat o diferență semnificativă în raportul de risc al supraviețuirii scroafelor cu paritatea a treia, comparativ cu scroafele cu prima paritate.

Mai mult decât atât, raportul Rutherford arată că, pe o perioadă de 13 ani, a existat o creștere de doar 3 porci născuți și menținuți în viață, ceea ce a provocat o creștere cu 5,4% a mortalității înainte de înțărcare. Un studiu francez, realizat de ITP pe 12.000 de purcei, a arătat că, pe măsură ce numărul mediu de nou-născuți a crescut de la sub 11, la peste 16, dar greutatea medie la naștere a scăzut de la 1,59 kilograme, la 1,26 kg. Mai important, procentul de purcei cu o greutate mai mică de 1,0 kg a crescut de la 7%, la 23%.

Întârzierea creșterii intrauterine

Fenomenul de întârziere a creșterii intrauterine (IUGR), este mai frecvent la scroafele hiperprolifice. O lucrare interesantă din 2019 a demonstrat în mod clar variabilitatea mai mare a greutății la naștere la purceii nou-născuți. Grupul prolific redus (10,25 născuți în viață), a avut o greutate medie la naștere de 1,5 kg, cu o abatere standard de 40 de grame, în timp ce grupul extrem de prolific (14,69 născuți în viață) a avut o greutate medie la naștere de 1,37 kg, dar o abatere standard enormă de 220 g .

Dovadă că subiectul este deosebit de important, un articol recent din Pig Progress a menționat, de asemenea, că au fost ridicate întrebări atât în ​​parlamentele daneze, cât și în cele olandeze, cu privire la bunăstarea purceilor la scroafele foarte prolifice.

Factorul limitativ al însămânțării productivității

Se recunoaște, în general, că cerința minimă pe purcei este de a primi 200 gr. de colostru în primele 24 de ore. S-a demonstrat că un aport de 250 gr. oferă o șansă foarte bună de supraviețuire. Diverse cercetări au arătat o variabilitate ridicată a randamentului colostrului, de la minimum 900 gr., până la 5.900 gr.

O variație similară există în concentrațiile de imunoglobulină (IgG). Din păcate, cel puțin 30% dintre scroafele hiperprolifice nu produc suficient colostru. De asemenea, au fătări mai lungi, ceea ce reduce randamentul colostrului. Un număr  de 16 purcei va avea nevoie de 4.000 g de colostru, în primele 24 de ore. Cantitatea de aport de colostru afectează nu numai mortalitatea înainte de înțărcare, ci și mortalitatea până la vârsta de 42 de zile.

Ierarhia și glanda mamară

Orice îngrijitor al camerei de fătare va spune că cei mai puternici porci vor lua și tetinele din față, iar cei mai slabi, tetinele din spate. Ratele de creștere urmează un model similar. În timpul unei lactații de 21 de zile, greutatea țesutului mamar poate crește cu 50%. În mod similar, ADN-ul mamar poate crește cu 100%. Creșterea mamară este afectată de dimensiunea așternutului, aportul alimentar și localizarea glandelor. Pentru a maximiza creșterea mamară, toate tetinele funcționale trebuie ”mulse”.

Prima lactație îi va determina capacitatea de muls în viitoarele ei parități. ”Aurul” ar trebui să fie lăsat să alimenteze același număr de purcei, deoarece are tetine funcționale. În cazul oricărei mortalități, înainte de înțărcare, alți purcei trebuie încurajați să se hrănească, pentru a menține dezvoltarea glandelor mamare.

Valori de ereditate

Diverse cercetări au arătat valori foarte interesante ale eredității (h2), legate de dezvoltarea tetinei. Lungimea tetinei are un h2 de 0,46, iar lungimea tetinei este moderat corelată cu câștigul zilnic. Același studiu efectuat pe aproape 1.000 de scroafe a arătat o h2, pentru producția de IgG de 0,35.

Dacă o companie de reproducere ar putea începe să măsoare IgG la nivel de nucleu și să o adauge la indicele de reproducere, acesta ar fi un pas major înainte în reducerea mortalității înainte de înțărcare. Lucrările la Universitatea Helsinki, Finlanda, au arătat o corelație foarte bună între un refractometru digital portabil și testele detaliate ELISA de laborator pentru concentrațiile de IgG.

Tipul boxei de fătare

În ultimii ani, s-a înregistrat o mișcare către un tip de ”libertate” de rezervă de fătare. Este mai mare decât un loc de fătare normal, prevăzută cu o cuvă de fătare, care poate fi deschisă după 24-72 de ore. Comportamentul de alăptare în aceste amplasamente s-a dovedit a fi diferit de cel al creștilor tradiționale.

Lăsarea laptelui în cuve a durat 8,5 secunde, spre deosebire de 10,3 secunde în locurile clasice de fătare. Datorită accesului mai bun la tetine, au existat mai puține lupte de tetină în țarcuri și mai puțini purcei au ratat pierderile de lapte. Mai important, purceii care alăptau în astfel de locuri au avut o creștere în greutate mai mare.

Metoda de încurajare încrucișată

Modul tradițional de încurajare a alăptării încrucișate a fost acela de a încerca să uniformizeze numărul de alăptări. Când tetinele individuale sunt observate îndeaproape, variația enormă a dimensiunii devine evidentă. Un purcel mic de 900 gr. va avea șanse mici să obțină colostru dintr-o tetină care are o lungime de 5,0 centimetri. În mod similar, un purcel puternic, de 1,8 kg, se va lupta pentru a face față tetinelor foarte mici.

Când scroafele sunt transferate la fătare, trebuie făcută o evaluare a dimensiunilor tetinei lor, mari, medii și mici. Acest lucru ar trebui să fie marcat în mod ideal pe fișele lor de fătare. Tehnica încurajării alăptării încrucișate are mult mai mult succes, atunci când este realizată prin dimensiunile tetinei, mai degrabă, decât prin numere.

Cum se mărește producția de colostru

În afară de selecția genetică menționată anterior, nutriția poate juca un rol important în creșterea cantității și calității colostrului produs. Includerea acizilor grași cu lanț mediu și scurt, încapsulat în rația de gestație, a fost studiată la Universitatea Queens, Belfast, Irlanda de Nord, Marea Britanie.

La nivelul fermei, scroafele tratate au redus mortalitatea înainte de înțărcare, iar purceii lor au crescut în greutățile de înțărcare. Analiza detaliată a colostrului a arătat niveluri semnificativ mai ridicate de imunoglobuline IgG și IgM. Scroafele tratate au avut, de asemenea, concentrații mai mari de grăsimi și lactoză. Concentrațiile de IgG din serul purceilor au fost studiate la vârsta de două și patru săptămâni, iar purceii de la scroafe tratate au avut niveluri semnificativ mai mari de IgG.

Dar, acizii grași cu lanț mediu și scurt nu trec prin laptele de scroafă. Pentru a înțelege mecanismul, echipa din Belfast a efectuat o evaluare proteomică, care este măsura genelor de expresie prin intermediul proteinelor. Practic, există modificări ale membranelor globulare ale grăsimii din lapte. Când sunt reglate în jos, mai multe grăsimi (care conțin imunoglobuline), rămân în lapte.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2